Artikel top billede

Finanskrisen gavner it-sikkerheden

Det gode ved en krise er, at man fokuserer på det vigtigste, og det har gavnet it-sikkerheden. Sådan lyder en af konklusionerne i en omfattende sikkerhedsundersøgelse.

Den verdensomspændende krise betyder, at virksomhederne er blevet finkæmmet for at finde de områder, hvor der kan spares penge.

En omfattende rundspørge blandt it-professionelle afslører nu, at sikkerhedsområdet ikke er blevet ramt af besparelser i nær så høj grad som andre områder i it-afdelingerne.

"Man sparer ikke på sikkerheden, fordi alle niveauer i virksomhederne har erkendt, at it-systemerne er det, man skal leve af. Antallet af dem, der siger: Arhh, det går nok, er reduceret markant," siger Martin Povelsen, leder af security technology i firmaet PricewaterhouseCoopers, der har foretaget undersøgelsen.

PricewaterhouseCoopers (PWC) har spurgt 7.200 it-chefer i 130 lande og samlet svarene i en rapport, som bærer navnet Global State of Information Security Survey 2010 (GISS).

"It-sikkerhed har traditionelt først været prioriteret efter den øvrige infrastruktur. Sikkerheden er først kommet til, når resten at it-løsningen har været på plads," siger Martin Povelsen.

"Vores undersøgelse har i år vist, at krisen har været en motor, der har drevet investeringerne, og ikke mindst erkendelsen af vigtigheden af it-sikkerheden."

"Den økonomiske nedtur gives således som det næst-vigtigste argument for at øge sikkerhedsinvesteringerne blandt undersøgelsens deltagere."

"Det tolker vi som, at it tidligere var noget, der understøttede forretningen, til at it i dag er selve forretningen," vurderer han.

Tidligere besparelser har givet bagslag

It-sikkerheden er blevet taget op til gennemsyn i virksomhederne for at finde sparemuligheder på området, men på trods af krisen, er der mange som vælger ikke at spare.

"Sikkerhed er så vigtigt, at man ikke kan skære. Det skyldes, at man mange steder ser det som en strategisk nødvendighed at have styr på sikkerheden for at kunne drive forretning fremadrettet," siger Martin Povelsen.

"Det er en ny tendens. Vores tidligere undersøgelser har vist, at det var it-sikkerheden, der først stod for tur, når man begyndte nedskæringerne i it-afdelingen,"

Mange af de sikkerhedsproblemer vi ser i dag, har netop sin rod i disse tidligere besparelser, vurderer PWC-manden.

"Hvis man skal sætte et billede på situationen, er it-sikkerheden ikke længere den dyre delikatesse i husholdningen. It-sikkerheden er i dag blevet til spaghetti med kødsovs. Det er noget man skal have for at overleve," siger Martin Povelsen.

"Samtidig er mange af de opgaver, der tidligere blev anset som sikkerhedsopgaver, eksempelvis backup, blevet en driftsopgave. Sikkerheden er således blevet en meget mere integreret del af infrastrukturen."

Krisen har været en driver

Krisen har ligefrem været med til at rykke sikkerheden frem i lyset.

"I de seneste par år er der sket en modning af sikkerhedsområdet. I dag er det erkendt på alle niveauer i virksomheden, at it-systemerne skal være på plads for at forretningen kan køre. Sikkerheden er en forudsætning for det," siger Martin Povelsen.

"Krisen har gjort, at mange har sat sig ned og analyseret sig frem til, hvad der er vigtigt og hvad, som er mindre vigtigt. Det har rettet fokus på it-sikkerheden, som et af de vigtigste områder, hvor man ikke kan gå på kompromis."

I konkrete tal viser GISS-undersøgelsen, at godt 40 procent vil bruge flere penge på sikkerhed, og 25 procent vil bibeholde det nuværende udgiftsniveau.

Disse tal skal ses i lyset af, at mere end 70 procent af de adspurgte har overvejet at skære i udgifterne til it-sikkerheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere