Artikel top billede

Konkursramte Nortel kan ændre netværks-branchen

Salget af Nortels optiske netværksdivision vil forandre branchen, mener analytikere. Læs hvorfor.

Computerworld News Service: Nortel er måske nok gået konkurs, men det betyder ikke, at virksomheden er uden værdi.

Tag for eksempel Nortels Metro Ethernet Networks-enheder, som Ciena har planer om at købe for mere end 2,5 milliarder kroner.

Metro Ethernet Networks, som genererede en omsætning på knap syv milliarder kroner for Nortel i 2008, har stået bag implementeringen af i størrelsesordenen 430.000 optiske knudepunkter til kunder i 65 lande.

Derudover har analysefirmaet Dell'Oro fundet ud af, at Nortel slog sine konkurrenter i salget af 40Gbps-udstyr, og at virksomheden lagde beslag på 32 procent af markedet for 40Gbps-udstyr i slutningen af 2008.

Nortel har desuden haft et strategisk partnerskab med AT&T, og det betyder, at den virksomhed, der køber Metro Ethernet Networks, samtidig vil få adgang til den næststørste operatør i USA.

"Nortel er stærk i forhold til Layer-1 transport-teknologier til 40G og 100G-netværk, "siger Andrew Schmitt, som er analytiker ved Infonetics Research.

"Jeg har undersøgt forskellige operatører, og Nortel kommer ud som den klare vinder i forhold til både 40G og 100G-teknologierne.

Så hvad vil der ske med Nortels Metro Ethernet-forretning? Ja, først skal enhver transaktion gå igennem en konkurrencepræget udbudsrunde, der vil kræve accept fra retten i både USA og Canada.

Og selv om Ciena allerede har en aftale med Nortel om at købe aktiver for godt 2,66 milliarder kroner, så kan udbudsrunden måske lokke andre bejlere til, hvilket måske vil øge prisen til et niveau, hvor Ciena ikke længere kan være med.

Det vides ikke endnu, hvilke virksomheder der vil byde på divisionen, men både Nokia Siemens, Huawei, Alcatel-Lucent og Ericsson er mulige købere, der alle er i processen mod at udvide deres optiske netværks-forretning.

"Det er ikke sikkert, at Ciena vil vinde udbudsrunden," siger Andrew Schmitt. "Jeg tror faktisk, en anden vil træde ind på scenen og overbyde Ciena. Jeg kan i hvert fald se en del udfordringer i forhold til de overordnede udgifter og Cienas evne til at rejse pengene."

Men selv om Ciena får svært ved at holde trit med de andre bud, så skal man ikke udelukke virksomheden som en stærk spiller i kapløbet, eftersom selskabet er det eneste med et stort fokus på optisk netværks-udstyr.

Kan åbne for finansielle tjenester

Ciena er den mest oplagte køber, eftersom købet ville give virksomheden et større fodaftryk og et forretnings-boost," siger analytiker hos Gartner, Mark Fabbi.

"De er meget fokuserede på den optiske netværks-forretning, og købet af Nortel-divisionen ville både gøre dem større og skubbe dem tættere på Metro Ethernet-siden. Det ville desuden give bedre adgang til brugerne, set i forhold til nogle af de partnerskaber, Nortel har indgået i årenes løb.

Nortel har arbejdet en del sammen med IBM, og denne aftale ville kunne åbne ikke bare for operatør-markedet men også for markedet for finansielle tjenester."

Både Mark Fabbi og Andrew Schmitt tror, at Cienas fokus på optiske netværk vil gøre det nemmere for virksomheden at integrere Nortel-divisionen, end det ville være for andre eventuelle købere.

Andrew Schmitt siger desuden, at ved at investere så mange penge i Nortel har Ciena praktisk talt sat virksomheden på spil, og det gør selvfølgelig incitamentet for at gøre transaktionen så gnidningsløs som muligt meget større.

"Ciena både forventer og har planlagt i forhold til et opkøb," siger han.

"Jeg tror, det vil være i alles interesse at tingene forløber problemløst. Jeg kender folk i Nortel, og de vil i hvert fald gerne have det til at fungere."

Mark Fabbi siger desuden, at mens Nortels store netværks-kunder måske nok vil genvurdere deres købsaftaler, hvis Ciena vinder udbudsrunden, så er det usandsynligt, at de vil skifte leverandør.

"Hver gang der sker store opkøb som her, vil det resultere i en masse omvæltninger," siger han.

"Den gode nyhed i forhold til denne udbudsrunde er, at det vil give Nortels kunder tid til at vurdere den nye leverandør. Når først aftalen er blevet indgået, så vil der stadig være en vis risiko, men der vil blive mulighed for en genvurdering. Den værste tid er, mens man ikke ved, hvad der skal ske."

Mark Fabbi bemærker, at selv hvis Ciena ikke vinder udbuddet om opkøbet af Nortels Ethernet Networks, så vil virksomheden stadig sidde på en solid position i markedet for optiske netværk generelt - blandt andet fordi den pludselig vil få 2,66 milliarder ekstra kroner at investere med.

"Eftersom der er afsat en hel del penge til det er, så vil de - i tilfælde af at de ikke vinder Nortel-forretningen - kunne undersøge mulighederne for andre opkøb," siger han.

Eller måske kan de kaste pengene efter research and development og på den måde styrke deres andre produkter. Det er ikke jordens undergang, hvis de ikke vinder."

Andrew Schmitt er enig og siger, at det ikke vil være et stort tab for Ciena, hvis virksomheden ikke vinder udbudsrunden.

"Ciena kan innovere og finde på deres egne produkter," siger han. "De behøver ikke købe Nortel for at blive succesfulde, det vil bare gøre det lidt nemmere for dem set i forhold til størrelsen."

Læs mere her.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere