Dansk Folkepartis it-ordfører Mikkel Dencker.
Dansk Folkeparti kan blive tungen på vægtskålen, når det skal vælges dokumentstandard i Danmark. Og vi giver os ikke, lyder det fra partiets it-ordfører.
Tidslinje for dokumentstandarder:
Maj 2006: Standardorganisationen ISO standardiserer dokumentformatet ODF. Den senere version 1.2, som er det hyppigst brugte ODF-format, er endnu ikke standardiseret. Forretningsverdenen rynker efterfølgende på næsen af formatet
Juni 2006: Et enigt Folketing vælger at indføre åbne standarder i den offentlige sektor efter forslag fra De Radikales Morten Helveg Petersen. Udover dokumentstandarderne ODF og OOXML drejer det sig om seks andre hovedområder
Marts 2008: OOXML bliver ISO-standardiseret efter en heftigt overvåget og debatteret standardiseringsproces, hvor det tidligere Microsoft-format beskyldes for at indeholde lukket kildekode. Danmark siger også ja, efter dyb splittelse i OOXML-udvalget.
December 2008: Videnskabsministerens ekspert-gruppe peger på, at der både skal være plads til ODF og OOXML i den danske offentlige sektor.
Juni 2009: Dokumentafgørelsen udskydes til november 2009
August 2009: Konkurrencestyrelsen kalder ODF og OOXML for umodne, og styrelsen anbefaler begge formater til brug i den offentlige sektor.
November 2009 Videnskabsminister Helge Sander udsætter beslutningen trods et flertal for ODF som standard.
Dansk Folkeparti er ikke til at rokke i
sagen om de åbne standarder.
Partiet har gennem hele processen været klar i mælet.
"Vi ønsker ODF som åben standard," siger it-ordfører Mikkel Dencker.
Det faste standpunkt passer ikke så godt i videnskabsminister Helge Sanders (V) verdensbillede. Han ønsker nemlig, at Microsofts OOXML og ODF skal gå hånd i hånd.
Da en samlet opposition ligeledes mener, at ODF er den rigtige standard, er ministeren blevet i undertal, hvilket på gårsdagens
møde medførte, at han udsatte den beslutning, der ellers skulle have været truffet på mødet.
Læs skriften på væggen SanderMinisteren står
mere og mere alene med sine synpunkter, og den nye manøvre bider da heller ikke på Dansk Folkeparti.
"Vi skifter ikke mening. Jeg fornemmer, at ministeren forsøger at samle nogle økonomiske argumenter for, at vi skal skifte mening," siger Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti.
"Ifølge mine oplysninger er der gode økonomiske erfaringer med ODF, og jeg tror, at det er tvivlsomt, at Helge Sander kan finde dokumentation for det modsatte."
Er Dansk Folkeparti ligefrem klar til at vælte ministeren på dette spørgsmål?"Helge Sander kan godt tælle til 90, så han sætter næppe sin ministerstol ind på dette spørgsmål. Det burde ikke være så svært at læse skriften på væggen," siger Mikkel Dencker med henvisning til, at der er
politisk flertal for ODF.
"For mig er det mere et spørgsmål om, hvornår regeringen affinder sig med, at det er sådan verden ser ud. I øjeblikket står de bare og stamper i jorden."
"Vi er afklarede," lyder det fra Dansk Folkepartis it-ordfører.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Helge Sander.
Videnskabsministeren vil snarest besøge Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at diskutere økonomiens betydning for standard-beslutningen.