Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Vi vælter os i Bluetooth- og WiFi-enheder

De trådløse teknologier Bluetooth og WiFi er på hastig fremmarch i hele verden. Men er der plads til dem begge?

Trådløse Bluetoothheadset og -tastaturer er kommet for at blive - og der vil blive flere.

En ny rapport fra analysehuset ABI Research konkluderer, at der i 2014 alene vil blive sendt to milliarder Bluetooth-chips på markedet, hvoraf over halvdelen vil være at finde i håndholdte enheder som mobiltelefoner.

Samme år vil der blive solgte flere end 1,5 milliarder WiFi-enheder, vurderer ABI Research.

Ifølge FN vil der til den tid være lidt over syv milliarder mennesker på jorden, så lægger man antallet af Bluetooth- og WiFi-enheder sammen, svarer det til, at der produceres en trådløs chip for hver anden person på jorden alene i 2014.

"Adskillige faktorer driver den stærke vækst for Bluetooth og endnu mere for WiFi chipsets markederne. De gennemsnitlige salgspriser for begge teknologier fortsætter med at falde," forklarer ABI Research.

Begge teknologier forbedres

Bluetooth og WiFi har traditionelt været anvendt til forskellige ting. Hvor Bluetooth på grund af sit meget lave strømforbrug, men også lave datahastighed, er egnet til eksempelvis trådløse mobil-headsets, så er WiFi, der muliggør langt højere hastigheder, velegnet til trådløse internetforbindelser.

For nylig meddelte Wi-Fi Alliance, der blandt andre tæller Intel, Cisco, Microsoft og Apple, dog, at en kommende Wi-Fi-teknologi under navnet WiFi Direct vil gøre det muligt at koble Wi-Fi-enheder direkte sammen uden brug af et hotspot.

Dermed bliver det lettere at dele indhold mellem mobiltelefoner og computere, der undersøtter Wi-Fi, ligesom for eksempel opkobling til en printer kan foretages uden om selve netværket.

Det er lidt de samme egenskaber, man finder i standarden Bluetooth 3.0, der vil øge hastigheden til 24 megabit i sekundet fra tre megabit i sekundet.

"WiFi vil få et stort boost af WiFi Direct, der tillader peer-to-peer kommunikation mellem enheder på kort afstand. Endelig er det allestedsnærværende Bluetooth i stigende grad at finde i kombination med en række andre teknologier, heriblandt FM radio, GPS og WiFi," skriver ABI Research i rapporten.

En trussel mod hinanden?

ABI Research vurderer, at der i 2014 vil være Bluetooth i 70 procent af alle håndholdte enheder og 83 procent af alle netbooks.

Stort set samme forudsigelse finder man hos IDC, der tidligere har vurderet, at omsætningen på Bluetooth-markedet vil vokse med 14,5 procent om året frem til 2112, så den samlede omsætning til den tid er 3,3 milliarder dollars, omkring 17 milliarder kroner, på verdensplan.

Plads til begge teknologier

Teleanalytiker Torben Rune har tidligere her på computerworld.dk vurderet, at den nye WiFi Direct-standard ikke vil tage livet af Bluetooth, selvom WiFi dermed fremover vil kunne anvendes til ellers Bluetooth-egnede formål.

"De to teknologier supplerer hinanden rigtig godt … Bluetooth har et næsten ekstremt lavt strømforbrug, som Wi-Fi slet ikke vil kunne nå ned på."

"Men rækkevidde-mæssigt er også stor forskel på de to standarder. Går det højt, så rækker Bluetooth en 10-15 meter, mens en rækkevidde på 80-100 meter på Wi-Fi ikke er ualmindeligt," forklarede Torben Rune.

Han vurderer, at mens Bluetooth typisk anvendes til at forbinde mobiltelefon og headset, eller til at koble højtalere, tastaturer og mus trådløst til pc'en, så vil Wi-Fi Direct kunne anvendes i situationer, hvor det er større datamængder, der skal udveksles.

Et eksempel kan være, at man har fået præsenteret en PowerPoint fra en ekstern part, der så bagefter går hjem og sender filen på mail eller overfører den direkte på stedet via en USB-stik.

I en sådan situation vil Wi-Fi Direct være et oplagt redskab til at overføre filen trådløst direkte på stedet, hvor Bluetooth typisk vil være en for langsom teknologi til de større filer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere