Artikel top billede

Hos NNIT i Kina har man dedikerede internetforbindelser, der går udenom den kinesiske firewall. Foto: Ming Ou Lü (Foto: Ming Ou Lü)

Sådan betaler du dig fra den kinesiske netcensur

Det restriktive kinesiske internet er efterhånden blevet mere restriktivt. Læs her om de virksomhedsløsninger, der giver mulighed for at kunne surfe frit i Kina.

Vi hører ofte om problemer med den kinesiske netcensur, men i mange år har erhvervslivet kunne surfe frit på nettet i Kina.

Selv om det for den enkelte borger kan være forholdsvist dyrt at investere i et ucensureret internet, har kinesiske internetleverandører i årevis solgt direkte forbindelser ud af Kina igennem den delvist selvstyrede region Hongkong.

De store udenlandske virksomheder har for længst løst flaskehalsproblemer og netcensur med dedikerede linjer, der ikke på samme måde som resten af Kina er underlagt diverse restriktioner på nettet.

"Vi har en dedikeret linje, der går igennem Hongkong, og den er yderst stabil," forklarer Jonas Dan Jørgensen, general manager for NNIT i Kina.

Betaling virker

NNIT har nemlig betalt for en linje, der er ejet af det store kinesiske teleselskab China Telecom, som så garanterer en fast og stabil linje, der går direkte til Hongkong.

For de fleste virksomheder kan købe ganske effektive dedikerede VPN-tunneller igennem Hongkong, der så effektivt sender netforbindelsen videre uden nogen som helst form for netcensur.

Majoriteten af aktier i China Telecom er ejet af den kinesiske stat, så derfor er der umiddelbart ingen fare for, at staten lukker de dedikerede linjer, som China Telecom tilbyder. Ulempen er bare, at disse VPN-tunneller er forholdsvis dyre.

Men noget tyder på, at penge sikrer en vis kvalitet i stabiliteten.

"Da der var det store jordskælv i 2006, var vores forbindelse slet ikke berørt modsat resten af Kina, der måtte vente flere måneder på, at internettrafikken blev normal igen," forklarer Jonas Dan Jørgensen.

Jordskælvet i slutningen af 2006 lammede store dele af den normale forbrugers internettrafik, men når der er nogle kabler, der bliver revet over som følge af jordskælv, kan erhvervskunder trække på en række nødkabler, der sørger for en stabil forbindelse uberørt af naturkatastrofer.

Mindre proxyer kan være udsat

Flere mindre virksomheder som Witopia, Servinix og StrongVPN har etableret sig som sælgere af billigere dedikerede linjer ud af Kina.

Problemet er dog, at man risikerer, at den kinesiske netcensur vælger at blokere for netop de proxy-servere, som ens egen VPN-tunnel afhænger af.

Tidligere har den kinesiske firewall nemlig været forholdsvis let at penetrere. Gratis VPN-tunneller som proxy-netværket Tor eller nogle af de mange gratis browserbaserede proxy-tjenester kunne let springe over den hullede kinesisk firewall.

Men i dag er en lang række af de gratis proxy-tjenester blokeret. Enkelte af de gratis browserbaserede tjenester virker stadig, men det kræver tid at finde ud af hvilke. Der er dog ikke noget, der tyder på, at den kinesiske forbruger giver op i jagten på gratis proxy-servere.

"Internetbrugerne i Kina er primært den yngre del af befolkningen, og de er meget optagede af, hvordan de omgår netcensuren, herunder igennem proxyer," fortæller Flemming Ytzen, mangeårig korrespondent for Politiken i Asien og forfatter til bogen 'Supermagten Kina - mirakel eller mareridt'.

Vælg den rigtige leverandør

Derfor kan det være kritisk for en virksomhed at vælge en VPN-leverandør, som har et godt forhold til dem, der styrer den kinesiske netcensur. For det er ret tilfældigt, hvordan den kinesiske netcensur rammer forskellige internet-servere.

"Man ser en lidt tilfældig politik omkring netcensuren i Kina, og det er lidt som et gardin, der trækkes for og fra. Hos Informationsministeriet er de godt klar over, at de ikke kan anlægge en total censur, og derfor er de også gået i gang med at bruge lidt mere sofistikerede metoder til at lodde og påvirke folkestemningen på," fortæller Flemming Ytzen.

Dansk IT henviser til allerede etablerede firmaer i Kina, herunder Vestas og Danfoss, hvis man vil have konkret information om netløsninger til erhvervslivet i Kina.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere