Artikel top billede

Vejdirektoratet fik skåret 90 procent af licenskrav

Krav tæt på en million grundet manglende softwarelicenser endte med en ekstraregning på under hundredtusind kroner for Vejdirektoratet.

Et indledende krav på lidt over 900.000 kroner for manglende softwarelicenser ender efter et par måneders forhandlinger med, at Vejdirektoratet skal betale lidt over 90.000 kroner for underlicensering.

Som Computerworld tidligere har rapporteret, blev Vejdirektoratet præsenteret for en uventet stor ekstraregning for software-licenser, efter at Oracle havde gennemgået Vejdirektoratets licenser og software.

Oracle afviste at der var tale om et millionkrav, men ville ellers ikke svare på Computerworlds spørgsmål om sagen.

Computerworld har via aktindsigt set korrespondancen mellem Vejdirektoratet og Oracle angående manglende softwarelicenser.

Her kan man blandt andet læse Oracles rapport "Oracle License Review - Final Report" fra 16. september, hvori det konstateres, at der mangler to processor-licenser for Database Enterprise Edition, to processor-licenser for Partitioning option, fem processor-licenser for Database Standard Edition One og fem processor-licenser for Internet Application Server Standard Edition One.

Ifølge Oracles prislister vil det give en ekstraregning på 176.000 dollars (936.000 kroner).

Tvivl om licensregler

Rapporten sendes til Vejdirektoratet, og som et svar til rapporten skriver Vejdirektoratet 28. september blandt andet:

"Vejdirektoratet står stadig uforstående over for fortolkningen af licensreglerne på den måde, at der ikke kan benyttes Named User Plus licenser til tælle- og styringssystemer på motorvejssystemerne, men kræves processor-licenser."

Herefter foregår der øjensynligt forhandlinger, der fører til tre tilføjelser til den oprindelige rapport fra 16. september.

I "Final Report Amendment - Oracle License Review" fra 30. september kan man læse, at kravet om fem processor-licenser til Internet Application Server Standard Edition One ændres til en processor-licens til Internet Application Java Edition.

I "Final Report Second Amendment - Oracle License Review" fra 21. oktober kan man blandt andet læse, at kravet om to processor-licenser til Database Enterprise Edition og to processor-licenser til Partitioning option opgives.

Det skærer alene 118.000 dollars (627.000 kroner) væk fra det oprindelige krav.

I "Final Report Amendment 3 - Oracle License Review" fra 26. november ændres kravet om fem processor-licenser til Database Standard Edition One til to processor-licenser og 32 Named User Licenser.

Ændringerne fremkom grundet nye oplysninger fra Vejdirektoratet samt at Oracle og Vejdirektoratet opnåede enighed om fortolkning af licensreglerne.

Ændring i licenskrav led i normal afklaringsfase

Ifølge Oracle og Vejdirektoratet er de reducerede licenskrav fremkommet som led i en normal afklaringsfase.

I et brev fra 22. december til Computerworld og Version 2 skriver Thomas Honore, administrerende direktør fra Oracle, og Karsten Ole Knudsen, ressourcedirektør hos Vejdirektoratet, blandt andet:

"Oracle har gennemført et rutinemæssigt licensgennemsyn hos Vejdirektoratet. I fortsættelse heraf har der været en normal afklaringsfase, hvor fortolkningen af licensreglerne har været drøftet ..."

Senere hedder det:
"Det skal pointeres, at der aldrig har været tale om et millionkrav fra Oracles side, og at licensgennemsynet resulterer i en omkostning for Vejdirektoratet på 92.578 kr."

Læs brevet fra Oracle og Vejdirektoratet på næste side.

Oracle og Vejdirektoratets brev til Computerworld

"I artikler i Computerworld samt Version 2 har der været givet udtryk for, at der har været en strid om millionbeløb mellem Oracle og Vejdirektoratet vedrørende licensforhold for databaser, som styrer intelligente skilte på motorvejsnettet.

Oracle og Vejdirektoratet kan ikke genkende fremstillingen i Computerworld og Version 2 og vil derfor oplyse følgende om sagen:

Oracle har gennemført et rutinemæssigt licensgennemsyn hos Vejdirektoratet. I fortsættelse heraf har der været en normal afklaringsfase, hvor fortolkningen af licensreglerne har været drøftet, og den aktuelle databasestruktur er blevet gennemgået. Herigennem er vi nået frem til et resultat, som begge parter er tilfredse med.

Det skal pointeres, at der aldrig har været tale om et millionkrav fra Oracles side, og at licensgennemsynet resulterer i en omkostning for Vejdirektoratet på 92.578 kr."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere