Artikel top billede

Studerende får virtuelle servere til lån i skyen

Hvad kan en rollebaseret afgangskontrol bruges til? Det vil WAYF-projektet vise. Derfor får 500 studerende låneret over 500 virtuelle Windows 2008-servere med plads til fri leg.

500 af landets studerende ved de højere læreanstalter får nu mulighed for at låne en virtuel Windows 2008-server som legeplads i det kommende semester.

Det fortæller Jacob-Steen Madsen fra WAYF-projektet (Where Are You From), som går ud på at udbrede genbrug af loginsystemer og rollemodel-baseret logon på tværs af systemer.

"Hvis man er studerende på en af de institutioner, som er koblet op på WAYF, så står der 500 servere, som man kan logge ind på," siger han.

Bliver administrator på egen sky-server

Ifølge Jacob-Steen Madsen er der frie hænder for brugen af den personlige server, så længe loven overholdes, og man ikke kaster sig ud i et stort kommerciel betalingssite.

"Det her er undervisningsmateriale. Man får en fuld Windows 2008-server, og den bliver personlig, så længe man bruger den," siger han.

Logger man ikke på maskinen i 14 dage, bliver den nemlig automatisk slettet og genopsat, og en ny studerende får tilbudt maskinen i renset form, forklarer han.

De heldige studerende får dermed en blank Windows 2008-server inklusive en web-installer stillet til rådighed, som kan bruges til alt mellem himmel og jord.

Eksempelvis databaser eller et webhotel, som man kan sætte op med .Net, PHP eller Java.

"Der er ingen grænser for brugen af maskinerne. De studerende kan frit vælge programmeringssprog eller værktøjer på maskinerne," siger Jacob-Steen Madsen og fortsætter:

"Man har fuld adgang til at lave applikationer på denne server. Det er som et bedre webhotel, men her har du ikke kun diverse upload-muligheder, nej du har hele serveren at boltre dig på," siger han, og forklarer, at maskinerne befinder sig i en sky hos et hostingcenter.

Login uden personoplysninger

Jacob-Steen Madsen fortæller, at ideen med de gratis servere er at vise, hvad man potentielt kan bruge WAYF-adgangen til hos andre aktører.

Løsningen vil eksempelvis kunne håndtere, at et bibliotek udlåner software i 14 dage ved hjælp af et biblioteks-login, eller at skoleelever får adgang til en slags digital skoletaske,

"Eller en fjenopkobling fra en almindelig firma-pc på hjemmearbejdspladsen," uddyber Jacob-Steen Madsen.

Adgangen til låne-serveren foregår med et såkaldt fødereret login, som genbruger oplysningerne fra institutionen til WAYF-kontoen, som de studerende i forvejen har. Ideen med logon-løsningen er, at gøre det muligt at tilgå systemer uden brug af personfølsomme data.

I praksis betyder det, at brugeren med sit login oplyser eksempelvis skolen om, at vedkommende har lov til at logge på. Dermed ved skolen med andre ord ikke umiddelbart hvem, der har logget på systemet, men blot at vedkommende har lov til at gøre det.

Klientløs adgang

Samtidig er adgangen til serveren, ifølge Jacob-Steen Madsen, klientløs. Det betyder, at brugeren med WAYF-loginet fra hjemmeinstitutionen kan tilgå maskinen fra hele verden, uden særlige programmer ved hånden.

"Du kan tilgå serveren uden at have en speciel maskine og uden at have nogen værktøjer," siger han.

Ifølge Jacob-Steen Madsen åbner WAYF muligheden for at snuppe en af de Microsoft-sponserede servere fra i dag, mandag.

Med omkring 800.000 brugere bliver der formentlig rift om tilbuddet, for det er kun de 500 første ved møllen, som får muligheden.

Indholdet til serveren kan, ifølge Jacob-Steen Madsen, hentes på Microsoft-sitet DreamSpark, som i forvejen er til rådighed for alle studerende med en WAYF-konto, der selv har skaffet sig adgang til rå jern med internetforbindelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere