Artikel top billede

Studerende får virtuelle servere til lån i skyen

Hvad kan en rollebaseret afgangskontrol bruges til? Det vil WAYF-projektet vise. Derfor får 500 studerende låneret over 500 virtuelle Windows 2008-servere med plads til fri leg.

500 af landets studerende ved de højere læreanstalter får nu mulighed for at låne en virtuel Windows 2008-server som legeplads i det kommende semester.

Det fortæller Jacob-Steen Madsen fra WAYF-projektet (Where Are You From), som går ud på at udbrede genbrug af loginsystemer og rollemodel-baseret logon på tværs af systemer.

"Hvis man er studerende på en af de institutioner, som er koblet op på WAYF, så står der 500 servere, som man kan logge ind på," siger han.

Bliver administrator på egen sky-server

Ifølge Jacob-Steen Madsen er der frie hænder for brugen af den personlige server, så længe loven overholdes, og man ikke kaster sig ud i et stort kommerciel betalingssite.

"Det her er undervisningsmateriale. Man får en fuld Windows 2008-server, og den bliver personlig, så længe man bruger den," siger han.

Logger man ikke på maskinen i 14 dage, bliver den nemlig automatisk slettet og genopsat, og en ny studerende får tilbudt maskinen i renset form, forklarer han.

De heldige studerende får dermed en blank Windows 2008-server inklusive en web-installer stillet til rådighed, som kan bruges til alt mellem himmel og jord.

Eksempelvis databaser eller et webhotel, som man kan sætte op med .Net, PHP eller Java.

"Der er ingen grænser for brugen af maskinerne. De studerende kan frit vælge programmeringssprog eller værktøjer på maskinerne," siger Jacob-Steen Madsen og fortsætter:

"Man har fuld adgang til at lave applikationer på denne server. Det er som et bedre webhotel, men her har du ikke kun diverse upload-muligheder, nej du har hele serveren at boltre dig på," siger han, og forklarer, at maskinerne befinder sig i en sky hos et hostingcenter.

Login uden personoplysninger

Jacob-Steen Madsen fortæller, at ideen med de gratis servere er at vise, hvad man potentielt kan bruge WAYF-adgangen til hos andre aktører.

Løsningen vil eksempelvis kunne håndtere, at et bibliotek udlåner software i 14 dage ved hjælp af et biblioteks-login, eller at skoleelever får adgang til en slags digital skoletaske,

"Eller en fjenopkobling fra en almindelig firma-pc på hjemmearbejdspladsen," uddyber Jacob-Steen Madsen.

Adgangen til låne-serveren foregår med et såkaldt fødereret login, som genbruger oplysningerne fra institutionen til WAYF-kontoen, som de studerende i forvejen har. Ideen med logon-løsningen er, at gøre det muligt at tilgå systemer uden brug af personfølsomme data.

I praksis betyder det, at brugeren med sit login oplyser eksempelvis skolen om, at vedkommende har lov til at logge på. Dermed ved skolen med andre ord ikke umiddelbart hvem, der har logget på systemet, men blot at vedkommende har lov til at gøre det.

Klientløs adgang

Samtidig er adgangen til serveren, ifølge Jacob-Steen Madsen, klientløs. Det betyder, at brugeren med WAYF-loginet fra hjemmeinstitutionen kan tilgå maskinen fra hele verden, uden særlige programmer ved hånden.

"Du kan tilgå serveren uden at have en speciel maskine og uden at have nogen værktøjer," siger han.

Ifølge Jacob-Steen Madsen åbner WAYF muligheden for at snuppe en af de Microsoft-sponserede servere fra i dag, mandag.

Med omkring 800.000 brugere bliver der formentlig rift om tilbuddet, for det er kun de 500 første ved møllen, som får muligheden.

Indholdet til serveren kan, ifølge Jacob-Steen Madsen, hentes på Microsoft-sitet DreamSpark, som i forvejen er til rådighed for alle studerende med en WAYF-konto, der selv har skaffet sig adgang til rå jern med internetforbindelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere