Mobil adgang til skyen vender sikkerheden på hovedet

Smarte telefoner, der anvendes til cloud-baserede tjenester, vil rykke it-sikkerheden i en helt ny retning. Og det kommer til at gå stærkt.

Adgang til cloud computing-tjenester via mobilen vil flytte it-kriminelles fokus fra computeren til mobiltelefonen. Sådan lyder det fra en dansk cloud- og sikkerhedsekspert.

"I gamle dage ville man sidde bag en firewall, men nu har man adgangen til de følsomme oplysninger i tasken eller i jakken," fortæller Carsten Jørgensen, der er sikkerhedsekspert i firmaet Devoteam.

Han mener, at sikkerheden på telefonen snart kommer til at påvirke sikkerheden i hele virksomhedens infratruktur.

"En sårbarhed i telefonen kan i fremtiden komme til at påvirke hele netværket," siger han.

Denne ændring i it-sikkerheden skyldes, at telefonen bliver mere og mere udbredt som administrationsværktøj samtidig med, at cloud-løsninger bliver mere populære.

Mobiltelefonerne kan eksempelvis benyttes som administrationsmodul til de cloud-løsninger, der bliver mere og mere populære i erhvervslivet.

Og udviklingen af mobilerne går hurtigt, vurderer en ekspert.

"Lidt firkantet kan man sige, at alle mobiltelefoner snart bliver til smartphones. De fyldes med funktioner," fortæller Anders Elbak, der er analytiker hos IDC.

"Og det vil være naturligt, at man anvender telefonerne til administration af netværket," siger han.

"Sådanne funktioner er allerede blevet anvendt i flere år. Nokia Communicator, der var en af de tidlige smartphones, blev blandt af mange anvendt til server-overvågning," fortæller han.

"Og der kommer flere it-folk, der vil bruge telefonerne til administration. Det vil være en helt naturlig udvikling," siger Anders Elbak.

Private i skyen
Samtidig gør de cloud baserede tjenester til private brugere mobilen langt mere attraktiv for kriminelle.

Fremtidens mobil vil nemlig ikke være forsynet med et flash-kort til opbevaring af informationer. Hukommelseskortet vil blive udskiftet med online opbevaring af data - direkte i skyen.

I takt med at sådanne tjenester bliver populære og tilgængelige, vil interesse for at få fat i informationerne, man gemmer på dem, også stige.

"Der udvikles et hav af applikationer til de mobile platforme, og det betyder, at de it-kriminelle kan ramme langt flere mobilbrugere med deres angreb, hvilket giver større mulighed for at få fingrene i data," fortæller Carsten Jørgensen.

"Det er præcis det samme princip, man kender fra pc-platformen. Det problem kommer mobil-producenterne snart til at stå overfor."

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CXO roundtable: Digitalisering

Digitalisering, organisering og sikkerhed står højt på dagsordenen – også hos Jesper Riis, som i juni blev kåret til Årets CIO 2018. Til dette eksklusive roundtable kan du møde Jesper Riis og høre nærmere om DSVs digitale rejse og de værktøjer som virksomheden har brugt til at accelere digitaliseringen og høste gevinsterne.

15. november 2018 | Læs mere


Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


Premium
Eksplosiv cloud-udvikling truer hostingbranchen: "Hosting-virksomhederne kan ikke blive ved med at vente"
I fremtiden er det slut med høje vækstrater indenfor hostingbranchens kerneforretning, der lider under et hårdt press fra det blomstrende marked for public cloud. Det viser tal fra IDC.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Sådan vælger du det bedste intranet
At vælge den bedste, eller skal vi kalde det, den rette intranetplatform til din virksomhed eller organisation, er ikke nødvendigvis nogen let opgave. Sammenlignet med andre stykker software eller værktøjer til udførelse af specifikke behov, ja så er et intranet typisk en platform, der skal implementeres på tværs af hele virksomheden. Det med det faktum, at det også vil berøre mere eller mindre samtlige ansatte og funktionsområder, hvorfor man alt andet lige skal gøre sig ekstra umage – både mht. valg af hvilken platform, men også mht. udarbejdelse af business case, implementering, udrulning samt adoption og uddannelse. Dette er en 40 siders udførlig guide til dig som skal i gang med at vælge intranetplatform til din virksomhed, og mangler inspiration til, hvordan hele processen bør køre fra start til slut.