Mobil adgang til skyen vender sikkerheden på hovedet

Smarte telefoner, der anvendes til cloud-baserede tjenester, vil rykke it-sikkerheden i en helt ny retning. Og det kommer til at gå stærkt.

Adgang til cloud computing-tjenester via mobilen vil flytte it-kriminelles fokus fra computeren til mobiltelefonen. Sådan lyder det fra en dansk cloud- og sikkerhedsekspert.

"I gamle dage ville man sidde bag en firewall, men nu har man adgangen til de følsomme oplysninger i tasken eller i jakken," fortæller Carsten Jørgensen, der er sikkerhedsekspert i firmaet Devoteam.

Han mener, at sikkerheden på telefonen snart kommer til at påvirke sikkerheden i hele virksomhedens infratruktur.

"En sårbarhed i telefonen kan i fremtiden komme til at påvirke hele netværket," siger han.

Denne ændring i it-sikkerheden skyldes, at telefonen bliver mere og mere udbredt som administrationsværktøj samtidig med, at cloud-løsninger bliver mere populære.

Mobiltelefonerne kan eksempelvis benyttes som administrationsmodul til de cloud-løsninger, der bliver mere og mere populære i erhvervslivet.

Og udviklingen af mobilerne går hurtigt, vurderer en ekspert.

"Lidt firkantet kan man sige, at alle mobiltelefoner snart bliver til smartphones. De fyldes med funktioner," fortæller Anders Elbak, der er analytiker hos IDC.

"Og det vil være naturligt, at man anvender telefonerne til administration af netværket," siger han.

"Sådanne funktioner er allerede blevet anvendt i flere år. Nokia Communicator, der var en af de tidlige smartphones, blev blandt af mange anvendt til server-overvågning," fortæller han.

"Og der kommer flere it-folk, der vil bruge telefonerne til administration. Det vil være en helt naturlig udvikling," siger Anders Elbak.

Private i skyen
Samtidig gør de cloud baserede tjenester til private brugere mobilen langt mere attraktiv for kriminelle.

Fremtidens mobil vil nemlig ikke være forsynet med et flash-kort til opbevaring af informationer. Hukommelseskortet vil blive udskiftet med online opbevaring af data - direkte i skyen.

I takt med at sådanne tjenester bliver populære og tilgængelige, vil interesse for at få fat i informationerne, man gemmer på dem, også stige.

"Der udvikles et hav af applikationer til de mobile platforme, og det betyder, at de it-kriminelle kan ramme langt flere mobilbrugere med deres angreb, hvilket giver større mulighed for at få fingrene i data," fortæller Carsten Jørgensen.

"Det er præcis det samme princip, man kender fra pc-platformen. Det problem kommer mobil-producenterne snart til at stå overfor."

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Til Computerworlds Premium-medlemmer: Download eksklusiv single og lydbog om det store Mærsk-angreb - fortalt time for time
Som Premium-læser skal du forkæles. Derfor har vi på Computerworld gjort lidt ekstra ud af det og lavet en sommerferiegave til dig. Download den her.
Computerworld
Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android
Margrethe Vestager lægger op til endnu et slagsmål med Google. Denne gang kan udfaldet blive den hidtil største bøde til den internationale tech-gigant.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.