Artikel top billede

(Foto: Jakob Boserup)

God it-drift kræver lokal tilstedeværelse

Klumme: Cloud computing bliver en opgave for partneren, der skal levere både standardisering, stordrift, specialisering og rådgivning i øjenhøjde med kunden.

To stærke og tilsyneladende modstridende tendenser har stor betydning for udviklingen på markedet for outsourcing af it-drift:

På den ene side den omsiggribende cloud computing-tendens, hvor hele ideen er at virtualisere og flytte systemer og data ind i globale datacentre med stordrift, selvprovisionering og standardløsninger.

Og på den anden side en tydelig tendens til at outsourcing­aftalen udvides til også at indeholde udviklings- og rådgivning­s­opgaver, der stiller store krav til leverandøren om forretningsforståelse og evne til at indgå i partnerskab med kunden.

Så vi skal altså indrette os i et marked, der på den ene side er globalt og standardiseret og på den anden side lokalt og specialiseret.

Husk nu, at outsourcing ikke må forveksles med global sourcing. Outsourcing er overdragelse af ansvar - geografisk kan det foregå hvor som helst, både hjemme og ude i verden.

Og når ansvaret skal overdrages, er det helt grundlæggende, at du har tillid til outsourcing-leverandøren. Tillid til at leverandøren tager sig af it-driften, så du selv kan koncentrere dig om din egen kerneforretning. Tillid til at leverandøren stiller op, når det brænder, og ikke går hjem, før problemet er løst. Og tillid til at leverandøren har forstået, hvad din forretning står og falder med.

Tillid skal man gøre sig fortjent til. Det erstatter selvfølgelig ikke kontrakten, SLA'en eller garantien for, at du som kunde også juridisk har krav på et aftalt kvalitetsniveau. Men det er en nødvendig bestanddel i et godt samarbejde. Tænk bare på børnepasning: Du overdrager jo ikke bare blindt dit barn til en person, du aldrig har mødt.

Den personlige kontakt er afgørende for at få etableret den tillid, der skal være til stede, for at du overdrager dine 'liv eller død'-løsninger til en leverandør. Du vil vide, hvem du er afhængig af, og hvem du skal kværke, hvis noget går galt. Og du vil have trykket hånd og set den ansvarlige i øjnene, før du overlader ham ansvaret.

Og det er lige præcis her, udfordringen ligger for cloud computing: Det er rigtigt svært at få øjenkontakt med en selvbetjeningsløsning. Og jeg vil driste mig til at påstå, at de rene cloud-leverandører godt ved, at dette er et ømt punkt.

Prøv for eksempel at tænke tilbage på teleselskabet Telmores tv-reklamer sidste år, hvor 'sandheden' om selvbetjening blev åbenbaret: I reklame-virkeligheden er Tel­more jo et stort værksted med rigtige, levende mennesker, der producerer indholdet til Telmores kunder.

Men cloud og ægte håndtryk behøver ikke være modstridende tendenser: Som tidligere påpeget i disse spalter er jeg sikker på, at det går samme vej med cloud, som det er gået med global sourcing. Det bliver en opgave for partneren at levere både standardisering, stordrift, specialisering og rådgivning i øjenhøjde med kunden.

Stol på det ...

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere