Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Her er fundamentet for Windows Phone 7-udvikling

Las Vegas: Silverlight og Xbox-kode er fremtiden for udvikling på Windows Phones. Microsofts udviklerkonference giver flere detaljer om Windows Phone 7.

"The next web now".

Det er undertitlen på udvikler-konferencen Mix10, der for femte år løber af stablen i Las Vegas i denne uge.

Web skal forstås i en bred betydning.

Microsoft lancerede konceptet tre skærme, een sky på udviklerkonferencen PDC i 2009.
Mobiltelefoner, pc´er og spilkonsoller udveksler data og funktionalitet via webservices, der hostes i skyen; hvilket i Microsofts tilfælde vil sige Azure-platformen.

Det koncept blev fulgt og yderligere underbygget
på Mix10.

Silverlight central for mobil-udvikling

Første dags hovedtale kom til at handle om Microsofts Windows Phone 7, og hvordan man udvikler programmer - eller apps på nutidigt it-dansk - til Microsofts afløser for Windows Mobile.

Silverlight 4 bliver helt central i den forbindelse. I efteråret blev en betaversion af Silverlight 4 præsenteret på udviklerkonferencen PDC, og nu er en Release Candidate klar. Den kan downloades gratis sammen med
andre udviklingsværktøjer
til Windows Phone 7.

Den endelige version af Silverlight 4 ventes klar i løbet af april. Den version vil sammen med de andre udviklingsværktøjer også være gratis at downloade fremover, lovede Microsoft.

Silverlight udgør sammen med XNA, udviklingsplatformen for XBox, de to udviklingsmuligheder på Windows Phone 7.

Fokus på tredieparts-programmer

Inden Scott Guthrie, corporate vicepresident for .Net Developer Platform gik i gang med at give et nærmere indblik i udviklingsmulighederne med Windows Phone 7, blev der præsenteret en lang række Windows Phone 7-applikationer udviklet af virksomheder som Associated Press, Foursquare, Ebay, Shazam og Netflix.

Shazam er webapplikationen, der ved at høre en stump musik, kan identificere kunstneren og sangen. I løbet af 3-4 uger var der udviklet en Windows Phone 7-applikation, der kunne optage en bid musik, sende det op til Shazams website og få det identificeret via Shazams musikdatabase.

Applikationen på Windows Phone 7 kan så modtage information om musikken og en musikvideo.

Netflix havde fået udviklet en demo-applikation, der kunne vise en video i overbevisende god kvalitet på en Windows Phone 7-telefon.

Da udviklingsplatformen XNA Game Studio også kan anvendes til udvikling til Windows Phone 7, blev der også demonstreret en række spil med overbevisende grafik.

De mange eksempler på Phone 7-applikationer skulle understøtte budskabet om, at det er rimeligt nemt og hurtigt at udvikle Windows Phone 7-applikationer.

En programmeringsmodel til alle platforme

Scott Guthrie understreger, at der er tale om een Silverlight og een XNA til browser, pc og mobiltelefon. Det er ikke en speciel Silverlight mobil eller XNA mobil.

"Det er samme programmeringsmodel, samme værktøjer og samme kode," siger Scott Guthrie.

Microsoft håber at den store skare af Silverlight-udviklere kan være med til at kickstarte udviklingen af applikationer til den nye platform.

Da eksisterende Windows Mobile-applikationer ikke kan køre på Windows Phone 7, bliver der brug for det.

Ifølge Microsoft er der 500.000 Silverlight-udviklere verden over, og Silverlight findes, ifølge Microsoft, nu på 60 procent af alle internetenheder.

Een markedsplads for apps

Derfor håber Microsoft, at den store udbredelse af Silverlight og de mange udviklere kan være med til at gøre Windows Phone 7 en succes. En succes, der kan give Apples iPhone kamp på smartphone-markedet.

Microsoft lancerede også en markedsplads, Windows Phone Marketplace, for alle de kommende Windows Phone 7-apps.

Microsoft lægger ikke skjul på, at Windows Phone 7 i høj grad er rettet mod forbrugermarkedet.

I en session om Windows Phone 7´s applikation platform efter åbningstalen siger Charlie Kindel, der står i spidsen for Windows Phone 7-udviklingen:

"Fokus for denne version af Windows Phone 7 er forbrugeren."

Hvad så med virksomhederne?

Fokuset på forbrugermarkedet har gjort, at virksomheder, der ønsker at udvikle Windows Phone 7-applikationer til internt brug i første omgang må klappe hesten.

Eksempelvis skal udrulning af Windows Phone 7-applikationer gå igennem Windows Phone Marketplace.

"Der er andre deployment- og distributionsmuligheder på vej. I vil høre mere i løbet af foråret," lyder det fra Microsoft, da spørgsmålet om udvikling og udrulning af apps til intern virksomhedsbrug bringes op.

Ikke i denne version

De forsamlede udviklere er meget interesserede og har mange spørgsmål til mulighederne med Windows Phone 7. Et gennemgående træk ved Charlie Kindels svar er et "ikke i denne version."

Ifølge Charlie Kindel har Microsoft kun været omkring et år om at udvikle Windows Phone 7, hvilket kan være en del af forklaringen.

En udvikler spørger, om databasen SQL Compact vil være del af Windows Phone 7.

"Ikke i denne version, men SQL Compact skal være en del af platformen," lyder det fra Charlie Kindel.

I stedet er der mulighed for at anvende Isolated Storage, som er et mini-filsystem. Samtidig er der mulighed for at anvende LINQ.

Der er ingen mulighed for automatisk opdatering af apps i denne udgave.

"I denne version kræver det, at brugeren aktivt vælger en opgradering," siger Charlie Kindel.

Intern kommunikation mellem to apps er ikke mulig i den nuværende version.

Der er understøttelse af SOAP og REST som webservices.

Applikation sættes i pause

Ifølge Charlie Kindel vil en applikation sættes på pause, hvis brugeren skifter til en anden applikation.

"Applikationerne kan ikke køre i baggrunden i denne version."

"Det sker af hensyn til batterilevetiden," forklarer Charlie Kindel.

Men musikafspilning og telefon kan køre i baggrunden.

Der bliver ikke mulighed for at anvende programmeringssprog som c/c++ på Windows Phone 7.
Hvis Microsoft holder fast i det, betyder det blandt andet, at eksempelvis Adobe skal implementere sin Flash-teknologi i Silverlight eller XNA.

Microsoft kunne ikke løfte sløret om hardwaremæssige krav til mobiltelefoner, der skal køre Windows Phone 7.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere