Artikel top billede

(Foto: Jakob Boserup)

It-branchen har medansvar for lavt it-niveau

Klumme: 40 procent af befolkningen har lave it-kompetencer, men måske er problemet slet ikke brugerne.

Højhastighedskomiteens rapport fra januar peger på en række områder, der skal styrkes:

Digitalisering af det offentlige, det offentlige som platform for innovation, cloud computing (halleluja), informations- og it-kompetencer, klima samt forskning og udvikling på it-området.

Rapporten konkluderer blandt andet, at op mod 40 procent af den danske befolkning har "lave eller ingen it-kundskaber" og peger derfor naturligt på behovet for at få løftet niveauet hos disse 40 procent.

Måske løser vi det forkerte problem

Det er selvfølgelig vigtigt at bruge it aktivt i undervisning, og på den måde gøre det til en naturlig, integreret del af at løse en hvilken som helst opgave.

Men jeg vil alligevel vove den påstand, at der indbygget i it-undervisning er en risiko for, at vi løser det forkerte problem.

Vi kender nok alle sammen et par stykker af dem, rapporten sigter til - naboen, svigermoren, onklen, der ringer fra tid til anden for at få hjælp og har udset sig netop os, fordi "vi arbejder med computere".

Det er dem, der udgør en stor del af de 40 procent - dem, der har svært ved eksempelvis at vedhæfte en fil til en mail. De har måske taget et pc-kørekort, og de prøver - men det falder dem bare ikke naturligt at bruge en computer.

Og det er ikke medfødt, det er noget vi skal lære. For et par uger siden fik min søn, Oskar på tre år, fat i min iPod.

Han begyndte at bladre rundt på den og åbne programmer.

Det fungerede helt intuitivt, og da han senere kom over til en 'gammeldags' computerskærm, prøvede han også først at dirigere rundt med pegefingeren på skærmen (så ja, vi er ved at være modne til touch screen på husalteret derhjemme).

Hør nu: DOS er IKKE guds gave

Min pointe er, at det måske ikke er brugerne, der er problemet - men løsningerne.

Hvis det var intuitivt og logisk, hvordan man vedhæfter en fil til en mail eller fornyer antivirusprogrammet, ville svigermor nok ikke ringe så tit (om det) - hvilket i og for sig kan være både godt og skidt.

For ikke særlig mange år siden fokuserede it-undervisningen i gymnasiet på at lære eleverne at programmere og at kommandere med en DOS-prompt.

Jeg kender godt nok et par stykker, der stadig synes, at DOS er Guds gave, men også kun et par stykker. Hvad fik vi andre ud af det?

I dag er vi nået et stykke videre, og DOS-prompten er heldigvis gemt langt væk.

Den behøver vi altså ikke undervise de 40 procent i. Og hvis vi er heldige, behøver de heller ikke at lære at vedhæfte filer eller forny programmer.

Lægerne er et godt eksempel

Hvis vi ser os omkring, er der flere gode eksempler på, at det ikke nødvendigvis er løsningen at uddanne brugerne.

Se bare på læger, der bruger flere timer om dagen på at bruge it-systemer, heraf 45 minutter bare på at vente, i stedet for at behandle patienter.

Skal vi løse problemet med at gøre lægerne til bedre it-brugere, eller skal vi lave bedre it-løsninger?

Jeg tror ikke, vi vinder it-slaget ved at uddanne de 40 procent, der mangler it-kundskaber. Vi vinder slaget ved at lave løsninger, de kan finde ud af at bruge.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere