Artikel top billede

Selvom du installerer de virkelig nyttige tilføjelser til din Firefox, kan du stadig finde sjove billeder af katte - og vi sladrer ikke...

10 essentielle udvidelser til din Firefox-browser

Sådan får du noget fra hånden uden at forlade din browser.

Computerworld News Service: Siden dens lancering i 2004 har Mozillas Firefox stødt og roligt vundet indpas og er nu verdens anden mest populære browser næst efter Microsofts Internet Explorer.

Selvom de tidlige versioner af Firefox inkorporerede masser af på daværende tidspunkt innovative funktioner såsom faneblade og mulighed for at udskifte browserens grafiske brugergrænseflade, så var og er det stadig de mange udvidelser, der skiller den ud fra mængden.

Disse særlige tilføjelser består af små programmer, der er skrevet af tredjepartsudviklere, og giver Firefox ny funktionalitet i forhold til alt fra at kunne sende en tweet til radikalt at ændre måden, hvorpå online-applikationer såsom Gmail ser ud og fungerer.

Med tusindvis af udvidelser tilgængelige fra Mozillas enorme onlinekartotek over tilføjelser kan det være tidskrævende at finde frem til de udvidelser, man har brug for. Derfor har vi udforsket mulighederne for dig og udvalgt 10 af de bedste erhvervsrelaterede udvidelser, der tilføjer funktioner til social networking, fildeling, opgaveautomatisering og meget andet.

Hvis du installerer disse udvidelser, forandrer du din Firefox-browser fra at være en måde at finde sjove billeder af katte til at blive en integreret del af din daglige arbejdsrutine.

(Du vil selvfølgelig stadig kunne bruge den til at finde sjove billeder af katte. Vi siger det ikke til nogen.)

Drag & Drop.io
Drop.io er en fantastisk tjeneste til at dele store filer eller store samlinger af filer med kolleger, klienter og samarbejdspartnere over nettet. Tjenesten tilbyder forskellige måder at oprette "drops" (online-fil-depoter), men den bedste tilgang til de helt store filer er at bruge online-interfacet.

Firefox-udvidelsen Drag & Drop.io gør dette lettere og hurtigere ved at gøre det muligt at "trække og slippe" enkle eller flere filer og mapper direkte fra Stifinder i Windows eller Finder i Mac OS X eller fra skrivebordet og over i Drop.io, i stedet for at du skal til at vælge filerne hver for sig. Når du klikker på ".io"-ikonet i nederste højre hjørne i Firefox, får du en menu frem, hvorfra du kan oprette nye drops, bogmærke ofte benyttede drops, definere et standard-drop og fastsætte et standard-kodeord, der vil blive brugt, når du opretter nye drops.

Tjenesten Drop.io er gratis for drops op til 100 megabyte (det er ikke engang nødvendigt at registrere sig). For godt 100 kroner om måneden får du 10 gigabyte, eller du kan udvide størrelsen for individuelle drops for godt 50 kroner om året per gigabyte.

LinkedIn Companion
Hvad Facebook er for dit sociale privatliv, er LinkedIn for dit arbejdsliv: Navnlig en måde til at tage forbindelse til kolleger, brancheeksperter og potentielle ansatte eller arbejdsgivere; til at holde sig opdateret med det seneste nyt i sin branche; samt tage ved lære af andres erfaringer. LinkedIn Companion tilføjer adskillige funktioner til din browser, der hjælper dig til at udnytte den rigdom af informationer, der gemmer sig på LinkedIn.

Denne udvidelse tilføjer en LinkedIn-menu til Firefox, som gør dig i stand til hurtigt at søge efter virksomheder og personer. Du kan også tilføje personer til dit netværk, samtidig med at du surfer på nettet, du kan gennemse nyligt opdaterede profiler i dit netværk og hurtigt dele ressourcer på din LinkedIn-side. En anden lækker funktion ved denne udvidelse er webmail-funktionen InfoBox, der tilføjer et LinkedIn-ikon ved siden af "fra"-linjen i de fleste større webmail-tjenester - klik på dette ikon og få et overblik over afsenderen med information fra afsenderens LinkedIn-profil.

Skal du på rejse?

Gliider
Skal du snart på forretningsrejse? Gliider er en slags samlemappe for rejsende, som lader brugerne indsamle al den information, de skal bruge på rejsen, et enkelt sted.

Klik på Gliider-ikonet ved siden af Firefox' adresselinje for at åbne Gliider på hvilken som helst webside, hvor du befinder dig. Her kan du trække og slippe enhver information, som du markerer på siden (Gliider kalder dem "clippings" eller på dansk "udklip") såsom information om flyafgange, anmeldelser af restauranter, beskrivelser af hoteller eller hvad, der nu ellers kunne være relevant for din kommende rejse.

Når du har oprettet et nyt rejsemål, kan Gliider søge efter gode tilbud på hoteller i nærheden. Du kan hurtigt reservere et værelse ved at blot at klikke på et sådant tilbud. Man kan herudover dele indsamlede informationer, så en assistent eller rejsepartner også kan tilføje information og se, hvad du har tilføjet.

iMacros
Du bruger sikkert allerede makroer i Word eller Excel. Disse ekstremt brugbare værktøjer automatiserer bestemte opgaver ved at gøre det muligt for dig at "optage" eller scripte en serie af handlinger og derefter eksempelvis tildele dem en tastaturgenvej. Med iMacros kan du gøre det samme i Firefox.

iMacros gør dig i stand til at optage en given række af museklik og tekstinput. Du kan for eksempel opsætte en makro til at åbne dit udgiftsregnskab på din virksomheds intranet og automatisk indtaste dine login-informationer. Mere avancerede brugere kan tilføje let programmering til deres scripts.

Det er muligt at oprette, redigere og tilgå disse makroer fra en særlig sidebjælke i Firefox, og udvidelsen har 20 demonstrations-makroer, der viser nogle af alle de ting, den kan gøre, såsom at udtrække data fra tabeller, udfylde formularer og gemme websider.

Xmarks Bookmark and Password Sync
Xmarks (der tidligere hed Foxmarks) er en populær udvidelse til synkronisering af bogmærker mellem forskellige computere og på tværs af forskellige browsere. Den giver dig adgang til de samme bogmærker på eksempelvis din stationære arbejds-pc, din private bærbar og din iMac derhjemme. Men muligheden for at dele bogmærker gør også Xmarks til et udmærket samarbejdsværktøj til teams og afdelinger.

Ved at oprette en delt mappe med et navn som "Arbejde" og så organisere bogmærkerne i denne mappe i forhold til projekter kan dit arbejdsteam let etablere et samlingspunkt for bogmærker af analyser, online-applikationer og andre ressourcer, som på den måde er tilgængelig over alt. For at dele en mappe skal du blot logge ind i konsollen My Xmarks fra menupunktet Xmarks under Funktioner i Firefox-menuen. Delte bogmærker er tilgængelige som en webside, via RSS eller gennem e-mail-notifikationer.

WiseStamp Email Signature
Med WiseStamp kan du tilføje stærkt brugerdefinerbare signaturer til e-mails sendt fra webmail-tjenester. På nuværende tidspunkt understøtter WiseStamp de mest populære webmail-tjenester (Gmail, Hotmail, Yahoo og AOL), mens udviklerne lover, at endnu flere tjenester vil blive understøttet i fremtiden. WiseStamp gør det muligt at oprette to forskellige signaturer: En til private e-mails og en til arbejdet eller to forskellige arbejdssignaturer.

Men kernefunktionen i WiseStamp er ikke at håndtere forskellige signaturer, men at håndtere forskellige datakilder til hver signatur. Man kan nemlig tilføje information fra mange forskellige sociale netværkssites og online-applikationer såsom LinkedIn, Google Kalender eller de seneste opdateringer fra en Twitter-stream eller et RSS-feed.

Den rige tekst-editor lader dig formatere og farve teksten og indsætte billeder i din signatur. WiseStamp er standardindstillet til at indsætte et link til udvidelsens eget website nederst i dine e-mails, men dette link kan fjernes i indstillingerne.

Bonus-udvidelse

Twitter Search
Twitter er i dag blevet et centralt værktøj til branding, analyser og omdømmestyring - der er simpelthen ingen bedre måde til i realtid at finde ud af, hvad folk mener om dine produkter (eller dine konkurrenters). Udvidelsen Twitter Search gør det lettere at søge i Twitter ved at integrere Twitters søgefunktion direkte i Firefox' indbyggede søgefelt.

I lyset af Twitters popularitet er det kun rimeligt at antage, at fremtidige opdateringer af Firefox vil inkludere Twitter som et indbygget valg af søgemaskine, men indtil da kan denne udvidelse gøre tjenesten lidt lettere at bruge.

Foxy SEO Tool
Får din virksomheds website al den opmærksomhed, som den kunne få? Foxy SEO Tool installerer en værktøjslinje i Firefox, der indeholder en lang række tredjepartsværktøjer, der kan hjælpe dig til at vurdere, hvilken rank dit website har i de store søgemaskiner samt identificere områder, hvor der er plads til forbedring. Der er også værktøjer til at finde sikkerhedsproblemer, identificere plagiering af dit indhold, foretage analyser af dit websites trafik samt links til tilmelding af dit website eller visse websider til de største sociale netværkssites.

Udvidelsen "gør" ikke noget i sig selv - den forbinder dig i stedet til tredjepartstjenester såsom Alexa, Compete og Quantcast til trafikanalyse; Copyscape til identificering af plagiering; og Quarkbase til website-information. Det smukke ved Foxy SEO Tool er, at den giver dig adgang til alle disse forskellige værktøjer fra en samlet værktøjslinje.

Nogle få af disse tjenester kræver, at du registrerer dig. Eksempelvis er du nødt til at logge ind på Digg for at tilmelde en side til den sociale tjeneste, og du er også nødt til at logge ind i en Google-konto for at benytte dig af Google Webmaster Tools. De fleste af tjenesterne, der er samlet i Foxy SEO Tool, fungerer dog fint uden registrering, selvom du får mere ud af en tjeneste som Quantcast, hvis du er abonnent.

Yoono
Det kan være kompliceret at håndtere sin virksomheds sociale marketings- og brandingstrategi - der er så mange sites at overvåge og offentliggøre indlæg på. Yoono samler de mest populære (Facebook, Twitter, LinkedIn, MySpace og adskillige andre) i en sidebjælke, så du let får et overblik.

Yoono understøtter også, at man har adskillige konti på hvert sociale medie, så man eksempelvis kan holde styr på separate Twitter- eller Facebook-konti for hver af sin virksomheds brands. For at få et mere detaljeret overblik kan man tilpasse og opsætte sidebjælken i flere spalter med eksempelvis statusopdateringer fra Facebook i en spalte og svar fra Twitter i en anden.

Gmail Manager
Flere og flere virksomheder og andre organisationer skifter til at bruge Gmail som deres primære e-mail-system. Hvad enten du alene bruger Gmail eller bruger den som del af en hostet Google Apps-løsning, så forbedrer udvidelsen Gmail Manager din Gmail-oplevelse i Firefox. Blandt andet ved at gøre det muligt for dig at se, om du har fået nye mails, eller endda skrive en mail, uden at du skal åbne Gmail.

Men denne udvidelse kommer virkelig til sin ret, når du skal holde styr på flere end en e-mail-konto via Gmail. Det kan eksempelvis være dig, der står for din virksomheds e-mailadresse, info@[dinvirksomhed].dk, eller en delt salg@[dinvirksomhed].dk samtidig med, at du har din egen individuelle e-mailadresse at holde styr på. Gmail Manager gør det let at skifte frem og tilbage mellem forskellige konti uden hele tiden at skulle logge ind og ud.

Gmail Manager tilføjer også et punkt i din højrekliks-menu, når du klikker på en e-mailadresse, hvorfra du kan vælge, hvilken konto du vil sende en e-mail med.

Sidst men ikke mindst en bonus-udvidelse: Firebug
Hvis du på nogen måde arbejder med webudvikling - eller bare er på udkig efter idéer til at forbedre din virksomheds website - så er Firebug et essentielt værktøj, der lader dig udforske enhver websides HTML, CSS og JavaScript. Du kan gennemgå kildekoden ved at åbne og lukke elementer i selve koden i en konsol nederst i Firefox eller inspicere websiden ved at klikke direkte på dens forskellige elementer, som de vises i browseren.

Selvom Firebug som sådan ikke er en decideret editor, så kan man redigere i koden på enhver webside og se konsekvensen i realtid. Man er dog nødt til at åbne den redigerede kode i en ekstern editor for at gemme sine ændringer. Denne udvidelse er ideel til fejlfinding, til at teste ændringer eller bare til at lære nye trick fra andre websites.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere