Artikel top billede

Nordjysk socialchef boltrer sig i KMD-aktiviteter

En socialchef fra Frederikshavn Kommune hygger sig med både golf og fodbold på KMD's regning. Kommunale topfolk har tilsyneladende haft svært ved at huske, hvad de selv har deltaget i.

Socialchef Jan Nielsen fra Frederikshavn Kommune har i adskillige år været en flittig deltager ved flere af KMD's kundearrangementer.

I dag kan Politiken afsløre, at han står på deltagerlisten til en golfturnering, hvor 40 andre kommunechefer deltog.

Men ikke nok med det. For socialchefen er tilsyneladende så glad for sport, at han også har taget imod mindst fem fodboldbilletter fra KMD igennem de seneste år.

Computerworld har naturligvis kontaktet socialchef Jan Nielsen for at få hans egne kommentarer til de nyeste oplysninger, men efter dagens omtale i Politiken er han klappet i som en østers: "Jeg har ikke yderligere kommentarer end de faldne i dagens Politiken."

Her fremgår det, at socialchefen altså igennem flere år har deltaget i golfturneringen, men i sidste øjeblik meldte afbud sidste år.

Kommunalchef på glatis

Computerworld har tidligere bedt om aktindsigt i en stribe kommuner under mistanke for udbudsfusk - herunder Frederikshavn Kommune.

Men som i tilfældet med Hillerød Kommune, hvor man i første omgang nægtede at have modtaget gaver, og det siden kom frem, at kommunaldirektøren havde været til Madonna-koncert, så har Frederikshavn Kommune også været opfindsomme i sin sagsbehandling.

I første omgang nægtede kommunen blankt, at nogen overhovedet skulle have modtaget gaver fra KMD. Siden fik Computerworld nys om, at Jan Nielsen havde modtaget flere fodboldbilletter fra it-giganten.

Det måtte kommunen så efter måneders tovtrækkeri erkende.

Nu er det så kommet frem, at også golf stod på Jan Nielsens program, og at kommunaldirektør Jane Wiis også har været inviteret.

Hun sendte ellers en mail til Computerworld, der i sin tid insisterede på at få oplysninger om Jan Nielsen, med følgende besked:

"Jeg vil heller ikke undgå at rose den behændige undgåelse af at fortælle, at vi har brugt et betragteligt antal timer i vores hårdt belastede kommunale administration for overhovedet at finde frem til antydningen af de tilfælde hvor der har været tale om at nogle har modtaget noget som helst!"

Hun havde ikke meget til overs over for Computerworlds artikel om kommunens socialchef.

"Jeg sikker på, at den nok skal bidrage til at kaste lys over det "uvæsen", der tydeligvis alligevel foregår i en verdens mindst korrupte offentlige sektorer. Især din grundige beskrivelse af sagsforløbet er vældig indsigtsfuld og fremmende for forståelsen af denne sag!" skrev kommunaldirektøren til Computerworld.

Til denne artikel har Jane Wiis følgende kommentar:

"Jeg har kun den kommentar for mit vedkommende, at det ikke er nogen nyhed at jeg optræder på deltagerlisten til den golfturnering du med al sandsynlighed henviser til her."

"Jeg deltog i lighed med Jan Nielsen ikke i turneringen på grund af andre arbejdsmæssige forpligtelser, men det ville jeg i lighed med Jan Nielsen have gjort hvis ikke andre arbejdsmæssige forpligtelser havde vejet tungere i den situation."

Direkte adspurgt om hun har deltaget i golfturneringen tidligere år, lyder svaret:

"I den tid kommunerne selv ejede KMD har turneringen vel været afholdt en syv-otte gange fra 2001 og her har jeg været med i 4 af arrangementerne så vidt jeg husker," oplyser hun.

Kommunaldirektøren mener ikke, at der nyt i sagen, så derfor vil hun ikke kommentere den yderligere.

Hun henviser til, at statsforvaltningen lige nu undersøger kommunens sagbehandling, hvor man sagde, at man ingen gaver havde modtaget. På trods af socialchefens fodboldkampe og golfturneringer.

Du kan læse om hele forløbet i Frederikshavn Kommune her.

Politiet tygger

Ingen er efterhånden i tvivl om omfanget af den gaveregn, der nu er blevet stoppet af KMD.

For de mange skriverier om golf, fodboldbilletter og koncertbilleter blev tilsyndeladende for meget.

Politiet tygger fortsat på, om det vil indlede en gransking af KMD. Det kan nemlig under særlige omstændigheder være ulovligt både at give og modtage gaver.

I forvejen undersøger Konkurrencestyrelsen en lang række af de omtalte kommuner, der ulovligt har tegnet it-kontrakter med KMD uden om udbud.

Referater pist væk

I sagen om manglende udbud har Computerworld tidligere afdækket, hvordan blandt andet mødereferater fra KMD-køb pludselig er pist forsvundet eller aldrig blevet lavet.

Det fik en forvaltningsekspert til at kalde det "helt ude i skoven".

En stribe kommuner har også haft et lidt specielt forhold til at udlevere oplysninger om gaver og studieture.

I Brønderslev Kommune erkendte kommunen, at have modtaget fodboldbilletter "ind imellem".

I første omgang kunne stabschefen ikke oplyse antallet. Men da borgmesteren skulle kommentere sagen, var tallet pludselig dukket op. Det drejede sig, ifølge borgmesteren, om 4-5 billetter.

Golfende KL-formand: Bryd ikke reglerne
Endelig afslørede BT, at den nu tidligere KL-formand Erik Fabrin også var blandt golf-spillerne til en KMD-turnering for 3-4 år siden.

Den afgående formand, der også er borgmester i Rudersdal Kommune, havde ellers i forbindelse med afsløringerne af de mange gaver udtalt:

"Som kunde skal man være opmærksom på, hvad det er og under hvilke omstændigheder, man siger ja til at modtage - billetter, gaver eller lignende," sagde Erik Fabrin.

Han opfordrede til, at kommunerne fulgte Rudersdal Kommune som eksempel og tog klart afstand fra ulovlige handlinger.

Computerworld kunne kort efter fortælle, at Rudersdal Kommune havde indgået aftale til 22 millioner kroner uden om udbud med KMD.

Direktørens mail

Frederikshavn Kommunes kommunaldirektør, Jane Wies, har tidligere sendt en mail til Computerworld.

Det skete da avisen forfulgte et tip om, at kommunens socialchef havde modtaget fordboldbilletter, selvom kommunen tidligere havde afvist at have modtaget gaver.

Kære Kristian Hansen

Jeg har med stor interesse fulgt din indædte kamp for at lave god dybdeborende journalistik her i Frederikshavn Kommune.

Fin artikel - jeg sikker på at den nok skal bidrage til at kaste lys over det "uvæsen" der tydeligvis alligevel foregår i en verdens mindst korrupte offentlige sektorer.
Især din grundige beskrivelse af sagsforløbet er vældig indsigtsfuld og fremmende for forståelsen af denne sag!

Jeg vil heller ikke undgå at rose den behændige undgåelse af at fortælle, at vi har brugt et betragteligt antal timer i vores hårdt belastede kommunale administration for overhovedet at finde frem til antydningen af de tilfælde hvor der har været tale om at nogle har modtaget noget som helst!

Så synes jeg slutteligt, at det er en rigtig flot kommentar du har fået fra Bønsing, der jo på dette veldokumenterede grundlag gerne lader sig citere for at der er foregået bestikkelse i Frederikshavn Kommune fordi man har modtaget billetter der i værdi svarer til et par hundrede kroner når AAB gør det godt!

Jeg glæder mig til den dag du henvender dig om noget der virkelig kan rykke og som optager mig rigtigt meget.

Nemlig hvordan vi fremmer digitaliseringen af den kommunale sektor med så mange partnere fra den private IT-branche som overhovedet muligt.

Hvis det kunne interessere dig, så inviterer jeg dig i den anledning meget gerne til ishockey kamp med White Hawks med "kradsere" og øl - betalt af egen lomme - det er der i hvert tilfælde ingen der kan angribe med et gaveregulativ i hånden…er jeg næsten sikker på…eller er der noget der hedder omvendt korruption…?

Med venlig hilsen

Jane Wiis
Kommunaldirektør

Kilde: Læs her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere