Artikel top billede

Telechef: Bredbånds-plan kan koste kunderne dyrt

En teledirektør advarer mod videnskabsministerens bredbåndsplan: "Regningen kan ende hos forbrugerne," siger han. Læs ministerens svar her.

Forbrugerne kommer til at betale regningen.

Sådan lyder advarslen til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) fra den norsk-ejede telegigant Telenor.

Advarslen kommer efter, at videnskabsministeren i går offentliggjorde regeringens nye bredbåndsambitioner.

I ministerens bredbånds-plan bliver der lagt op til, at de danske teleselskaber skal tvinges til at udbrede super hurtige internetforbindelser til udkantsområder, hvor det ellers ikke er økonomisk rentabelt at etablere forbindelserne.

Ifølge Charlotte Sahl-Madsen vil teleselskaberne i fremtiden kun kunne få fingrene i nye frekvenser på mobilnettet, hvis de lever op til en række krav om dækning i Udkantsdanmark.

Videnskabsministeren bekræfter overfor Computerworld, at de første krav forventes at blive indføjet i forbindelse med auktionen om det snart ledige 800 Mhz-bånd.

Frekvensbåndet bliver ledigt i 2013, og videnskabsministeren forventer, at det kommer på auktion blandt teleselskaberne til næste år.

Restriktioner betyder højere priser

Men Henrik Skov, der er direktør for forretningsudvikling hos Telenor, advarer ministeren mod at pålægge teleselskaberne en tabsgivende forretning.

I sidste bliver det de danske telekunder, der kommer til at betale regningen, mener han.

"Flere restriktioner betyder, at det bliver dyrere for telesektoren at levere varen til kunderne. Og flere omkostninger vil i sidste ende også betyde højere priser for forbrugerne," siger Henrik Skov.

Han mener, at beboerne i landets udkantsområder må acceptere, at de lever i områder, hvor der ikke nødvendigvis er adgang til de hurtigste forbindelser på markedet.

"I nogle områder lever folk også med, at de har langt til motorveje eller andre dele af infrastrukturen, men det betyder jo nødvendigivs ikke, at de har det dårligere," siger han.

Telenor-direktøren opfordrer i stedet politikerne til at sikre, at der bliver brugt den teknologi, der er mest praktisk at anvende i den konkrete situation.

"Vi mener ikke, at de 100 megabit skal blive et mantra. Det vigtigste er, at der er fokus på hvilke opgaver, der skal løses. Bagefter må vi så overveje, hvordan vi vil løser dem på en økonomisk rentabel måde. I nogle områder giver det måske bedst mening med mobil-infrastruktur og andre giver det måske bedste mening med fastnet eller en helt tredje løsning," siger Henrik Skov.

Telenors konkurrent TDC afviser dog, at firmaets kunder skal frygte prisstigninger.

TDC vil ifølge kommunikationsdirektør Nicolai Due kun investere i frekvenser, hvis de er økonomisk attraktive.

Minister holder kortene tæt til kroppen

"TDC vil naturligvis ikke være interesseret i at foretage sådan en investering, hvis vi ikke ser en god forretning. Og på et så stærkt konkurrencepræget marked som telemarkedet, vil ingen slippe af sted med at have produkter, der ikke er prisskarpe," siger han.

Nicolai Due understreger, at TDC ser positivt på videnskabsministerens udspil. Men han vil dog ikke indgå i spekulationer om, hvad dækningskravene kommer til at betyde for TDC's fremtidige interesse i at erhverve sig nye licenser.

"Det afhænger af de specifikke krav. Men der skal naturligvis være en fornuftig sammenhæng mellem krav og betaling. På lang sigt skal det være en god forretning," siger han.

Ifølge Nicolai Due er det ikke muligt på nuværede tidspunkt at afgøre, hvordan en fornuftig vægtning mellem krav og betaling vil se ud.

"Det er umuligt at udtale sig om, før vi har nogle konkrete udbudsbetingelser, som vi kan forholde os til," siger han.

Minister tavs om betingelser

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen vil dog endnu ikke løfte sløret for hvilke betingelser, der vil blive stillet i forbindelse med de kommende frekvensudbud.

"Det har vi endnu ikke forholdt os til," siger hun til Computerworld.

Videnskabsministeren ønsker heller ikke forholde sig til Telenors advarsel om, at de nye kommende krav vil kunne resultere i højere priser for forbrugerne.

"Det kommer helt til at afhænge af, hvad det er for nogle betingelser, som vi lægger ind i auktionerne, og du kan jo sikkert også finde nogen, der vil sige, at det ikke bliver noget problem for forbrugerne," siger Charlotte Sahl-Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere