Artikel top billede

Sådan vil Regionerne sikre bedre sundheds-it

Efter flere års kritik af samarbejdet om sundheds-it i regionerne er regionernes nye organisation klar med 24 pejlemærker for bedre sundheds-it.

Af flere omgange har samarbejdet (eller manglen på samme) om sundheds-it i regionerne været kraftigt kritiseret. Blandt andet har der af flere omgange været kritik af de mange forskellige EPJ-systemer.

Regionerne fik nok af kritikken og oprettede i februar en fælles sundheds-it organisation, RSI, der skulle skabe større samarbejde om sundheds-it på tværs af regionerne.

Nu er RSI så klar med 24 fælles pejlemærker for de kommende tre-fire år, der skal sikre, at der bliver sat skub på it i sundhedsvæsenet og ikke mindst sikrer koordineringen på tværs af de enkelte regioner.

"Vi har et behov for at vise, at vi kan flytte os på tværregionalt niveau. Pejlemærkerne er et udtryk for, hvad vi forpligter os på at nå de kommende år," siger Michael Steen Hansen, it-direktør i Region Sjælland.

Han sidder med i styregruppen for RSI og har således været med til at udforme pejlemærkerne. Pejlemærkerne favner bredt indenfor sundheds-it-området og omhandler både mål for regionerne hver især og mål for arbejdet på tværs af regionerne.

Samtidig er hvert af pejlemærkerne lavet med en tidshorisont, så regionerne forpligter sig til at nå målet i et bestemt år.

Blandt andet skal hver region i 2013 have konsolideret deres EPJ-landskab. Et andet pejlemærke er, at regionerne i 2012 skal kunne udveksle billeder mellem samtlige sygehuse i Danmark.

"Pejlemærkerne repræsenterer store skridt inden for sundheds-it. Jeg synes, det er flot, at RSI-arbejdet efter så kort tid afføder et så konkret resultat," siger Michael Steen Hansen.

"Nu har vi nogle fælles forpligtende mål at gå ud fra. Så kommer der selvfølgelig en masse arbejde i at finde ud af, hvordan vi skal nå de mål," siger Michael Steen Hansen.

Der er dog ingen sanktioner, hvis en eller flere regioner ikke skulle leve op til målene.

Hvordan kan man sikre, at regionerne arbejder for målene, når der ikke er sanktioner, hvis ikke de opfyldes?

"Vi er vildt eksponerede med det her. Så hvis en region ikke lever op til målene, så har de andre også et problem. Det skaber et indbygget gruppepres, hvor der skal en meget god forklaring på bordet, hvis en region ikke kan leve op til et af målene," siger Michael Steen Hansen.

Det er heller ikke et tilfælde, at pejlemærkerne bliver fremlagt nu. Det er nemlig nu, at økonomiforhandlingerne mellem regionerne og regeringen begynder.

"I den forbindelse er det vigtigt for os at vise, hvad vi vil på området, så vi også kan sikre, at det kan lade sig gøre økonomisk," siger Michael Steen Hansen.

Se de 24 pejlemærker på næste side

Her er de 24 pejlemærker

Den kliniske it-arbejdsplads

2011 - De fem regioners sygehuse har mulighed for at bruge digital diktering som en del af den kliniske it-arbejdsplads.

2011 - Alle regioner fremlægger en plan for at tage talegenkendelse i brug på sygehusene.

2013 - Hver region har et konsolideret EPJ-landskab (notat, medicin, rekvisition/svar, booking og PAS).

2013 - Hver region har udbygget sit EPJ-landskab til en klinisk it-arbejdsplads, hvor fra der er adgang til de væsentligste parakliniske informationer (RIS/PACS, mikrobiologi, klinisk/kemisk og patologi).

2013 - Regionernes sygehuse har nem og hurtig adgang til alle væsentlige systemer fra den kliniske it-arbejdsplads (blandt andet single sign on).

Optimering af sygehusdrift

2010 - De fem regioner indtænker it og automatisering i forbindelse med projekteringen af de nye sygehusbyggerier og større tilbygninger, herunder sikre erfaringsudveksling. Samtidig sikrer regionerne, at
den relevante viden nyttiggøres i forhold til den eksisterende bygningsmasse

2011 - Regionernes sygehuse har elektroniske tavler på alle større fælles akutmodtagelser.

2011 - Regionerne har en plan for it-understøttelse af den præhospitale indsats (herunder ambulancejournal).

2011 - Regionerne udarbejder en strategi for, hvordan telemedicinske løsninger skal optimere hospitalsdriften.

2012 - Teletolkning stilles til rådighed for alle relevante sygehusafdelinger.

Sammenhæng og samarbejde

2010 - E-journalen: Alle regionernes sygehuse kan levere relevante data fra PAS og EPJ til e-journalen, og
alle sygehuse har adgang til e-Journalen via den kliniske it-arbejdsplads.

2010 - Regionerne vil koordinere it-understøttelsen af kroniker-indsatsen.

2010 - De fem regioner stiller fælles landsdækkende datakilder til rådighed for sundhedsvæsnets øvrige parter i takt med, at de udvikles.

2011 - Alle regioner har integreret FMK i deres medicinsystemer.

2012 - Danske Regioner vil sammen med regeringen arbejde for, at de praktiserende læger og speciallæger stiller data til rådighed for den nationale sundhedsjournal.

2012 - MedCom-standarder er fuldt udbredt i regionernes sygehuse.

2012 - Regionerne kan udveksle billeder mellem samtlige sygehuse i Danmark.

2013 - Regionerne udbygger e-journalen til at blive den nationale sundhedsjournal. Den nationale
sundhedsjournal får en forbedret og mere intelligent brugergrænseflade, hvorfra der kan opnås adgang
til væsentligste data (journalnotater, cave, laboratoriedata, medicin og billeddiagnostiske data).

Patient empowerment

2010 - Regionerne stiller nu e-journalen til rådighed for borgerne. Sundhedsjournalen vil ligeledes blive
stillet til rådighed for borgerne, når denne er færdigudviklet.

2011 - Regionerne vil gennemføre et projekt i stor skala vedr. it-understøttelse af en udvalgt kronikergruppe.

2011 - De fem regioner vil udarbejde en fælles strategi for it-understøttelse af patient-empowerment med fokus på fælles indsatser.

2011 - Regionerne vil stille 2.500 dansksprogede og e-vidensbaserede artikler om sundhed, sygdom og behandling til rådighed for borgere og patienter via en patienthåndbog på sundhed.dk.

2012 - Alle regioner vil sende relevante indkaldelsesbreve og øvrige breve til patientens digitale dokumentboks.

2012 - Alle regionerne vil sende sms-påmindelser til patienterne forud for planlagte aftaler med sygehusene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere