Artikel top billede

KMD efter udbudsskandale: Det var en gråzone

En lang række aftaler mellem kommuner og KMD er ifølge Konkurrencestyrelsen ulovlige. Læs her, hvordan KMD forholder sig til sagen.

Det var i strid med reglerne om udbud, da 29 kommuner købte it-systemet Opus af KMD, vurderer Konkurrencestyrelsen i en ny redegørelse.

Ifølge EU's udbudsdirektiv skal kommunerne sende indkøb af nye systemer i udbud, men det er ikke sket i 29 af 34 tilfælde, som Konkurrencestyrelsen har undersøgt. Det konkluderer styrelsen i dagens redegørelse.

KMD-direktør Karen Nielsen med ansvar for salg og marketing fortæller her, hvordan KMD ser på sagen.

Hvordan forholder I jer til redegørelsen fra Konkurrencestyrelsen?

"Vi tager den til efterretning og forbereder os nu på at gå i udbud hos de udvalgte kommuner, og vi skal have en dialog med dem, om de ønsker at bruge en udbudssituation, som SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service, red.) kommer med, eller om de ønsker at gå direkte i udbud. Det ved vi ikke endnu, men det er det, vi forbereder os på," siger Karen Nielsen til Computerworld.

Hvorfor har I sagt ja til de her aftaler, som ikke har været i udbud?

"Det har været en gråzone, hvornår noget kunne fortolkes til at være en opgradering, og hvornår der er tale om en ny kontrakt. Det er ikke noget, der kan slås op et sted, hvor man kan se, om det er det ene eller andet. Der må vi tage ad notam, at Konkurrencestyrelsen ikke synes, at det er en opgradering, men at det er et nyt system. Og det må vi så håndtere."

Hvad betyder det for jer, hvis de her 29 aftaler bliver opsagt?

"Det betyder, at de skal i udbud, og vi håber på, at vi har mulighed for at vinde dem igen. Det er det, vi satser på."

Hvor meget betyder det økonomisk for jer?

"Hvis vi vinder dem igen, betyder det ikke så meget, så jeg regner ikke med, at betyder så meget."

Men det er vel ikke sikkert, at I genvinder aftalerne?

"Nej, men jeg går ud fra, at vores konkurrenter har samme situation. De har jo heller ikke været i udbud."

Hvordan vil I genvinde aftalerne?

"Vi tilbyder et produkt, som vi synes er konkurrencedygtigt; både funktionalitets- og prismæssigt. Derigennem håber vi, at vi kan genvinde dem."

KMD: Konkurrenter har fået aftaler uden om udbud

Hvordan vil I sikre fremover, at I ikke bliver involveret i sådan nogle sager igen?

"Det er jo ikke os, der på den måde beslutter, om det skal være i udbud eller ej. Det er jo i og for sig kundens eget spørgsmål og deres rådgivere. Og vi tager ad notam af, at Konkurrencestyrelsen ikke synes, at det er en opgradering, og det er så det."

Det vil sige, at du mener, at hele fejlen ligger hos kommunerne, og at de ikke har gjort deres arbejde ordentligt?

"Nej, det kan jeg ikke sige, men i det her tilfælde er det kommunerne, der har valgt ikke at gøre det, og vi skal sikre, at det ikke er os, der er rådgivere. Det må være kommunerne selv og deres advokat, der er det."

Nu siger du, at de andre konkurrenter også har gjort brug af det her. Men i den konkrete sag er det vel KMD og ikke de andre, som det drejer sig om.

"Ja, men jeg går ud fra, at man som kommune skal lovliggøre alle de systemer, som ikke har været i udbud. Det er vel naturligt, at man vil kigge på det."

Så du antager, at der ude i kommunerne også er aftaler med andre it-firmaer, som ikke er i orden?

"Ja, det kunne jeg da forestille mig."

Har du konkrete eksempler?

"Jeg ved da, at vores konkurrenter også har lavet aftaler med kommuner, som ikke har været i udbud."

Er der konkrete konkurrenter i konkrete kommuner, som du kan sætte navn på?

"Nej, det vil jeg ikke, men det ved jeg, at der er."

Karen Nielsen har ikke en konkret dato for, hvornår kommunerne sender opgaverne i udbud. Hun hæfter sig dog ved, at Konkurrencestyrelsen opfordrer til, at det sker hurtigst muligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere