Artikel top billede

(Foto: © Rolsted 2009 / Thomas Rolsted)

Millionerne vælter ud af Jubii for niende år i træk

Jubii har for niende år i træk millionunderskud. I alt har selskabet tabt mere end 200 millioner kroner. Men nu vender det, lyder det fra direktør Henrik Busch.

Der var engang i internettets barndom, hvor danske Jubii var på alles læber som et af de mest fremadstormende net-selskaber herhjemme.

I dag er billedet anderledes, og Jubii kæmper for at finde sine ben at stå på i den nye medievirkelighed - ikke mindst økonomisk.

Nu går det den rigtige vej, lyder det fra administrerende direktør, Henrik Busch.

Det er da også tiltrængt. Jubii - der i dag beskæftiger i omegnen af 20 medarbejdere mod omkring 130 ansatte i selskabets gyldne dage - kom nemlig ud af 2009 med et bragende underskud på knap 15,9 millioner kroner efter skat.

Underskuddet kommer i kølvandet på konstante milliontab og flammende røde tal i hvert eneste regnskab siden 2001 - i alt ni år, hvor selskabet sammenlagt har tabt 213 millioner kroner.

Underskud år efter år

Værst så det ud i 2001 (underskud på 33 millioner kroner), 2002 (underskud på 32 millioner kroner) og 2004 (underskud på 31 millioner kroner), mens Jubii sidste år tabte 25,6 millioner kroner.

Hertil kommer, at Jubiis omsætning i 2009 styrtdykkede med hele 60 procent til 34 millioner kroner i forhold til 2008.

Hele selskabets egenkapital blev tabt i 2009, da de få resterende penge på opsparingen forsvandt ned i det sorte hul. Plus en del mere. Jubii kom nemlig ud af 2009 med en negativ egenkapital på 13,3 millioner kroner.

Direktør: Lige efter planen
Sådan ser de rå tal ud. Alligevel er Jubiis administrerende direktør, Henrik Busch, godt tilfreds.

"Alt er faktisk gået efter planen, selvom finanskrisen har gjort, at det ikke blev helt så godt, som vi havde regnet med. Men vi har trods alt forbedret resultatet med 38 procent, og vi har været gennem en stor omlægning, reduceret omkostningerne og trimmet virksomheden," siger han.

Ifølge Henrik Busch er Jubii nu i høj grad på det rigtige spor. Selskabet har ifølge ham siden oktober sidste år haft positiv drift på bundlinien. Fra januar til april har selskabet realiseret et overskud på godt 550.000 kroner.

"Det er vi faktisk slemt stolte af. Det er første gang siden 2000, at Jubii tjener penge," siger han.

Her skal overskuddet komme fra

Jubiis stiftere, Martin Thorborg og Henrik Sørensen solgte i 2001 selskabet til tyske Lycos. De forlod Jubii i 2003 med et kæmpeunderskud.

"Lycos havde en strategi på europæisk plan, mens Jubii i dag har en strategi på nationalt plan, og det har hjulpet os meget at fokusere på vores egne initiativer fremfor på globale initiativer," siger Henrik Busch.

Han er ganske klar i mælet, når han skal udlægge fremtidens kurs.

Nu kommer pengene

"Jeg forventer et overskud på mellem tre millioner og fem millioner kroner i indeværende år. Det er slut med underskud. Jeg har jo fingrene nede i dejen, og jeg kan se, at vi tjener penge hver måned. Det er meget glædeligt," siger han.

Jubii tjener penge på bannerannoncering på indlejrede produkter, som leveres via partnerskabsaftaler.

Selskabet producerer således ikke selv indhold, og det er ifølge Henrik Busch helt slut med den tid, hvor man gjorde alt for at holde trafikken i 'eget net'.

Inden længe barsler selskaber med et nyt onlineprodukt baseret på de mange tusinder navnedomæner, som selskabet ejer. Ligeledes er der en række andre nye ting i støbeskeen.

Drives som en forretning

"Vi er simpelthen begyndt at drive Jubii som en forretning, hvor vi har reduceret omkostninger, vækstet antallet af brugere, og vi har været hele vejen rundt om virksomheden. I dag optræder vi som nøjsomme købmænd, der sætter en ære i at tjene penge," siger han.

"I vores egen optik har vi lavet en meget stor turn around, men det har taget lidt længere tid end forventet, fordi finanskrisen ikke lige lå i vores turn around-plan," siger Henrik Busch.

Konkurs rammer hårdt

En del af underskuddet skyldes ifølge Jubii, at underleverandøren Handberg & Wiberg, der har varetaget en del salgs-aktiviteter for Jubii, er gået konkurs.

"Vi har tilgodehavende på mere end fem millioner kroner i konkursboet. Men boet har ingen aktiver, så derfor har vi været nødt til at afskrive beløbet, hvilket i høj grad afspejler sig i resultatet," siger Henrik Busch.

Denne ejerkreds har masser af penge

Jubiis negative egenkapital på 13,3 millioner kan ikke holde Henrik Busch vågen om natten. Målet er, at egenkapitalen igen skal oparbejdes via egen drift.

Det kan blive en langvarig opgave, men det kan lade sig gøre, fordi selskabet ifølge Henrik Busch har "en solid ejerkreds," der har tillid til selskabet og som fortsat har et solidt økonomisk fundament.

Ejerkredsen består af Skype-milliardæren Janus Friis, brødrene Jacob Elk og Morten Elk, der i 1990'erne stiftede Creuna, den tidligere Matas-chef Jens Jakobsen, samt tidligere Jubii-direktør Peter Lundsgaard, der fratrådte stillingen sidste år.

Henrik Busch, kan Jubii klare endnu et år med millionunderskud?

"Det er jo op til ejernes villighed, men vi har som sagt en solid ejerkreds, der har den fornødne kapital, så det er ikke noget, der bekymrer mig så meget. Slet ikke fordi vi faktisk tjener penge nu," siger Henrik Busch.

Jubiii har ikke indregnet sit skatteaktiv i mange år på grund af de løbende underskud, og Jubiis revisor vil heller ikke indregne skatteaktivet på knap 40 millioner kroner i 2009. Tyder det ikke på, at revisoren tvivler på, at Jubii vil kunne tjene penge indenfor et par år?

"Der er jo mange forskellige holdninger til indregning af skatteaktiver. Vi har valgt en konservativ linie, hvor vi fokuserer på driften. Vi tager stilling til skatteaktivet hvert år, men det er klart, at vi vil benytte noget af skatteaktivet, når vi laver et overskud i 2010. Men i 2009 har der med et underskud ikke været noget grund til at adressere det."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere