Artikel top billede

Millionerne vælter ud af Jubii for niende år i træk

Jubii har for niende år i træk millionunderskud. I alt har selskabet tabt mere end 200 millioner kroner. Men nu vender det, lyder det fra direktør Henrik Busch.

Der var engang i internettets barndom, hvor danske Jubii var på alles læber som et af de mest fremadstormende net-selskaber herhjemme.

I dag er billedet anderledes, og Jubii kæmper for at finde sine ben at stå på i den nye medievirkelighed - ikke mindst økonomisk.

Nu går det den rigtige vej, lyder det fra administrerende direktør, Henrik Busch.

Det er da også tiltrængt. Jubii - der i dag beskæftiger i omegnen af 20 medarbejdere mod omkring 130 ansatte i selskabets gyldne dage - kom nemlig ud af 2009 med et bragende underskud på knap 15,9 millioner kroner efter skat.

Underskuddet kommer i kølvandet på konstante milliontab og flammende røde tal i hvert eneste regnskab siden 2001 - i alt ni år, hvor selskabet sammenlagt har tabt 213 millioner kroner.

Underskud år efter år

Værst så det ud i 2001 (underskud på 33 millioner kroner), 2002 (underskud på 32 millioner kroner) og 2004 (underskud på 31 millioner kroner), mens Jubii sidste år tabte 25,6 millioner kroner.

Hertil kommer, at Jubiis omsætning i 2009 styrtdykkede med hele 60 procent til 34 millioner kroner i forhold til 2008.

Hele selskabets egenkapital blev tabt i 2009, da de få resterende penge på opsparingen forsvandt ned i det sorte hul. Plus en del mere. Jubii kom nemlig ud af 2009 med en negativ egenkapital på 13,3 millioner kroner.

Direktør: Lige efter planen
Sådan ser de rå tal ud. Alligevel er Jubiis administrerende direktør, Henrik Busch, godt tilfreds.

"Alt er faktisk gået efter planen, selvom finanskrisen har gjort, at det ikke blev helt så godt, som vi havde regnet med. Men vi har trods alt forbedret resultatet med 38 procent, og vi har været gennem en stor omlægning, reduceret omkostningerne og trimmet virksomheden," siger han.

Ifølge Henrik Busch er Jubii nu i høj grad på det rigtige spor. Selskabet har ifølge ham siden oktober sidste år haft positiv drift på bundlinien. Fra januar til april har selskabet realiseret et overskud på godt 550.000 kroner.

"Det er vi faktisk slemt stolte af. Det er første gang siden 2000, at Jubii tjener penge," siger han.

Her skal overskuddet komme fra

Jubiis stiftere, Martin Thorborg og Henrik Sørensen solgte i 2001 selskabet til tyske Lycos. De forlod Jubii i 2003 med et kæmpeunderskud.

"Lycos havde en strategi på europæisk plan, mens Jubii i dag har en strategi på nationalt plan, og det har hjulpet os meget at fokusere på vores egne initiativer fremfor på globale initiativer," siger Henrik Busch.

Han er ganske klar i mælet, når han skal udlægge fremtidens kurs.

Nu kommer pengene

"Jeg forventer et overskud på mellem tre millioner og fem millioner kroner i indeværende år. Det er slut med underskud. Jeg har jo fingrene nede i dejen, og jeg kan se, at vi tjener penge hver måned. Det er meget glædeligt," siger han.

Jubii tjener penge på bannerannoncering på indlejrede produkter, som leveres via partnerskabsaftaler.

Selskabet producerer således ikke selv indhold, og det er ifølge Henrik Busch helt slut med den tid, hvor man gjorde alt for at holde trafikken i 'eget net'.

Inden længe barsler selskaber med et nyt onlineprodukt baseret på de mange tusinder navnedomæner, som selskabet ejer. Ligeledes er der en række andre nye ting i støbeskeen.

Drives som en forretning

"Vi er simpelthen begyndt at drive Jubii som en forretning, hvor vi har reduceret omkostninger, vækstet antallet af brugere, og vi har været hele vejen rundt om virksomheden. I dag optræder vi som nøjsomme købmænd, der sætter en ære i at tjene penge," siger han.

"I vores egen optik har vi lavet en meget stor turn around, men det har taget lidt længere tid end forventet, fordi finanskrisen ikke lige lå i vores turn around-plan," siger Henrik Busch.

Konkurs rammer hårdt

En del af underskuddet skyldes ifølge Jubii, at underleverandøren Handberg & Wiberg, der har varetaget en del salgs-aktiviteter for Jubii, er gået konkurs.

"Vi har tilgodehavende på mere end fem millioner kroner i konkursboet. Men boet har ingen aktiver, så derfor har vi været nødt til at afskrive beløbet, hvilket i høj grad afspejler sig i resultatet," siger Henrik Busch.

Denne ejerkreds har masser af penge

Jubiis negative egenkapital på 13,3 millioner kan ikke holde Henrik Busch vågen om natten. Målet er, at egenkapitalen igen skal oparbejdes via egen drift.

Det kan blive en langvarig opgave, men det kan lade sig gøre, fordi selskabet ifølge Henrik Busch har "en solid ejerkreds," der har tillid til selskabet og som fortsat har et solidt økonomisk fundament.

Ejerkredsen består af Skype-milliardæren Janus Friis, brødrene Jacob Elk og Morten Elk, der i 1990'erne stiftede Creuna, den tidligere Matas-chef Jens Jakobsen, samt tidligere Jubii-direktør Peter Lundsgaard, der fratrådte stillingen sidste år.

Henrik Busch, kan Jubii klare endnu et år med millionunderskud?

"Det er jo op til ejernes villighed, men vi har som sagt en solid ejerkreds, der har den fornødne kapital, så det er ikke noget, der bekymrer mig så meget. Slet ikke fordi vi faktisk tjener penge nu," siger Henrik Busch.

Jubiii har ikke indregnet sit skatteaktiv i mange år på grund af de løbende underskud, og Jubiis revisor vil heller ikke indregne skatteaktivet på knap 40 millioner kroner i 2009. Tyder det ikke på, at revisoren tvivler på, at Jubii vil kunne tjene penge indenfor et par år?

"Der er jo mange forskellige holdninger til indregning af skatteaktiver. Vi har valgt en konservativ linie, hvor vi fokuserer på driften. Vi tager stilling til skatteaktivet hvert år, men det er klart, at vi vil benytte noget af skatteaktivet, når vi laver et overskud i 2010. Men i 2009 har der med et underskud ikke været noget grund til at adressere det."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Kom på flere e-handelsplatforme uden besvær – og sæt fart i dit salg!
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.