Netværk er som venskaber

Netværk er stort set det samme som venskaber. Man skal være ærlig, troværdig og frem for alt ydmyg overfor sin rolle. For går det først galt, er det svært at komme tilbage, mener Lars Bruhn, bestyrelsesformand i Internet Ventures Scandinavia.

Vi sidder ellers lige og snakker om netværk, da Lars Bruhn tydeligvis mister opmærksomheden et øjeblik. Han har blikket rettet ud ad vinduet på Hørsholm kontoret, forbi de gyldne efterårstræer, der duver i vinden, og ned på den lille dam, han er så glad for. Han peger.

- Se, en fiskehejre, udbryder han entusiastisk og følger den graciøse fugls flugt med øjnene.

- Er den ikke smuk? spørger han og nyder den, indtil den forsvinder, for så straks at blive nærværende igen.

En yderst behagelig og blid mand i et simpelt, men smagfuldt indrettet kontor med store vinduer. Et enkelt kunstværk på væggen, halvabstrakt i gyldne og mørke nuancer. Et aflangt mødebord bærende kontorets eneste for alvor ekstravagante indslag, en trææske med forskellige te arter.

Og så skrivebordet i mørkt træ, som vi ikke sidder ved. Den sædvanlige situation med direktøren på sin tronstol, der kigger ned på den formastelige journalist, er her erstattet af afslappet snak ved mødebordet. Afbrudt af lange eftertænksomme pauser. Man føler sig sært hjemme her overfor en af IT-Danmarks mest magtfulde skikkelser.

Ikke hr. hvem som helst

Men Lars Bruhn er heller ikke hr. hvem som helst, når det gælder kommunikation. Spørger man rundt omkring i erhvervslivet, er de fleste enige om en ting: I netværk er direktøren i Internet Ventures Scandinavia (IVS) uovertruffen.

Den snart 52 årige direktør er med, hvor det sker. Måske netop på grund af den beskedne selvforståelse, som under interviewet ikke krakelerer en eneste gang.

- Jeg tror, man skal være lidt ydmyg over for sin person og sin rolle. Hele livet igennem er der muligheder der byder sig, hvor man vælger til og vælger fra, som han siger.

Lars Bruhn mener selv, at det især er to begivenheder, der har været hans adgangsbillet til de mere eller mindre officielle netværk, som er en så central del af hans succes.

- Første gang jeg stod på tærsklen var, da jeg blev spurgt, om jeg ville være medlem af IT-Brancheforeningens bestyrelse tilbage i 1984. Et par år senere blev jeg til min overraskelse spurgt, om jeg ville være formand for foreningen. Det var sådan set første gang, jeg skulle tage stilling til, om jeg ville bruge mine kræfter uden for det, der var min kerneforretning, fortæller han.

På det tidspunkt var Bruhn - efter en karriere i Lundbeck - blevet direktør for faderens Bruhn A/S, eneforhandler af Canon udstyr i Danmark.

Et spørgsmål om profilering
- Begrundelsen dengang var et ønske om at profilere vores egen virksomhed, som var en virksomhed, der ikke ligefrem havde det flotteste image i branchen. Derfor tænkte jeg, at her var en chance for at give vores virksomhed et andet omdømme, og for at tiltrække nogle dygtige medarbejdere og få nye kunder.

Lars Bruhn var formand for IT-Brancheforeningen i tre år, en periode han selv mener har haft stor betydning for hans senere netværk. Han lærte "utroligt mange" at kende i branchen, som han siger.

I samme periode sad han i to år som formand for Young Presidents Organisation, en forening som samler ledere for større virksomheder, der har formået at nå deres status før, de er blevet fyrre.

- Det var de to indgange, jeg fik til at lære en masse mennesker at kende, som jeg ellers ikke var kommet ind på livet af, siger Lars Bruhn, der lige siden har siddet i bestyrelsen for IT-Brancheforeningen. Hvorimod han - som reglerne kræver - måtte ophøre som bestyrelsesmedlem af Young Presidents Organisation året efter, han gik af som formand.

Poster avler poster

Det ene fører det andet med sig og ligeså med Lars Bruhn. Da hans firma Canon Agentur vinder den første Danske Kvalitetspris, bliver han formand for den danske kvalitetspris. Dette giver hurtigt et netværk med fokus på ledelsessystemer. Men det er ikke nok.

- Det næste store hug var, da jeg i 1996 indenfor den samme uge blev kontaktet af min gamle virksomhed Lundbeck og af Børsen, der begge ville have mig med i deres bestyrelser. Hvis jeg ikke havde været om mig med formandskaber, var jeg formentlig aldrig kommet i den situation, at de ville spørge mig. Det ene fører det andet med sig, understreger Lars Bruhn.

I 1998 afhænder han Bruhn A/S til Canon i Japan for det, der i medierne har været omtalt som et stort trecifret millionbeløb. Et midlertidigt tomrum er opstået for Lars Bruhn, der ellers burde have nok at se til på
hjemmefronten i Vedbæk. En børneflok på tre, passionen for at sejle og en forkærlighed for at indrette japanske haver tager tid. Men han læner sig ikke tilbage og nyder de mange penge.

- Da jeg lukker forhandlingerne med Canon, står jeg og skal finde ud af, hvad jeg skal bruge resten af mit liv på. Og så kommer jeg på en tanke, som har hjemsøgt mig i flere år. Det var måske en ide at prøve at samle nogle af dem, jeg kendte og havde tillid til. Nogle af dem, jeg havde set an og syntes virkede som om, de kunne flytte noget, og som havde forskellige kompetencer, siger han.

Rollen som venturekapitalist

Dermed er Internet Ventures Scandinavia stiftet, og Lars Bruhn kan indtage en helt ny rolle som venturekapitalist.


Først til glædestonerne af de tossede dotcom dage, så gennem "den ny økonomis" ragnarok, og nu som rorfører i den støtte, men ubarmhjertige recession i IT-branchen.

- Min rolle giver mig en ny chance for at bruge mit netværk, som er opstået ud af de byrder, jeg har påtaget mig for at gøre min gamle virksomhed gældende. Det er sådan set i alt sin enkelthed det, der er sket, afslutter
direktøren sin fortælling.

Men der er mere at sige. For hvordan udvælger Lars Bruhn sit netværk? Og hvad kendetegner egentlig en populær netværksperson?

- Dem, jeg bliver tiltrukket af, er dem, der er ambitiøse. Dem, der gerne vil gøre en forskel. Det er dem, jeg af en eller anden grund swinger godt med, siger han og fortsætter:

- Jeg interesserer mig for at analysere ting hele tiden, det falder mig naturligt at gå og tænke over tingene. Derfor tror jeg også, jeg finder sammen med nogen, der har den egenskab, og så samtidig er lidt selv-uhøjtidelige. Jeg bryder mig ikke så meget om folk, der tager sig selv for højtideligt.

Netværk lig venner

Han udvælger ikke sit netværk udfra, hvad folk kan gøre for ham. Det er noget , der kommer i anden omgang. Når der er brug for et godt råd eller en tjeneste, så kan man bruge netværket til at forhøre sig om hvem, der kan hjælpe i den konkrete situation.

- Det er ikke sådan, at jeg har udpeget dem, jeg ville være sammen med på forhånd. Jeg gør det omvendt. Jeg starter med at gøre et eller andet, jeg synes er spændende og som er noget, jeg har lyst til at bruge min tid på. Og så er der så ud fra det opstået nogle nye kontakter, som er blevet draget ind, fordi de synes, det er spændende at være med, forklarer direktøren, der ser det som en klar forudsætning at være udadvendt. Man skal turde dele både sine glæder og sorger med andre.

Derfor er privatliv og professionelt netværk også blandet sammen i en stor pærevælling i Lars Bruhn's liv. Mange af de personer, han har lært at kende igennem arbejdet, er blevet til personlige venner hen ad vejen. Man får en fornemmelse af, at det er stort set det samme, der karakteriserer en god ven og en god netværksperson.

- Man finder nogle, man kan lide, og finder ud af, at de har nogle sympatiske egenskaber, dem, man også fornemmede første gang, man snakkede med dem, siger Bruhn og skifter tankebane.

For netop denne følelsesmæssige tilgang til begrebet netværk kræver en kritisk sans og en evne til at adlyde de faresignaler, som der kan være ved mennesker.

Tillid og brodne kar

- Det er utroligt vigtigt ,at man har en kritisk holdning. Man skal være lidt forsigtig med at være sammen med nogen, som man ikke kan stole på. Ærlighed og troværdighed er meget vigtigt, siger Lars Bruhn og kommer blandt andet med eksemplet Klaus Riskær, som han ikke tror nogen sinde vil kunne finde ind i varmen igen.

- Jeg tror, at lige gyldigt hvad, så vil man være skeptisk overfor en, der har for mange brodne kar i sin karriere. Derfor vil man selvfølgelig være lidt forsigtig, og det skal man også være. Det er ret afgørende, at dem, man vælger til at være tæt på sig også er nogen, man kan have tillid til, og som man kan stole på. Det er kunsten, siger Lars Bruhn.

Men det er ikke nok at tage en masse på sig. For hvis man får taget for meget på ens skuldre, så er det også dårligt. Så kan man ikke levere et reelt stykke arbejde, og man har ikke tid til at pleje kontaktnetværket. Det giver dårligt omdømme og vælter ens troværdighed. Lars Bruhn's pointe er, at man skal vælge ud, i stedet for at tage for meget på sig.

Kunsten at skære fra

- Kunsten er at lave en revision af sit liv en gang om året og spørge sig selv: Det, jeg bruger min tid på lige nu, er det det, jeg gerne vil fortsætte med at bruge min tid på? De netværk, jeg er i, er det nogen, som jeg føler bringer mig noget, og føler jeg, at jeg kan bibringe dem noget? Kan jeg passe og pleje det? Og så skal man nogle gange skære fra, siger Lars Bruhn og går til det mest centrale:

- Man skal behandle sin situation med en forsigtig og ydmyg holdning. Nogle af de netværk, man er med i, er man jo med i fordi, man har et job. Og en dag er de der måske ikke. Man skal tænke over, hvor vigtigt det så er, og om der er nogle andre ting ved siden af, der også er vigtige for at skabe sig et helt liv.

Vi følges ad ud til receptionen, hvor Lars Bruhn venligt rækker hånden frem og giver et varmt håndtryk. "Det har været hyggeligt", og det har det. Imens sekretæren ringer efter taxaen, ser jeg ham lunte ind på kontoret igen. En bredskuldret mand på en baggrund af efterårsgule blade.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere