Hastværk er ikke afgørende i e-bizz

Hastværk er ikke længere afgørende, når virksomhederne stiller om til e-bizz. Vejen til at høste gevinster går gennem forandringsledelse, oprydning i data og XML.

Der synes at brede sig en ny erkendelse af, at e-relaterede forretningsændringer tager tid.

Man kan ikke som i visse brætspil springe flere felter frem til ufortjente besparelser på eProcurement, hvis man ikke samtidig ændrer virksomhedens indkøbsrutiner og integrerer sine IT-systemer. Og når det handler om mennesker og IT, tager forandringer ekstra lang tid.

En eksponent for tendensen er for eksempel Gatetrade.net, som for nøjagtig et år siden blev lanceret og dernæst vandt licitationen af DOIP ? Den Offentlige Indkøbsportal. En ? set i bakspejlet ? aldeles halsbrækkende tidsplan for idriftsætning af e-handelsportalen blev præsenteret ? og lige siden har administrerende direktør Steen Gede måttet bruge megen tid på at forklare, hvorfor tidsplanen ikke holdt.

? E-kataloger var en uforudset vanskelig størrelse, og vi er heller ikke langt nok med
back end-integrationen. Men nu er der 14 næsten-integrerede kunder, blandt andre Københavns Kommune og Danske Bank, siger Steen Gede.

Hos den anden store e-indkøbsportal IBX er man kommet lidt længere og har nu transaktioner på 10 milliarder kroner om året og 550.000 varenumre i det skandinaviske e-katalog mod Gatetrades 100.000.

? Men jeg vil give Steen Gede helt ret i, at det er en stor udfordring at få leverandørerne til at levere kvalitetsdata, så vi kan lave ordentlige e-kataloger. Vi skal bruge marketing-rettet materiale, ikke interne produktoplysninger. For at købe en vare skal kunden kunne finde den, siger IBX-direktør Søren Ohm.

Sparer på outsourcing

Hos Danfoss har man folk, nemlig LEC, til at klare integrationen ved e-handel. Udviklingschef Karsten Frandsen smiler stort, når han fortæller, hvor nemt det er at leverandøren blot kan stikke sin internet- eller EDI-forbindelse ind hos LEC, så klarer de resten ? og så sparer Danfoss oven i købet penge på outsourcingen.

? Det var ikke fornuftigt for os at gå i gang med at lave vores egen standard for e-handel nu. Vi er en tung SAP-bruger, og de lægger sig først op ad ebXML om et par år. Så bliver det til gengæld interessant, siger Karsten Frandsen fra Danfoss.

Standardiseringsdirektør hos Dansk Standard, Anne Birgitte Lindholm, lover, at Dansk Standard de næste par år vil gøre alt for, at danske virksomheder kan komme til at høste gevinsterne af de verdensomspændende, åbne udviklingsbestræbelser på at gøre ebXML (eBusiness eXtensible Markup Language) til den standard, der bringer integreret e-handel mellem aktører i hele verden inden for mulighedernes rækkevidde.

Ingen ketchup-effekt

Hos Københavns Kommune viser Gatetrades tests, at en indkøbsordre tager fire minutter af den ansattes tid, når der er fuld integration af IT-systemerne mod 44 minutter ved et traditionelt indkøb.

? Fornuften vil vinde. Og så vil staten i øvrigt bære eProcurement igennem i Danmark, fordi man kræver det af de offentlige institutioner, siger Steen Gede.

Partner i Siticom Fischer & Lorenz, Per Palmkvist Knudsen, er dog for skeptisk til at sætte sine sparepenge i e-handelsportaler.

? E-indkøb er klassificeret som lavthængende frugt, men det tager alligevel sin tid at få den plukket. Jeg tror ikke på en pludselig ketchup-effekt. Vi mangler stadig at se, om folk overhovedet vil handle elektronisk, og om e-portaler tilfører værdi på længere sigt ? eller om en portal kun er en flot udsmykket hovedindgang, som der står i ordbogen, siger Per Palmkvist Knudsen.

Udtalelserne i artiklen stammer fra Dansk Standards eBusiness 2002-konference, som blev afholdt i tirsdags i Bella Center.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere