Flotte fotos pakket ind i lækkert design

Med Lumix DMC-FX35 har Panasonic skabt et digitalt kompaktkamera med en god vidvinkel – endda helt nede på 25 mm. Resten af specifikationerne følger trop. Vi har skudt løs med kameraet.

Flotte fotos pakket ind i lækkert design

Tilsyneladende er "standarden" for de små og lækkert designede kompaktkameraer, der lige nu myldrer frem fra mange producenter, en opløsning for billedsensoren på 10 millioner pixels.

Det er i hvert fald, hvad også Panasonic har besluttet sig for at udstyre Lumix DMC-FX35 med, ud over et skarpttegnende Leica-objetiv med fire gange optisk zoom, dækkende (35 mm) området 25 mm – 100 mm, og med en største blændeåbning på f2.8 – f5.6 afhængig af den valgte brændvidde.

Let og elegant designet

Med en vægt i skudklar tilstand – det vil sige inklusive genopladeligt batteri og SD-flashkort – på blot 146 gram og ydermålene 94,7 x 51,9 x 22,0 millimeter glider FX35 ubesværet ned i selv en lille (dame)taske.

For med sit elegante, slanke design i sort, blå, pink, hvid eller guld er der ingen tvivl om, at også kvindelige amatørfotografer vil synes godt om Panasonic DMC-FX35.

Intelligent automatik

Panasonic har udviklet en fuldautomatik til Lumix-kameraerne kaldet for iA – Intelligent Auto Technology - der automatisk lader kameraet vælge de indstillinger, der er optimale i forhold til det aktuelle motiv.

Med iA skulle det være muligt at glemme alt om teknik og blot koncentrere sig om at vælge motiv, vinkel og beskæring.

iA håndterer lysmåling, autofokusering, antiryste-systemet Mega O.I.S., ansigtsgenkendelse, motivprogrammer samt kameraets intelligente ISO-kontrol, der hæver ISO-værdien for at afkorte lukkertiden, hvis kameraet detekterer, at motivet bevæger sig – for på den måde at modvirke bevægelsesuskarphed.

Ansigtsgenkendelsen er også intelligent, forstået på den måde at den er i stand til at fastholde fokuseringen på et ansigt, selv om personen bevæger sig rundt i motivet, inden billedet udløses.

Balanceret flash

Når DMC-FX35 først har fokuseret på et ansigt, og desuden fastlagt den korrekte eksponering, kan man lade flashen hjælpe med at belyse resten af motivet korrekt. For resten aktiveres flashens rød-øje-reduktion automatisk, hvis iA detekterer et ansigt i motivet.

Måler rystelser 4.000 gange per sekund
Antiryste-systemet Mega O.I.S. er en optisk billedstabilisering baseret på 4.000 målinger hvert sekund. Med så mange målinger er systemet i stand til at analysere rystelsernes natur, og er eksempelvis i stand til at skelne håndrystelser fra andre vibrationer, og indstille den optiske billedstabilisering derefter.

Det indebærer, at Mega O.I.S. også kan bruges i forbindelse med makrofotografering, hvor selv meget små vibrationer vil give sig udslag i rystede billeder.

Skifter selv til makrooptagelse

Én af konsekvenserne ved iA-systemet er, at DMC-FX35 automatisk skifter til makrofunktionen, når der skal fokuseres på afstande under 50 centimeter. Og da makrofunktionen kan fokusere på en afstand ned til fem centimeter fra motivet, kan man komme rimeligt tæt på.
Det er faktisk smart og en funktion, man hurtigt kommer til at værdsætte – hvis man overhovedet er interesseret i at lave makrofoto.

Kører på Venus-motor

Panasonic anvender sin egen billedprocessor, nu i fjerde generation, kaldet for Venus Engine IV. Den styrer alle kameraets processer og foretager billedbehandlingen, inden lagring på SD-, eller SDHC-flashkort eller i kameraers 50 megabytes store interne hukommelse med plads til 9 fotos i højeste kvalitet.

Det er ligeledes Venus Engine IV, der er ansvarlig for støjreduktion. Og med den intelligente ISO-kontrol kan der nemt blive behov for effektiv støjreduktion med 10 millioner pixels på en CCD-billedsensor på 1/2,33 tommer.

Skabt til HD tv

FX35 kan fotografere i flere forskellige billedformater – 4:3, 3:2 – og 16:9, der passer til fladskærmen, og blandt billedstørrelserne kan man vælge 1.920 x 1.080 pixels. Maksimal billedstørrelse opnås med 4:3-formatet og 3.648 x 2.736 pixels.

Desværre slår den fulde HD tv-opløsning ikke igennem på videoklipsiden, hvor FX35 tilbyder 1.280 x 720 pixels i 16:9-formatet med 15 eller 30 frames per sekund.
På trods af kameraets beskedne fysiske dimensioner er der alligevel blevet plads til både mini-USB-stik til AV OUT/DIGITAL samt HD AV stik med component-video til HD tv.

Ikke for store mandefingre

DMC-FX35 er virkeligt elegant designet, men på et enkelt punkt har Panasonics designere misforstået opgaven. Programvælgerhjulet på toppen af kameraet kører delvist inde i selve toppladen, med omkring en fjerdedel stikkende ud.

Dels bliver det besværligt at betjene for store mandefingre, dels er graveringen på toppen af den synlige del af programvælgerhjulet så lille, at det kræver et godt syn.
Heldigvis viser LCD-skærmen, hvad der foregår, når man drejer programvælgerhjulet, med store og tydelige symboler, hvilket letter betjeningen lidt.

Godt kamera til begynderen

Med sin iA-funktion er det nærmest umuligt at tage dårlige fotos med Panasonic Lumix DCM-FX35, hvad der gør det særdeles velegnet for begynderen.

Og takket være muligheden for at vælge indstillingen "Normalt billede" får man adgang til en række mere kreative indstillingsmuligheder som eksempelvis forskellige autofokusmuligheder, indstilling af hvidbalance og valg af ISO-følsomhed.

Med makrofunktionen aktiveret bliver billedfeltet 69 mm bredt, hvilket giver en opløsning på 1.343 pixels per tomme, med en meget begrænset pudeforvrængning. Kromatisk aberration i form af purple fringing er stort set ikke synlig ved overgange mellem dyb skygge og højlys.

Desværre er FX35 nok lidt for dyrt til at få den udbredelse, det ellers godt kunne fortjene.

Galleri I

Galleri II




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere