Få digitalt tv gennem flagstangen

Med en flagstang i baghaven og en digital flagstangsknop som antenne kan tv-signalet være reddet. Vi har prøvet den digitale flagstangsknop - se om den virker.

Få digitalt tv gennem flagstangen

Det er næppe nogen hemmelighed længere, at de analoge tv-signaler i efteråret 2009 bliver slukket til fordel for de digitale.

Og alle os, som i dag hverken har kabel-tv eller parabol, har allerede i et par år haft glæde af de digitale signaler – med en væsentligt bedre billedkvalitet til følge - for de fleste.

Som en direkte følge af den digitale udvikling på tv-signalområdet blev der sidste år sendt en ny antenne på markedet. En digital flagstangsknop som tv-antenne – og dén har vi kigget lidt nærmere på.

Øget signalkvalitet

Gennem det sidste halve hundrede år har det været almindeligt med en skov af antenner monteret højt på hustagene eller jernrør i varierende længder. Og hos husejere med en tæt beliggenhed på sendemasterne inde på ejendommens loft.

Da der samtidig i stor udstrækning er poppet flagstænger op over det danske land i stort tal, kan det jo virke ganske indlysende at opfinde en digital tv-antenne i flagstangsknoppen.

Dét er der så endelig nogle, som har gjort - hvilket de faktisk er sluppet aldeles godt fra.

Der er nemlig knald på tv-signalet fra den digitale flagstangsknop, der ganske enkelt må siges at fungere helt suverænt.

Ejendommen, der har lagt flagstang og fjernsyn til denne anmeldelse, ligger i et meget bakket område midt i en sydvendt slugt. Det vil sige - ganske enkelt helt elendigt, når det gælder modtagelse af de analoge radio- og tv-signaler. Men samtidig helt perfekt, når det gælder afprøvning af Terteks røde antenne til at montere i toppen af flagstangen.

Godt signal i al slags vejr

Den eksisterende antenneskov er monteret på et fire meter langt jernrør oppe på skorstenen. Det fungerer akkurat med knap fyrre procents signalstyrke på den indbyggede DVT-B modtager i fjernsynet (Pioneer DPD-4280XD) - når vejret er fornuftigt.

Men kedeligt vintervejr med lave, tunge og våde skyer tager næsten livet af signalet. Det bliver i forvejen boostet af en signalforstærker, men alligevel fastfryser tv-billedet ganske ofte, samtidig med at lyden skratter og forvrænger.

Derudover kan det ikke ligefrem siges, at antennegeviret på skorstenen pynter et hus med kampestensvægge og stråtag.

Og faktisk resulterede udskiftningen til Tertek-antennen med det medfølgende forstærker og signalfordeler i en øget signalkvalitet på omtrent 55 procent.

Lys i toppen

Det vil sige en stigning fra knap 40 procent i pænt vejr - til noget nær 100 procent i al slags vejr. Og så er flagstangens top umiddelbart nær samme højde som antennerne på skorstenen.

Antennen er en omni-direktional aktiv antenne. Det betyder, at den med en indbygget dipol har en indbygget forstærker, der er optimeret til modtagelse af DVB-T signaler. Samtidig er den væsentligt mindre retningsbestemt end traditionelle dipol-antenner.

Flagstangsknoppen får strømspænding fra den medfølgende forstærker og signalfordeler, hvilket får en rød diode til at lyse på undersiden af knoppen.

Hele arbejdet værd

Den røde diode kan dog kun ses, når dagslyset svinder - men er samtidig ganske smart, da man derved altid kan sikre sig, at der er knald på knoppen, inden man er nødt til at lægge flagstangen ned under en eventuel fejlsøgning.

Montering af den digitale flagstangsknop i toppen af flagstangen er noget, alle kan finde ud af. Der medfølger en udførlig instruktion, og det største arbejde ligger i at få lagt coax-kablet i jorden mellem flagstangen og huset.

På glasfiberflagstænger trækkes coax-kablet fra antennen ned igennem denne, og på træflagstænger kan der i princippet fræses en rille til kablet. Om det vil fungere i praksis, har vi ikke prøvet – men det burde det egentligt kunne?

Hele arbejdet værd

Derefter er det bare at føre ledningen ind i huset og tilslutte den til den medfølgende forstærker og signalfordeler. Og voila. Så er billedet knivskarpt, og de forhenværende problemer med elendig signalkvalitet pist forsvundet.

Og med en pris på ikke meget mere end et par tusindlapper plus det løse, må det hermed konkluderes, at for alle os uden kabel-tv og parabol, er denne digitale flagstangsknop fra Tertek så afgjort hele arbejdet værd.

Den er superlet at montere og fungerer ganske enkelt helt suverænt. Og så skal vi ikke forglemme, at den faktisk også pynter de fleste huse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere