Så sikkert opbevares din NemID

Sikkerheden i NemID har fået mange hug med på vejen. Her fortæller en af sikkerhedsfolkene bag løsningen, hvordan din signatur opbevares.

Din nye NemID opbevares efter alle kunstens regler, har det gennem hele udviklingsprocessen lydt fra DanID, der er firmaet bag den nye signatur.

De fleste kan nok blive enige om, at to-faktor-sikkerheden, der ud over brugernavn og password består af en engangskode, der tilsendes på et nøglekort, er en klar forbedring.

Et papkort med koder er dog blevet dømt "gammeldags" af kritikerne.

Uenigheden har dog været betydelig større i forbindelse med beslutningen om at flytte borgernes digitale nøgler fra den enkeltes computer til en central server, der administreres af DanID.

Skidt start
Allerede på premieredagen for NemID blev sikkerheden sat på prøve.

Mindre end 24 timer efter at NemID blev lanceret, kunne man nemlig læse på firmaets webside: "Sikkerhed kompromitteret. Vi har konstateret tegn på, at der foregår et sikkerhedsangreb."

Det endte dog lykkeligt, og NemID-folkene kunne ånde lettet op denne gang.

DanID er da også stadig fortrøstningsfuld, og man har stadig selvtilliden i behold, efter borgerens NemID nu ligger på DanID's centrale server, og ikke på den enkelte computer, som det var tilfældet med forgængeren.

"Langt de fleste sikkerhedsundersøgelser viser, at de it-kriminelle går efter klienterne, og ikke efter serverne. Klienterne er langt mere sårbare," siger Peter Lind Damkjær, der er PKI-specialist i DanID.

"Vi har siden 2003 opbevaret DanID's hovednøgler på vores servere i forbindelse med den gamle signatur, og vi har derfor opbygget en del erfaring, som er blevet overført til den nye model," fortæller han.

Log-sammenligning
DanID kontrollerer og opdaterer sikkerheden døgnet rundt, og har en række sikkerhedsrutiner, der skal sørge for, at der ikke sker fejl.

"Vi har en række overvågningsfunktioner, både fysiske og digitale, hvor der udtrækkes separate logfiler, som vi så sammenligner for at se, om der er uoverensstemmelser. Der skal mindst to medarbejdere fra forskellige afdelinger til for at få adgang til nøglerne, og deres færden skal stemme overens med logfilerne, " fortæller Peter Lind Damkjær.

NemID baserer sig på en teknologi kaldet Public Key Infrastructure (PKI). Det indebærer, at brugeren får udstedt en digital signatur, der består af et certifikat med en offentlig nøgle og en privat nøgle.

Med PKI-teknologien er det muligt for to parter i en kommunikation at identificere sig entydigt over for hinanden.

Desuden kan en afsender vælge at signere sin meddelelse digitalt, så modtageren både ved, hvem den kommer fra, og at den ikke er ændret undervejs.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Dropbox Partner Forum 2018

Det er en fornøjelse at præsentere en ny stor forretningsmulighed med Dropbox Business. På partnerdag får I indsigt i både kommercielle og tekniske aspekter ved at sælge Dropbox Business. Arrangementet henvender sig til både eksisterende Dropbox-forhandlere i Danmark og til jer, der leder efter nye forretningsmuligheder, og som overvejer at blive Dropbox-forhandler.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Premium
Dansk sikkerheds-ekspert: Derfor er det en efterretningstjeneste, der står bag det store Facebook-hack
Interview: Der er rigtigt meget, der tyder på, at det er en efterretningstjeneste, der står bag det store Facebook-hak, vurderer sikkerhedsekspert Peter Kruse. Se hvorfor her.
Computerworld
Windows 10's katastrofe-update: Derfor begyndte den pludseligt at slette brugernes filer
Den seneste Windows 10 opdatering kunne i værste fald slette vigtige filer. Microsoft sætter tal på hvor mange der er berørt af den katastrofale fejl.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.