Artikel top billede

Mange af de forslag, Socialdemokraterne har med i deres plan, er allerede dækket ind med regeringens tiltag, mener videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K). Foto: Michael Rieck (Foto: Foto: Mikael Rieck)

Ministeren: Intet nyt i S-forslag om it-færdigheder

Videnskabsministeren er ikke imponeret over Socialdemokraternes nye plan for at give danskerne bedre it-færdigheder.

Læs også: Sådan vil S få alle danskerne med på it a-holdet

I dag Socialdemokraterne fremlagde en plan, der skal sikre, at danskernes it-færdigheder kommer op i gear.

Over de næste fem år vil de bruge 100 millioner på planen "It for alle", og målet er at halvere andelen af borgere med svage it-færdigheder.

Hos videnskabsministeren er der dog ikke meget begejstring for Socialdemokraternes plan, selvom ministeren er enig i, at danskernes it-færdigheder skal forbedres.

Lignende tiltag er allerede igang

Mange af de forslag, Socialdemokraterne har med i deres plan, er allerede dækket ind med regeringens tiltag, mener videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

"Socialdemokraternes udspil om it-færdigheder har intet nyt i sig. De vil iværksætte en kampagne. Det er der allerede," skriver ministeren i en kommentar og fortsætter:

"De vil have, at borgerne kan henvende sig på bibliotekerne og få hjælp. Det kan de allerede i dag. De ting, som it-ordfører fra Socialdemokraterne og Yidiz Akdogan foreslår, har regeringen allerede sat i værk."

Blandt andet støtter Videnskabsministeriet Lær-Mere netværket, hvor danskere kan henvende sig over hundrede steder i landet såsom på bibliotekerne for at få hjælp til digitale udfordringer.

Samtidig barsler Videnskabsministeriet med flere andre initiativer, der skal højne danskernes it-færdigheder.

Det giver Socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan dog ikke meget for.

"Jeg er da glad for at høre, at der er tiltag på vej fra ministeren. Indtil nu har hun ikke ville erkende, at der var et reelt problem og har afvist, at problemet skulle være så slemt som it-barometret viser," siger Yildiz Akdogan.

Yildiz Akdogan kan godt se de gode ting ved tiltag som Lær-Mere netværket, men tror ikke på, at det er nok.

"Det er bare ikke godt nok. Regeringens eget it-barometer har vist en stigning i it-danskere med svage it-færdigheder. Så der skal mere til," siger Yildiz Akdogan.

Pengene bliver taget fra sikkerhed og forskning

Heller ikke finansiering af "It for alle" er videnskabsministeren tilfreds med.

Socialdemokraterne vil skaffe de 100 millioner kroner fra de såkaldte UMTS-midler.

"De penge vil skulle tages fra andre tiltag som for eksempel it-sikkerhed eller forskning i, hvordan man kan bruge digitale løsninger til at skabe bedre service, spare på energien eller transport," skriver videnskabsministeren.

Der er fra 2010-2012 allerede afsat 36 millioner af UMTS-midlerne til forbedring af danskernes it-færdigheder.

Socialdemokraterne vil så bruge yderligere 64 millioner fra 2013-2015, så det samlede beløb ender på 100 millioner kroner.

Yildiz Akdogan er dog ikke enig, at hendes forslag vil gøre, at der bliver færre penge til sikkerhed og forskning.

"Det passer ikke. Der vil stadig være midler til både sikkerhed og forskning," siger Yildiz Akdogan.

Men hvis I vil bruge 64 millioner yderligere, er der vel andre områder, hvor de ikke kan bruges?

"I stedet for at ministeren brokker sig over det, så må jeg sige, at det er hendes pligt at gå ud og finde midler til de her områder," siger Yildiz Akdogan og forsætter.

"De 64 millioner kroner er ikke noget stor beløb i forhold til de samfundsmæssige gevinster i blandt andet øget brug af digitale løsninger."

Læs også: Sådan vil S få alle danskerne med på it a-holdet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere