Artikel top billede

Sådan aflytter du naboens mobiltelefon

Glem alt om krypterings-algoritmer, hvis du vil udspionere naboen. For et par håndører kan du lave din egen falske mobilmast, der kan bruges til at aflytte mobilsamtaler.

Det har længe været et kendt faktum, at fortrolige mobilsamtaler slet ikke er så fortrolige endda. Især ikke, hvis de foretages over en andengenerations mobilforbindelse kendt som GSM.

Sådan har verden set ud, efter at tyske Karsten Nohl sidste år fortalte, at han havde fundet ud af at bryde krypteringen på GSM-netværket.

Nu viser det sig imidlertid, at det er muligt helt at omgå GSM-netværkets kryptering, hvis man ellers er frisk på at spendere et par håndører og rode lidt med antenner og open source software. Det kunne sikkerhedseksperten Chris Paget demonstrere under årets Defcon hacker-konference, der lige er løbet af stablen i Las Vegas.

Ved hjælp af udstyr for omkring 1.500 dollars eller ca. 8.600 danske kroner demonstrerede Chris Paget, hvordan han så let som ingenting kunne aflytte de fremmødte tilhøreres mobiltelefoner. Det skriver Wired.

Efterligner mobilmast

I al sin enkelthed går metoden ud på, at den kriminelle opretter en falsk mobilmast - en såkaldt IMSI (International Mobile Subscriber Identity) catcher - der udsender et stærkere signal end den nærmeste rigtige mobilmast. En almindelig GSM-telefon vil derfor før eller siden automatisk oprette forbindelse til den falske mast.

Når forbindelsen oprettes, så fortæller den falske mast, at kryptering skal slås fra, og hermed har ejeren af den falske mobilmast fuld adgang til alle udgående samtaler fra den "kaprede" telefon.

Selvom det er en del af GSM-standarden, at mobiltelefoner skal advare om usikre netværk, så er der mange mobilproducenter, der slår funktionen fra, og brugeren opdager derfor aldrig, at samtalen er blevet aflyttet.

"Jeg har personligt ikke hørt fra nogen, der under demonstrationen så en advarsel på deres telefon på trods af, at den havde forbindelse til mit ukrypterede netværk," skriver Chris Paget på sin blog.

I løbet af sin præsentation registrerede Chris Pagets udstyr mere end 30 aktive forbindelser på sit falske netværk, og der blev foretaget 17 opkald.

2G bør dø

Chris Pagets bud på, hvordan mobilbrugerne sikrer sine mobilsamtaler, er meget enkelt. Lad være med at bruge GSM. Blandt andet er hans råd at anskaffe en telefon, der kan indstilles til kun at bruge 3G-nettet.

"På den længere bane er man simpelthen nødt til at slukke for 2G-netværket. Det vil kræve langt mere arbejde at lappe hullerne end at opgradere til et nyt netværk," skriver han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere