Artikel top billede

Forsvarets it-chef, Kommandør Jesper Britze. Foto: Mikael Rieck

Dommens dag for Forsvarets cyberchef

Er Forsvarets it-chef Jesper Britze skyldig i sigtelsen om grov pligtforsømmelse i forbindelse med sin rolle i sagen om den arabiske oversættelse af Jægerbogen. Rettens svar kommer i dag.

Næsten et år efter begyndelsen på den omdiskuterede Jægerbogssag falder der i dag en afgørelse i sagen om den fabrikerede arabiske oversættelse af Thomas Ratschacks bog, Jæger - I krig med Eliten.

På anklagebænken sidder blandt andet Forsvarets højt dekorerede it-chef Jesper Britze, som efter at have været suspenderet i næsten et år i dag endelig får svar på om dommeren finder ham skyldig i sigtelsen om grov pligtforsømmelse.

Straframmen var oprindeligt op til et års fængsel for, ved hjælp af Google Translate, at have oversat jæger-bogen til arabisk.

Kræver fængsel

Anklager Lone Damgaard krævede ved retsmødet den første september fængsel i mindst 30 dage.

Hun har ifølge Ritzau ikke villet tage stilling til om straffen skal være betinget.

Oversættelsen af den omstridte jægerbog vlev af endnu ukendte veje videregivet til dagbladet B.T. og var som en del af skandalen i Forsvarskommandoen medvirkende til at daværende forsvarsminister Søren Gade (V) mistede ministerposten, fordi volapyk-oversættelsen af Forsvaret blev brugt som bevis for, at bogen var en trussel for rigets sikkerhed.

Sagen truer helbreddet

Sagens lange forløb fik i maj Jesper Britzes advokat Torben Koch til at tordne mod Forsvarets Auditørkorp.

"Jesper Britzes er ved at bryde sammen. Han er jo ved at gå i spåner over, at afgørelsen bliver ved med at trække ud samtidig med, at han er suspenderet og derfor er fastlåst i sin position", sagde Torben Koch til Dagbladet Politiken.

Torben Koch pegede dermed på, at sagen faktisk var ved at koste it-chefen helbreddet og samtidig har Jesper Britze på grund af suspenderingen måtte nøjes med to tredjedele af sin grundløn.

»Jeg vil gerne tilkendegive, at jeg anser auditørens behandling af sagen i forhold til min klient som decideret uanstændig«, skrev han ifølge Politiken til Forsvarets Auditørkorps.

Pletfri fortid

Jesper Britze, der har titel af Kommandør er højt estimeret som blandt andet Ridder af Dannebrog og har forud for den spektakulære sag om Jægerbogen 24 års pletfri fortid i Forsvaret.

Som såkaldt cyberchef hos Forsvarskommandoen har Jesper Britze igennem de seneste år især markeret sig i forhold til diskussionen om Danmarks forsvars-evne i cyber-space, hvor han med det seneste forsvarsforlig fik nogle af de midler, Forsvaret gerne ville have.

Jesper Britze har blandt andet argumenteret for, at Danmark skal have en offensiv kapacitet i cyberspace.

"I stedet for bare at forsvare sig, kunne det jo være interessant at gå i sulet på dem," sagde Jesper Britze i den forbindelse.

Desuden er han selv gået i sulet på it-leverandørerne, en offensiv som blandt andre CSC har fået at føle, da kommandøren gav CSC en offentlig irettesættelse.

Jesper Britze har i sagen om Jægerbogen hele tiden nægtet sig skyldig.

Også den tidligere spindoktor Lars Sønderskov sidder i dag på anklagebænken i sagen. I hans sag har Forsvarets auditørkorps krævet en bøde på 10.000 kroner. Også han nægter sig skyldig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere