Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skal TDC splittes op efter ny dansk telelov?

En ny dansk telelov er på vej, og her bliver det muligt at splitte en dominerende spiller. Men vil det berøre TDC?

Urealitisk at gennemføre

Søren Sandfeld Jakobsen henviser til lovforslagets bemærkninger, hvor det fremgår, at funktionel separation kun kan "gennemføres rent undtagelsesvist".

"Jeg tror heller ikke, at selv de værste kritikere af TDC realistisk tror på, at Danmark vil gå ind som et af de første lande for at gennemføre funktionel separation," forklarer han.

Søren Sandfeld Jakobsen fortæller, at IT- og Telestyrelsen skal have prøvet alle andre former for regulering, før styrelsen anvender funktionel adskillelse - som i øvrigt skal godkendes af Europa-Kommissionen.

Derfor er der i dag ifølge lektoren ikke nogen udsigt til funktionel adskillelse. Men det kan komme med tiden, tilføjer han.

Kan blive aktuelt på sigt

TDC sidder i dag på hele det gamle telefonnet, mens selskabet også ejer YouSee-kabelnettet samt det tidligere DONG-fibernet i hovedstadsregionen. Derudover har TDC også mobilnettet.

"Hvis man gik i den retning (af funktionel separation, red.), ville det kun omfatte det gamle kobbernet," siger Søren Sandfeld Jakobsen og fortsætter:

"Det er det, som er problemet, og det er der, at det er svært at være i konkurrence med TDC, når TDC også selv sælger deres gamle fastnettjenester, selvom konkurrenterne efter loven har ret til at gå ind og leje sig ind i TDC's fastnet."

Flere kræver regulering
Specielt TDC's køb af DONG's fibernet sidste år fik flere parter som Telenor og Forbrugerrådet til at efterlyse mere regulering.

"Det er klart, at hvis TDC's stilling bliver endnu stærkere, og det bliver endnu sværere for nye udbydere at komme ind eller for de eksisterende at vinde markedsandele, så må man selvfølgelig overveje det. Men lige nu rækker hjemlen ikke til det," vurderer Søren Sandfeld Jakobsen.

Selvom der ikke er nogen udsigt til, at TDC bliver berørt af funktionel adskillelse, så mener Søren Sandfeld Jakobsen, at TDC's konkurrenter får lidt ud af IT- og Telestyrelsens nye værktøj.

"Det er en lille sejr konkurrenterne til TDC, at instrumentet nu er indført ved lov. Det var der jo ikke før, og det ville kræve en lovændring, for det lå ikke i telelovgivningen før," siger CBS-lektoren.

IT- og Telestyrelsen afsluttede høringsfasen til den ny telelov ved sidste måneds udgang. Selve loven skal være på plads inden 25. maj næste år, da det er fristen for implementeringen af EU's teledirektiv-pakke.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere