Foto: Povl D. Rasmussen

Skal TDC splittes op efter ny dansk telelov?

En ny dansk telelov er på vej, og her bliver det muligt at splitte en dominerende spiller. Men vil det berøre TDC?

Læs også: Telestyrelsen får kontroversielt våben med ny lov

Når den nye danske telelov er på plads, får IT- og Telestyrelsen et nyt redskab til at regulere det danske telemarked.

Redskabet kan bruges imod et selskab, som har en stærk markedsposition. Sådan en har TDC.

Funktionel adskillelse eller funktionel separation hedder det ny redskab.

Værktøjet giver kort fortalt IT- og Telestyrelsen mulighed for at adskille et teleselskabs infrastruktur-forretning fra tjenesteforretningen, hvis styrelsen finder det nødvendigt for at fremme konkurrencen. Ejerskabet forbliver dog uændret.

Men vil styrelsen tage redskabet i brug i Danmark?

Det kan lektor Søren Sandfeld Jakobsen fra Copenhagen Business School (CBS) ikke forestille sig.

"Jeg kan slet ikke se for nærværende, at man (IT- og Telestyrelsen, red.) skulle skride til funktionel separation, fordi man har forskellige andre beføjelser til rådighed," siger lektoren, der har ekspertise i telelovgivning.

TDC afviser også, at det kan komme på tale at gennemføre sådan et indgreb over for teleselskabet. 
 
Urealitisk at gennemføre
Søren Sandfeld Jakobsen henviser til lovforslagets bemærkninger, hvor det fremgår, at funktionel separation kun kan "gennemføres rent undtagelsesvist".

"Jeg tror heller ikke, at selv de værste kritikere af TDC realistisk tror på, at Danmark vil gå ind som et af de første lande for at gennemføre funktionel separation," forklarer han.

Søren Sandfeld Jakobsen fortæller, at IT- og Telestyrelsen skal have prøvet alle andre former for regulering, før styrelsen anvender funktionel adskillelse - som i øvrigt skal godkendes af Europa-Kommissionen.

Derfor er der i dag ifølge lektoren ikke nogen udsigt til funktionel adskillelse. Men det kan komme med tiden, tilføjer han.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.