Når den nye danske telelov er på plads, får IT- og Telestyrelsen et nyt redskab til at regulere det danske telemarked.
Redskabet kan bruges imod et selskab, som har en stærk markedsposition. Sådan en har TDC.
Funktionel adskillelse eller funktionel separation hedder det ny redskab.
Værktøjet giver kort fortalt IT- og Telestyrelsen mulighed for at adskille et teleselskabs infrastruktur-forretning fra tjenesteforretningen, hvis styrelsen finder det nødvendigt for at fremme konkurrencen. Ejerskabet forbliver dog uændret.
Men vil styrelsen tage redskabet i brug i Danmark?
Det kan lektor Søren Sandfeld Jakobsen fra Copenhagen Business School (CBS) ikke forestille sig.
"Jeg kan slet ikke se for nærværende, at man (IT- og Telestyrelsen, red.) skulle skride til funktionel separation, fordi man har forskellige andre beføjelser til rådighed," siger lektoren, der har ekspertise i telelovgivning.
TDC afviser også, at det kan komme på tale at gennemføre sådan et indgreb over for teleselskabet.
Urealitisk at gennemføre
Søren Sandfeld Jakobsen henviser til lovforslagets bemærkninger, hvor det fremgår, at funktionel separation kun kan "gennemføres rent undtagelsesvist".
"Jeg tror heller ikke, at selv de værste kritikere af TDC realistisk tror på, at Danmark vil gå ind som et af de første lande for at gennemføre funktionel separation," forklarer han.
Søren Sandfeld Jakobsen fortæller, at IT- og Telestyrelsen skal have prøvet alle andre former for regulering, før styrelsen anvender funktionel adskillelse - som i øvrigt skal godkendes af Europa-Kommissionen.
Derfor er der i dag ifølge lektoren ikke nogen udsigt til funktionel adskillelse. Men det kan komme med tiden, tilføjer han.
Artiklen fortsætter på næste side...