Artikel top billede

Siemens: Stuxnet har ramt vigtige systemer

Siemens er blevet hårdt ramt af Stuxnet-ormen.

Computerworld News Service: En sofistikeret orm designet til at stjæle industrielle hemmeligheder har inficeret mindst 14 værker, fortæller Siemens.  

Ormen går under navnet Stuxnet, og den blev opdaget i juli, da analytikere hos VirusBlokAda fandt den på computere i Iran.

Stuxnet inficerede også A.P. Møller-Mærsk-koncernen i sommer, hvilket du kan læse mere om her.

Det er et af de mest sofistikerede og usædvanlige eksempler på malware nogensinde - ormen udnyttede en hidtil ukendt sårbarhed i Windows (som er blevet rettet nu), der gav den mulighed for at sprede sig fra computer til computer - som regel ved hjælp af USB-stik.

Ormen, der er designet til at gå efter kontrolsystemer fra Siemens, er ikke specielt udbredt.

Men den har dog allerede påvirket adskillige Siemens-værker, fortæller talsmand fra virksomheden Simon Wieland.

"Vi fandt virus i SCADA (supervisory control and data acquisition)-systemet på 14 fungerende værker, men det havde ikke skabt forstyrrelser i hverken proces eller produktion," fortæller han i en e-mail.

Det er dårlige nyheder, for ifølge en ny rapport om ormen, der officielt vil blive offentliggjort under konferencen Virus Bulletin i Vancouver i denne måned, så kan Stuxnet potentielt gøre rigtig meget skade, hvis ikke den bliver fjernet rigtigt.

Kan omprogrammmere

Analytikere ved Symantec har knækket Stuxnets kryptografiske system.

De fortæller, at det er den første orm, der ikke bare er bygget til at spionere på industrielle systemer men også til at omprogrammere dem.

Når den er blevet installeret på en pc, udnytter Stuxnet Siemens' standard-password til at finde og forsøge at få adgang til systemer, der kører med WinCC og PCS 7-programmer - de såkaldte PLC (programmable logic controller)-programmer, som bruges til at håndtere større industri-systemer i fabrikker, militære og kemiske anlæg og i elværker.

Softwaren opererer i to faser efter infektionen, forklarer supervisor ved Symantec Security Response Liam O'Murchu.

Først oploader den Siemens-systemets konfigurations-informationer til en command-and-control-server.

Derefter kan de kriminelle vælge et mål og rent faktisk omprogrammere den måde, det arbejder på.

"De bestemmer, hvordan PLC'erne skal arbejde for dem, og så sender de kode til de inficerede maskiner, der ændrer den måde, PLC'erne arbejder på," fortæller Liam O'Murchu.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere