Artikel top billede

Acer Aspire One: Billig bærbar på ét kilo

Acer Aspire er lille, let og billig - og Acer regner med at sælge 2,5 millioner af den, inden året er omme. Vi har haft Aspire One på testbænken og smiler stadig. Se her hvorfor.

Acer Aspire One: Billig bærbar på ét kilo

De små billige maskiner, populært kaldet mininotes eller netbook, klarer sig overraskende godt på det danske marked.

Det endda på trods af at moden de seneste par år har dikteret kraftigere processorer, flere kerner og større skærme.

I lighed med den oprindelige Eee PC (se test | se pris) går Aceren i den stik modsatte retning.

Vores version af Acer Aspire Ones leveres derfor med én gigabyte ram, 120 gigabyte harddisk og Windows XP. Med den konfiguration er prisen omkring 2.800 kroner i de fleste butikker. Farven er mørkeblå, men Aspire One leveres også i brun, lyserød, hvid og sort.

Hjernen i maskinen er Intels Atom processor, som leverer en fin ydelse til de typiske opgaver. Den skal ikke bruges til 3D-rendering, video-redigering eller andre beregninger - men i en lille mininote er den helt perfekt. Samtidig betyder kombinationen af Windows XP og Intel Atom, at Aspire One er godt oppe i tempo.

Fin konkurrent til Eee

Den nærmeste konkurrent må siger at være Asus Eee PC 901 (se test | se pris) og i den direkte sammenligning er der både gode og mindre gode ting ved Aspire One.

Først og fremmest leveres Aspire One med et noget mindre batteri end 901, hvilket betyder, at du ikke skal regne med mere end to og en halv times batteridrift. Det er omkring det samme, som vi oplevede med MSI Wind (se test | se pris).

Aspire One er desuden udstyret med 802.11g trådløst netværk, mens Eee 901 leveres med det nyere 802.11n netværk.

Bedre tastatur

Acerens styrke er dog et bedre tastatur end Eee-serien samt harddisken på hele 120 gigabyte. Selve maskinens design får den til at fremstå mere let end Asus Eee PC eller HP's 2133. Det sidste er også en faktuel konstatering, da en HP 2133 vejer 1,4 kilo med et 6-cellet batteri, mens Aspire One med det lille standardbatteri vejer et kilo.

Til gengæld kan HP klare sig i op til fire timer, mens Aceren står af efter op imod 2½ time. Et 6-cellet batteri skulle fordoble levetiden, men det er usikkert, hvornår det kommer på markedet.

Unyttigt software

Det mindre attraktive Microsoft Works var som standard installeret, men du har også mulighed for en prøveversion af det meget bedre Office 2007.

Det koster selvfølgelig så skal prisen i bund er det bare med at afinstallere begge dele og installere det gratis og gode Open Office alternativ. Acer har traditionen tro installeret forskelligt andet software til DVD-afspilning, McAfee antivirus , Adobe Reader og den totalt unyttige Yahoo toolbar.

Vi anbefaler, at man afinstallerer det der ikke skal bruges og eventuelt finder gode gratis sikkerhedsløsninger i vores download-sektions sikkerheds-del.

Spar 500 kroner med Linux

Vil du spare omkring 500 kroner, har du muligheden for at købe Acer Aspire One med Linux-styresystemet.

Maskinerne er næsten identiske, men i stedet for Windows XP får du Linux og i stedet for en harddisk på 120 gigabyte får du et flash-baseret drev på 8 gigabyte med med knapt 7 gigabyte fri.

Med Linux-versionen har Acer på forhånd installeret en række programmer herunder det glimrende Open Office 2.3, som leverer tekstbehandling, regneark og præsentationssoftware.

Desuden får du programmer til videoafspilning samt fotovisning.

Basisprogrammerne følger med

Forudinstalleret er desuden Aspire One Mai,l som er en fin mailklient. Selve mail-delen minder om Outlook, og resten af programmet har de integrerede kalender og kontaktstyringer, som du kender - med mulighed for at importere fra iCalendar. Programmet har desuden en indbygget RSS-læser.

Samtidig kan du surfe med Firefox (version 2) og chatte via Messenger og flere andre chat-protokoller. Vi testede Messenger-funktionen, som virkede fint, men maskinen har ikke kraft til at trække en egentligt videosamtale i Messenger - uden at det skal bebrejdes Linux-systemet. Til gengæld kunne vi godt vinke lidt over webcam uden lyd.

Langsom browser på visse sider

Desværre var surf-oplevelse med Firefox 2 på en række sider (Berlingske.dk og Eb.dk) langsommere, end hvad der kan betegnes som rimeligt. Det skyldes sandsynligvis de mange reklamer og den udbredte brug af Flash-teknologi, men pcworld.dk og web-tv videoerne herinde virkede uden den store forsinkelse.

Vi forsøgte os med en opgradering til Firefox 3, som efter sigende skulle være hurtigere med Linpus Linux, men løb sur i opdateringen der krævede mere tid og teknisk indsigt, end vi havde til rådighed ved anmeldelsen.

Alt i alt var Linux-versionen fin til de mest basale netbook-funktioner, men vil du lidt mere, skal du være forberedt på, at et kendskab til Linux er en nødvendighed.

Konklusion: Billig og målrettet bærbar pc

De små mininotes er ikke til alle brugere og til alle programmer. Men skal du se film på farten, skrive mails og kortere opgaver, surfe eller se lidt billeder er de helt perfekte. Og Acer One er en af de bedre af slagsen.

Vælger du versionen med Windows XP, får du en alsidig maskine med plads til at brede dig på de 120 gigabyte. Samtidig betyder anvendelsen af Windows XP, at tingene går tilpas hurtigt.

Vælger du at spare lidt penge og købe Linux-varianten, får du stadig en fornuftig maskine. Men den er, medmindre du har et intensivt kendskab til Linux, noget mere begrænset.

Fælles for versionerne er, at Acer Aspire One er et godt og fint prissat bud på en moderne mininote. Når karakteren ikke kan snige sig op på fem ud af seks, skyldes det maskinens begrænsede batteri, som blot leverer omkring 2½ times arbejde.


Loading ikon