Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Oracles topchef, Larry Ellison har været en særdeles aktiv part i sagen, men må pænt vente på juryens afgørelse.

Nu afgøres sagen om SAP's erstatning til Oracle

Juryen skal afgøre, om SAP skal betale milliarder eller blot millioner i erstatning til Oracle.

Computerworld News Service: SAP har tilstået den "massive og længerevarende" krænkelse af Oracles ophavsret og bør betale mindst ni milliarder kroner i erstatning, sagde en advokat for Oracle mandag, da de to virksomheders retssag nærmede sig sin afslutning.

Både Oracles og SAP's advokater præsenterede mandag morgen deres afsluttende procedure ved den amerikanske distriktsdomstol i Oakland i Californien. Sagen skal nu afgøres af de otte personer i juryen, og det virker sandsynligt, at der falder dom før den amerikanske Thanksgiving-helligdag på torsdag.

SAP har tilstået, at virksomhedens nu lukkede datterselskab, TomorrowNow, ulovligt downloadede store mængder af software og supportmateriale fra et Oracle-website. Denne retssag skal blot afgøre, hvor stor en erstatning SAP skal betale Oracle.

Oracle argumenterer for, at summen bør afspejle den værdi, som softwaren ville have haft for SAP, da SAP opkøbte TomorrowNow i 2005.

"Hvordan man end foretager udregningen, så står det klart, at der her var milliarder af dollar på spil for SAP," sagde advokat for Oracle David Boies til juryen i en af sine sidste bemærkninger i proceduren.

Oracle hævdede, at SAP havde til hensigt at anvende det ulovligt kopierede materiale heriblandt supportmateriale til Oracles programmer PeopleSoft og JD Edwards til at forsøge at konvertere Oracles kunder til SAP's programmer.

"De sugede softwaren ud så hårdt, så hurtigt og i så stort omfang, at de faktisk fik Oracles servere til at gå ned," sagde Boies i en henvisning til tidligere fremlagte beviser.

"Forsøger at narre juryen"

Omfanget af denne ulovlige kopiering og softwarens værdi for SAP berettiger en tilkendelse af over en milliard dollar i erstatning, argumenterede han.

Advokat Bob Mittelstaedt gav igen mod Oracle i sin afsluttende procedure på vegne af SAP, hvor han hævdede, at Oracle forsøger at narre juryen med uærlige beregninger.

"De beder om langt mere, end de har ret til, og de forsøger at narre jer for at få det," sagde han til juryen.

Hvad koster en hypotetisk licens

SAP bør ikke betale mere end omkring 220 millioner kroner i erstatning, sagde advokat Bob Mittelstaedt.

Den store forskel mellem de to virksomheders vurderinger afspejler forskellige metoder, der er blevet præsenteret under retssagen, til udregning af erstatningen, og det er op til juryen at vælge et beløb baseret den udregning, juryen finder mest rimelig.

SAP bør ifølge Oracle tvinges til at betale for værdien af en "hypotetisk licens" - det vil sige, hvad end virksomheden skulle have betalt Oracle, hvis de to virksomheder havde forhandlet en licens for den ulovligt kopierede software.

SAP argumenterer for, at en sådan hypotetisk licens slet ikke giver mening i denne sag. SAP mener kun at skulle betale erstatning for den konkrete indtjening, som Oracle mistede, og som SAP vandt som direkte resultat af den ulovlige kopiering.

Da TomorrowNow kun gjorde det muligt for SAP at konvertere en håndfuld af Oracles kunder til SAP's programmer, så bør erstatningen ligge inden for et tocifret millionbeløb i dollar, fremhæver Mittelstaedt.

Boies argumenterede for, at det er irrelevant, hvor stor en succes SAP havde med at udnytte den ulovligt kopierede software. "Sagsøgte kan ikke sige, at de ikke burde betale licensens fulde pris, fordi de ikke havde en lige så stor succes, som de havde regnet med," sagde han til juryen.

Retssagen har varet tre uger og en række magtfulde direktører har indtaget vidneskranken heriblandt Oracles koncernchef, Larry Ellison, meddirektør Safra Catz og tidligere meddirektør President Charles Phillips samt SAP's medtopchef Bill McDermott.

Det er usandsynligt, at sagen vil have nogen direkte indvirkning på de to virksomheders aktuelle kunder. Brancheobservatører påpeger dog, at det er muligt, at den vil skade markedet for tredjeparts-supporttjenester - hvilket er den branche TomorrowNow tilhørte - da sagen gør, at der vil hænge en trussel om juridiske slagsmål over andre virksomheder, der forsøger at gøre entré på området.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere