Artikel top billede

Business intelligence er også for børn

Klumme: Jeg savner flere innovative it-leverandører inden for børneområdet.

Jeg elsker at opdage it-løsninger, der giver mening i forhold til andet og mere end blot at sikre profit. Ikke at der er noget galt med det, men jeg mener, it i den grad er en løftestang for så maeget andet og mere end indtjening, og hvor det lykkes, er det nærmest smukt.

For nylig faldt jeg f.eks. over en skøn it-løsning på børneområdet, delebarn.dk, som forekommer at være et stærkt forebyggende værktøj til at sikre skilsmissebørn en konfliktfri hverdag, hvor mor og far kan kommunikere uden for mange misforståelser og uden nødvendigvis at skulle mødes rent fysisk, hvis det er et problem.

Løsningen er en hjemmeside, som dybest set er en kalenderløsning kombineret med rådgivning i forbindelse med de udfordringer, man har som forældre til delebørn. Skilsmisse er en del af hverdagen for mange børn i Danmark - og med det følger ofte voldsomme konflikter forældrene imellem. Nogle konflikter går på bitterhed og uenighed om selve skilsmissen.

Andre konflikter går på det vanskelige i at få to (eller flere) hjem til at samarbejde om de helt praktiske ting som at få koordineret alt fra registrering af børnesygdomme, vaccinationer, skoleskema, gymnastiktøj, fødselsdage, gaver, der skal medbringes til fødselsdage, tøj, der er glemt hos den anden - til hente- og bringe-aftaler osv.

På delebarn.dk kan disse ting koordineres, og man kan frit knytte dine, mine og vores børn til kalenderen, hvor eks-ægtefælle kun har adgang til oplysninger om egne biologiske børn.

Det lyder rodet - men ærligt talt - mange familiemønstre ER i dag ret uoverskuelige. Så jeg hilser dette værktøj velkomment som en løsning på praktiske problemer, skilsmisseforældre så ikke behøver at skændes om.

Hjælp til de udsatte

I kraft af min dobbeltrolle som it-strategisk rådgiver og børnerådsformand er jeg meget optaget af, hvordan vi kan bruge it til at understøtte løsninger på de udfordringer, vi møder på børneområdet.

Især forholdene for udsatte børn og unge er et emne, der optager mig meget, og det ser desværre ud til, at vi, næsten uanset hvad der sættes i værk, ikke rigtig kan knække kurven for antallet af udsatte børn. Her er det så, jeg tænker, om vi bruger it godt nok?

KOMBIT, som er KL's it-selskab, har netop haft projektet DUBU (digitalisering af udsatte børn og unge området) i udbud. Det udbud er et eksempel på et ønske om at it-understøtte en effektiv og mellemkommunalt koordineret styring af børnesagerne.

God begyndelse - og jeg håber, at der tænkes meget længere med at it-understøtte det vigtige arbejde for udsatte børn.

Jeg kan f.eks. godt undre mig over, at business intelligence ikke er mere i spil på det børnesociale område. Vi har 98 kommuner med resultater og indsatser, der i den grad kunne danne et solidt erfaringsgrundlag, hvis man samlede og indsamlede data langt mere systematisk.

Jeg er helt med på, at mange ting i omsorgsarbejdet med børn ikke kan måles - men en række ting kan altså godt måles og dermed dataopsamles.

Børnepolitisk blæser der gudskelov nye vinde med mere fokus på dataindsamling og effektmålinger. Jeg håber, at it-branchen vil følge med og være gode sparringspartnere for beslutningstagere og embedsfolk - for det er min opfattelse, at der mangler viden om, hvor meget gavn it egentlig kan gøre - også på børneområdet. Og her har vi i it-branchen et særligt ansvar for Danmarks udsatte børn.

Lisbeth Zornig Andersen er formand for Børnerådet og er it-strategisk rådgiver i konsulentfirmaet TestHuset A/S.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere