Artikel top billede

Sådan fungerer JDeveloper til Java-programmering

Test: Eclipse, IntelliJ IDEA, NetBeans og Oracle JDeveloper er alle gode værktøjer for Java-programmører. Se fordele og ulemper ved de forskellige løsninger - i denne del JDeveloper.

Computerworld News Service: Oracles JDeveloper Studio skiller sig ud fra alle de andre produkter, der behandles her.

Det går sine egne veje og afspejler Oracles dagsorden frem for at imødekomme behov, der ligger uden for Oracles interesser.

I stedet for at se det som et gratis produkt med lukket kildekode, så er det mere præcist at se JDeveloper som Oracles interne udviklingsværktøj, som virksomheden gratis tilbyder enhver, der måtte finde det brugbart.

Oracles dagsorden giver produktet et snævert fokus, der derved er begrænset i visse henseender, men på andre områder også meget effektivt.

De stærke bånd til Oracles øvrige produkter ses i alle aspekter af udviklingsmiljøet selv ned til versionsnummeret, som umuligt kan overstige versionsnummeret af Oracles kerneprodukt, DBMS.

Med denne mur foran sig udvider versionsnummeret sig således i en anden dimension med stigende niveauer af decimaler. I denne proces forsvinder fuldstændigt enhver normalt forståelig information om hvilke udgivelser, der repræsenterer vigtige produktopgraderinger.

Installationen er enkel, men det endelige produkt er ejendommeligt registret på systemet, hvor det er installeret, med det sigende navn "Oracle Fusion Middleware."

Det kan JDeveloper

Det er de færreste mennesker, der anser udviklingsmiljøer som middleware, men denne kategorisering understreger JDevelopers væsentlige understøttelse af middleware-udvikling, som en del af dets omfattende enterprise-funktionalitet.

For eksempel leverer JDeveloper masser af understøttelse af ADF (Application Development Framework), som er Oracles foretrukne sæt af JSF-komponenter (Java Server Faces).

Det understøtter ligeledes TopLink (som er det persistenslag, som Oracle købte af BEA, før virksomheden opkøbte BEA helt), og det har omfattende Java EE-værktøjer inklusiv en indlejret version af WebLogic server, der kan startes og administreres fra selve udviklingsmiljøet.

Gode hjælpefunktioner

Den Oracle-fokuserede tilgang fungerer fint i JDeveloper, så længe man holder sig helt til Oracles løsninger fra top til bund.

Skifter man eksempelvis fra Oracles JSF-komponenter i ADF til nogle fra en anden leverandør, så begrænses ens evne til at foretage WYSIWYG-udvikling af brugergrænseflader.

Ikke desto mindre er JDeveloper mere lydhør overfor brugeren end de andre produkter, der her gennemgås, og har den bedste hjælpefunktion.

Tryk tastekombinationen for hjælp, og meget hurtigt fremkommer der en skærm med information om præcis den side eller det panel, man aktuelt arbejder i.

Denne kontekstfølsomme hjælp er hurtigere og bedre end dens modstykker i de andre udviklingsmiljøer. JDeveloper inkluderer også andre finesser såsom en indbygget profiler, der kan måle ydelsen eller hukommelsesforbruget.


Editor i JDeveloper med et panel i bunden til håndtering af en instance af WebLogic server.

Dens funktion til syntakskontrol fandt en fejl, som ikke blev fundet af IntelliJ IDEA's ellers højt besungne værktøjer til kodekorrektur. På de områder, som Oracle har fokuseret på, har virksomheden virkelig gjort et godt arbejde.

Svagt på plugins

Et område, som virksomheden dog ikke har fokuseret på - og det er her historien om JDeveloper løber ud i sandet - er oprettelsen af et økosystem af plugins. Ingen af de andre udviklingsmiljøer har færre plugins end JDeveloper og de fleste af dem er skrevet af Oracle selv.

Der er stort set ingen tredjeparter, der er værd at nævne. Jeg formåede for eksempel ikke at finde et eneste plugin til analyse af code-coverage, der fungerede sammen med JDeveloper. Dette er en afgørende begrænsning.

Oracle har gjort det klar, at det er hensigten, at JDeveloper skal fortsætte med at være virksomhedens primære udviklingsmiljø. JDeveloper er således et rimeligt valg til organisationer, der i forvejen kun anvender Oracles produkter.

Men alle andre kunder er sandsynligvis bedre tjent med et af de andre udviklingsmiljøer, der her er gennemgået.

Læs også:

Her er de gode værktøjer til Java-programmering

Test af Eclipse

Test af IntelliJ

Test af NetBeans

Oversat af Thomas Bøndergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere