Vinder fundet:Han er Danmarks bedste CIO: Martin Wood vinder Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Ernst Tobisch/Telia

Derfor vil Telia og TDC fastholde 4G-navnet

Det er for at hjælpe forbrugerne, at Telia og TDC vælger 4G-navnet i stedet for LTE, bedyrer de.

Læs også: 3 anklager: TDC og Telias 4G er det pure opspind.

Det er et stort PR-stunt, når Telia og TDC buldrer frem med 4G, lyder en anklage mod de to teleselskaber.
 
Der er nemlig slet ikke tale om 4G, men derimod tale om teknologien LTE, der er en form for 3G.
 
Anklagen kommer fra konkurrenten 3.
 
Men det er en anklage, som Telias administrerende direktør, Jesper Brøckner, ser som forfejlet. 
 
Det hedder det i andre lande
"For det første hedder det 4G i andre lande, for det andet skal kunderne have nye mobiler, dongles eller andet for at bruge det, og for det tredje var det den betegnelse, som IT- og Telestyrelsen først brugte," siger Jesper Brøckner.
 
Han mener derimod, at der er tale om "god forbrugervejledning", når Telia gør opmærksom på, at LTE er noget andet end den nuværende 3G-teknologi, som mobilt bredbånd i dag er baseret på.
 
"Hvis vi kalder det her 3G, så har forbrugeren en forventning om, at alt hans 3G-grej virker, men det gør det ikke. Derfor er rigtigt at sige, at det hedder 4G, fordi det er fjerde generation," fortæller Jesper Brøckner.
 
3's bandbulle kommer oven på, at Telia i sidste uge lancerede den omdiskuterede mobil-teknologi.

4G hos TDC 
TDC bruger også betegnelsen 4G, og det er under den betegnelse, at TDC til januar lancerer LTE i seks af landets største byer.
 
"De europæiske operatører ønsker generelt at tale om 4G, fordi det kommunikationsmæssigt er noget lettere forståeligt end LTE," siger netdirektør Jess Ibsen fra TDC.
 
Han uddyber, at LTE kan betegnes som 3½G, men at det ikke giver mening at anvende den betegnelse. Samtidig fremhæver han, at skiftet fra 3G til LTE vil være mere mærkbart end skiftet fra LTE til LTE Advanced. Sidstnævnte bliver af mange betegnet som 4G.
 
TDC har i øjeblikket en henvendelse liggende hos Forbrugerombudsmanden, hvor selskabet spørger, om det er ok at kalde LTE for 4G.
 
Computerworld har også talt med Telenor, og her oplyser pressechef Peter Glüsing, at selskabet som udgangspunkt helgarderer og kalder det 4G/LTE, men selskabet afventer Forbrugerombudsmandens svar i sagen.

Er 3G-toget kørt?

I 3's kritik af Telia og TDC's 4G-betegnelse siger 3-kommunikationschef Knud Løkke Rasmussen, at han ser det som et udtryk for, at 3G-toget er rullet forbi TDC og Telia, uden de nåede at stige på.

Jesper Brøckner erkender, at Telia var sløve i optrækket, men det er forkert at sige, at toget er kørt, mener han.

"Vi har Europas hurtigste udrulning, og ved udgangen af 2011 vil 97 procent af befolkningen være med på 3G-toget med 21 megabit, så det er meget store ord at sige, at vi ikke er med på 3G-toget," siger han.

Telia-direktøren spår, at hele kritikken fra 3 kommer, fordi selskabet ikke fik fat i en af de tre store licenser, da IT- og Telestyrelsen for nylig afholdte auktion og solgte retten til frekvensblokke, som mobilselskaberne kan sende LTE-signaler i.

"Jeg kan da godt se, at de har en interesse (i at kalde LTE for 3G, red.), når de kun fik to gange 10, mens vi andre købte to gange 20, men så små sko går jeg ikke i. Jeg ser mere på forbrugeren," siger han om sin beslutning om at kalde det 4G.

Debatten om LTE kontra 4G har raset længe. Blandt andet har teleanalytikeren John Strand kritiseret brugen af 4G-navnet.

I Norge har den norske forbrugerombudsmand også set nærmere på ordvalget.

Læs også: 3 anklager: TDC og Telias 4G er det pure opspind.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Day 2024

Vi går også bag om it-sikkerhedsbranchens modeord og giver dig indsigt i, hvordan du orkestrerer sikkerhedsindsatsen med henblik på at samle overblikket over din sikkerhedsinfrastruktur. Samt drøfte hvordan du afvejer sikkerhed mod produktivitet og navigerer mest hensigtsmæssigt i en tid, hvor store dele af infrastrukturen og centrale services driftes uden for virksomhedens fire vægge.

11. juni 2024 | Læs mere


Dynamics 365 FO: Effektiv opgradering fra AX og nye, værdiskabende funktioner

Vær med på dette webinar, hvor eksperter fra CGI stiller skarpt på udvalgte funktioner og nyheder i Dynamics 365 FO inden for planlægning og lagerstyring. Hør også om et vellykket opgraderingsprojekt hvor en Dynamics AX-installation blev erstattet med en fremtidssikker 365 FO, hurtigt og effektivt.

11. juni 2024 | Læs mere


People Tech 2024

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. juni 2024 | Læs mere