Artikel top billede

Sådan vil ekspertudvalg sikre et dansk smart grid

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) har bedt et særligt udvalg hjælpe med at udarbejde en dansk smart grid-strategi. Se hvad der kom ud af det indledende møde.

Visionen om et intelligent energisystem, der ved hjælp af en massiv anvendelse af it kan interagere på tværs af enheder, producenter og forbrugere, tiltaler de fleste.

Desværre er de visionære ord den lette del af arbejdet med smart grid.

Tidligere på ugen kunne man her på Computerworld læse, at klima- og energiminister Lykke Friis (V) har nedsat et ekspertnetværk på 22 organisationer, der skal sparre med Klima- og Energiministeriet om, hvordan vi fremmer et dansk smart grid.

Det første møde har nu fundet sted. Blandt deltagerne var Tom Togsverd, direktør for ITEK under Dansk Industri.

Han fortæller, at man har nedsat fire arbejdsgrupper, der frem til næste efterår skal arbejde med at formulere en dansk strategi på området:

1. Fremtidssikring af elnettet.
2. Virkemidler til fremme af smart grid.
3. Forskning, udvikling og demonstration.
4. Intelligens i elnettet og serviceydelser til brugerne.

Læs mere om smart grids her.

Det kan it-branchen hjælpe med

Det er ikke mindst det sidste punkt, der er interessant for it-branchen.

Tom Togsverd mener, at danske it-virksomheder har meget at byde ind med både i forhold til selve energinettet og alle de enheder - eksempelvis elbiler og varmepumper - der skal kobles op til nettet og styres intelligent.

"Der bliver en kæmpe følgeindustri, som ikke kun er i Danmark. Det er globalt, at vi kan gøre os gældende, for vi har et godt navn ude i verden," siger Tom Togsverd. 

ITEK-direktøren mener dog, at det er nødvendigt at se nærmere på selve tarif- og afgiftssystemet, så både virksomheder og private får nogle klare økonomiske incitamenter til at bakke op om smart grid-idéen.

Hvad skal der til for at realisere smart grids?

Formanden for IT-Branchens udvalg for grøn it, Keld Jersild Olsen, har peget på, at der mangler en national satsning på smart grid.

"Vi mangler en national satsning på smart grid. Der mangler de mega-milliard-investeringer, som det kommer til at koste det danske samfund. Der mangler fra centralt hold, fra regeringens side, en vilje til at ville og turde smart grid," sagde han tidligere på ugen.

Lykke Friis står ikke umiddelbart klar med en ekstra pose penge, men peger i stedet på, at vi skal "have forankret smart grids ved at mobilisere aktører inden og uden for energibranchen med en aktie i smart grids."

Første skridt i den mission er nu taget.

De nedsatte smart grid-arbejdsgrupper skal i de kommende måneder finde frem til konkrete løsninger, som fremlægges for ministeren i marts og igen lige før sommerferien.

Det er planen, at den endelige smart grid-strategi fremlægges af Lykke Friis efter sommerferien.

Netværket tæller blandt andre en række større virksomheder, professorer og interesseorganisationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere