Artikel top billede

Læsø-borgmester: Vi bryder TDC-monopol med fiber

Borgmesteren på Læsø ønsker et fiberkabel til øen. Han mener, at det vil sikre kommunen og øen lavere priser end dem, som TDC tilbyder i dag.

I august 2011 lægger den statslige institution Energinet.dk et el-søkabel fra det jyske fastland over til Læsø.
 
Det ser borgmesteren for Læsø Kommune, Thomas Wrichsberg Nielsen, som en oplagt mulighed for at få lagt et nyt fiber-bredbåndskabel ud til øen.
 
"Får man lagt et fiberkabel ned, så får vi en forbindelse næsten uden begrænsninger," fortæller borgmesteren fra Læsø Listen.
 
Øen har dog allerede i dag en infrastruktur, som TDC ejer, og hvor andre udbydere også har mulighed for at leje sig ind.
 
"Vi kunne jo vælge at tilkoble os TDC, men så kommer vi ind omkring et monopol. Det er derfor, at jeg siger, at vi skal have lagt et fiberkabel ned, når vi i august 2011 skal have lagt et søkabel ned," siger Thomas Wrichsberg Nielsen.  

Ifølge borgmesteren vil det give øen en bedre infrastruktur, som kan tiltrække erhvervsliv.
 
Arbejder mod uret
Thomas Wrichsberg Nielsen har derfor arbejdet på, at Energinet.dk lægger et fiberkabel ned sammen med søkablet. Prisen beløber sig til 1,5 millioner kroner, hvilket kommunen ikke kan betale.

Ifølge borgmesteren er Læsø Kommune nu nået frem til en aftale, hvor Energinet.dk betaler kablet, lægger kablet ned samt forsikrer det. Det skal Energinet.dk så sætte en pris på, og tanken er, at kommunen samt udbyderen på nettet over de næste 20 år via en afdragsordning betaler for kablet.
 
Der er deadline for en løsning på mandag, og borgmesteren har på det seneste arbejdet mod uret. Hvis ikke fiberkablet kommer ned sammen med søkablet, vil prisen være mange gange højere. 
 
"Det ser ud til, at det er ved at falde i orden. Jeg har i hvert fald lavet en aftale med Energinet.dk, og så har jeg sat min administration til at finde ud af at få tilsluttet Bredbånd Nord eller en anden aktør, som kunne tænke sig det," siger Thomas Wrichsberg Nielsen. 
 
Åbent for alle
Kablet vil være åbent, så flere aktører kan byde ind, men han peger umiddelbart på udbyderen Bredbånd Nord som den mest oplagte. Bredbånd Nord er ejet af tre nordjyske forsyningsselskaber. 
 
Thomas Wrichsberg Nielsen pointerer, at det bliver muligt for alle at byde ind.
  
"Vi finder en ordning, som er bedre end den, vi har hos TDC i dag. Vi får et væsentligt bedre produkt med en hastighed, som måske er 40 gange hurtigere end den, og vi kommer måske til at betale en tredjedel mindre, fordi vi kommer ud over det monopol, som TDC har," fortæller han.
 
Sagen har paralleller til en sag, der har kørt på Bornholm de seneste måneder. Her forsøger lokale kræfter at etablere et fibernet med EU-støtte, men TDC mener, at det lokale elkraftværk ad omveje i strid med loven forsøger at udrulle et fibernet.

Computerworld følger op med kommentarer fra andre aktører i sagen, deriblandt TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere