Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Henrik Bennetsen (midtfor) og Dan Miller (tv) fra KataLabs på Stanford University med Peter Lindgren fra Aalborg Universitets Internationale Center for Innovation, ICI. Ligesom webgiganter som Google og eBay er Katalabs et spinoff fra Stanford Universitys Computer Science Lab.
Foto: Matt Edge

Nordjyder først med forretningsudvikling i 3D

Nordjyske virksomheder og videncenteret ICI lancerer i samarbejde med amerikanske KataLabs som de første i verden en browser-baseret verden i 3D til udvikling af forretningsmodeller.

Internationalt Center for Innovation (ICI) ved Aalborg Universitet har indgået et samarbejde med Silicon Valley-virksomheden KataLabs og Stanford University, der som de første i verden netop har lanceret en browser-baseret verden i 3D.

Hvis nordjyske virksomheder skal kunne konkurrere globalt, så kræver det en konstant udvikling af nye forretningsmodeller, som innoverer på alle "byggesten" samtidigt.

Et digitalt rum

Alt lige fra produkter, kundesegmenter, værdikæder, netværk, kompetencer, relationer og profitformularer skal underkastes nytænkning. Et forløb med mange aktører og ideer i spil, hvor videreudvikling af forretningsmodeller ofte har svære kår, fordi virksomhederne mangler overblik i den komplekse proces.

Nordjyske ICI har derfor i samarbejde med californiske KataLabs og Stanford University udviklet et 'digitalt rum' i 3D, som virksomhederne kan besøge direkte gennem browsere fra Google, Firefox og Safari.

I rummet kommer der virtuelle whiteboards og værktøjer, som for eksempel hjælper med kunde- samt markedsanalyser og sammensætning af værdikæde- og kompetence-systemer.

Direktøren er dansker

Disse hjælpemidler gør det muligt for virksomhederne at navigere intuitivt rundt blandt en hvilken som helst forretningsmodels syv byggesten. Uafhængigt af tid, sted og teknisk enhed kan virksomheder og deres videnspartnere i ro og mag formulere og udvikle nye måder at drive forretning på.

Direktør for KataLabs er danskeren Henrik Bennetsen, som de seneste fem år har arbejdet med virtuelle universer på Stanford University, hvor virksomheden udspinger fra. Han forklarer i en pressemeddelelse:

"I stedet for at sidde i den virkelige verden og putte nogle gule post it-mærkater på en planche, som stilles ned i kælderen, når lokalet skal bruges til noget andet, så giver vi virksomhederne et virtuelt rum, hvor de altid kan mødes og arbejde på en visualiseret forretningsmodel."

Og så er det nemt at invitere alle med adgang til nettet direkte ind i rummet.

"For eksempel kan virksomhederne få feedback via deres eksisterende hjemmeside, hvor deres publikum allerede befinder sig. Eller vi kan integrere rummet direkte i sociale netværk som Facebook og LinkedIn."

I modsætning til Second Life

KataLabs lancerede universet KataSpace først i december 2010. I modsætning til 3D-verdenen Second Life, som på trods af verdensomspændende hype aldrig nåede et bredere publikum, er KataSpace browserbaseret, hvilket betyder at brugerne ikke behøver downloade og installere software først.

KataLabs er de første til at udnytte browseres nye 3D-faciliteter til at skabe virtuelle verdener.

ICI har siden centerets start i 2008 oprettet 11 innovationsnetværk med op mod 80 virksomheder, der nu som de første får muligheden for at arbejde direkte i KataSpace.

Hvert af ICI's netværk består af minimum fem virksomheder med deres primære netværk forankret i Region Nordjylland. Virksomhederne har hver især deres spidskompetencer og sammen udvikler de nye forretningsmodeller til det globale marked med samarbejdspartnere fra hele verden.

Hjertet i alle virksomheder

Leder af ICI, Peter Lindgren, er i øjeblikket i samspil med forskere ved blandt andet Stanford University i Silicon Valley og Katalabs i gang med at digitalisere udviklingen af forretningsmodeller:

"Forretningsmodellen er 'hjertet' i alle virksomheder - uanset om man hedder Google i Silicon Valley eller Provital i Løkken. I dag har mange virksomheder ikke mindst i Danmark behov for at få et eller flere nye hjerter. I begyndelsen af årtusindskiftet var det nok blot at innovere på selve produktsiden, men i dag er virksomhederne nødt til at udvikle på alle dele af forretningsmodellen i et stadigt højere tempo," udtaler ICI-lederen og understreger, at det er en risikofyldt proces.

"Derfor er der meget stor interesse omkring at opstille et forsøgsmiljø til at udvikle forretningsmodeller uafhængigt af tid, geografisk placering, soft- og hardware. Det er en enestående mulighed Katalabs og Stanford har givet os her. Nu kan vi endelig digitalisere de sidste 30 års forskning i forretningsmodeller og tilbyde et uovertruffent værktøj," siger Peter Lindgren og fortæller, at der allerede har været stor interesse blandt venturekapitalister både i Danmark og i den californiske it-dal.

Mangler metoder

"Investorer og innovationsledere mangler gode metoder til at danne sig et fyldestgørende indtryk af forretningsmodellen og minimere risikoen ved innovation og investering. I KataSpace er det nemt at invitere dem indenfor og hurtigt visualisere konceptet," udtaler han.

Direktør for Stanford Humanities Lab, Jeffrey Schnapp, ser KataSpace som begyndelsen på en revolution, der vil gøre brugere i stand til at navigere og interagere i webmiljøer på en måde, der kognitivt er tæt på den måde, vi opfører os i den fysiske verden. Han siger:

"Åbningen af en tredje dimension i browseren skubber nettet ind i sin tredje fase, hvor man nu virkelig vil se en ny generation af 3D webapplikationer vokse frem. Udviklingen af de digitale rum i samarbejde med ICI er en rigtig fin brug af den teknologi, vi har arbejdet på de sidste par år."

Læs mere om ICIs projekter i: "Atea med i globalt innovationsnetværk"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere