NemID uden nedbrud efter forbud mod opdateringer

Massive nedbrud fik staten og DanID til at indføre totalt opdateringsstop af NemID. Resultatet var fem ugers fejlfri drift.

Hvis du synes, at der har været stille omkring den omdiskuterede fælles logon-løsning NemID i den seneste tid, så er det ikke helt forkert.
 
I midten af november besluttede IT- og Telestyrelsen nemlig sammen med leverandøren, DanID, at gennemføre en såkaldt frozen zone, som i praksis forbyder at pille mere ved systemerne i en periode på fem uger hen over julen og et godt stykke ind i 2011. 

Pilleri gav driftsforstyrrelser 
Hos IT- og Telestyrelsen fortæller leder af center for digital signatur, Palle H. Sørensen, at beslutningen om et totalt opdateringsstop blev taget for at stabilisere driften.
 
"Der havde været en masse kritik af driften. I oktober og november var der nogle driftsstop. Og da man så fandt ud af, at det muligvis hang sammen med, at man pillede for meget ved tingene, så var det en meget naturlig slutning," siger Palle H. Sørensen. 
 
Han fortæller, at beslutningen blev truffet i enighed, og at det således ikke var IT- og Telestyrelsen, som forbød yderligere pilleri i systemet hos DanID.
 
"Det er klart, at når DanID bliver ved med at konstatere driftsproblemer, så har de jo selv haft behov for at sikre, at tingene kører stabilt," siger Palle H. Sørensen. 
 
Først tidligt om morgenen den 12. januar udløb opdaterings-karantænen. I dagene efter denne dato gennemførte DanID en hardware-opgradering, som ifølge Palle H. Sørensen ikke gav anledning til driftsproblemer. 
 
Pause stoppede nedbrud
Er du tilfreds med resultatet af opdaterings-stoppet?   
 
"Ja, i al fald har vi jo ikke haft nogen store katastrofer siden, kan man sige. Det var hensigten, at der ikke skulle komme flere driftsproblemer som følge af, at man lægger nye ting ind. Og det har sådan set fungeret meget godt," siger Palle H. Sørensen.
 
Palle H. Sørensen fortæller, at beslutningen om at stoppe alle systemændringer og lade systemet være i fred blev taget på et såkaldt styregruppemøde sammen med DanID.
 
"Her taler vi om, at det måske er betimeligt, at DanID gennemgår processerne med henblik på at sikre fejlfri opdateringer af driftssystemerne."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.