Artikel top billede

IT Factory: Politiet dropper sigtelser mod nordmænd

To nordmænd mistænkt i IT Factory-sagen kan ånde lettet op. Politiet dropper sigtelserne.

Politiet har besluttet at droppe sigtelserne mod de to nordmænd, der tidligere var mistænkt i IT Factory-sagen.

Det drejer sig om direktør Erik Bakken og bestyrelsesformand Harald Etnestad fra det norske it-firma A-Vision.

"Sigtelserne er frafaldet på grund af bevisets stilling," siger vicestatsadvokat Per Justesen fra Bagmandspolitiet til Computerworld.

Mistanken mod nordmændene udsprang angiveligt af det faktum, at A-Vision blandt andet havde en stor samhandel med IT Factory.

Men under Stein Baggers tilståelsessag frikendte den nu dømte svindler nordmændene, mens han pegede fingre af en anden samarbejdspartner, Mikael Ljungman.

Mikael Ljungman afsoner nu sammen med Stein Bagger syv års fængsel i den omfattende sag om leasing-svindel i milliardklassen.

Samhandel for 367,2 millioner kroner 

I årene 2006 til 2008 udstedte IT Factory i alt 145 fakturaer til A-Vision AS, fremgår det af en stævning udarbejdet af kurator Boris Frederiksen, der er sendt til den tidligere IT Factory-bestyrelse ved Asger Jensby og Henning Børgensen samt til revisorselskabet KPMG.

"Heraf har minimum 51 fakturaer, som udgør ca. 86 procent af omsætningen til A-Vision AS i perioden 2006-2008, direkte sammenhæng med den i sagen omtalte cirkulære handel med softwarelicenser," står der i den næsten 300 lange siders stævning.

Faktisk var A-Vision IT Factory A/S's største samhandelspartner i perioden 2006-2008, slår kurator fast i stævningen.

Avancerne for det norske selskab udgjorde i årene fra 2006 til 2008 et sted mellem en og to procent, ifølge kurator.

I alt lød IT Factorys samhandel med A-Vision AS på 367,2 millioner kroner fordelt således, at samhandlen kulminerede op til kollapset i 2008.

I år 2006 var omsætningen mellem selskaberne 83,7 millioner kroner, i år 2007 var den 104,8 millioner kroner og i år 2008 178,7 millioner kroner, fremgår det af stævningen.

Leasing-karrusellen med fiktive produkter

Handlen er foregået således:

"Som anført ovenfor, har handlen mellem IT Factory A/S og A-Vision A/S været "cirkulær", idet der kan opstilles direkte match mellem dels salg fra IT Factory til A-Vision AS, dels salg fra A-Vision AS til "leasingselskabet", dels indgåelse af en eller flere leasingaftaler mellem leasingselskabet og IT Factory A/S," skriver kurator Boris Frederiksen.

Han fremhæver tre eksempler, hvor A-Vision AS har udstedt fakturaer til leasingselskaber, og hvor IT Factory inden for fem dage for næsten samme beløb har udstedt fakturaer til A-Vision AS. 

Boris Frederiksen har bedt tidligere teknologidirektør Carsten Sjørup fra IT Factory hjælpe med at vurdere, hvilke produkter der ligger bag de mange sendte fakturaer til og fra blandt andre A-Vision AS.

"Som det fremgår af de udarbejde notater, synes der for næsten samtlige fakturaers vedkommende at være tale om enten IBM licenser, der må antages at være fiktive, eller licenser til produkter, som enten ikke eksisterer eller ikke var/er færdigudviklede og bragt i omsætning."

I sagen mod Mikael Ljungman, var det store spørgsmål om han vidste, at der blev handlet med fiktive produkter og der blev svindlet.

I sidste ende blev svenskeren dømt på en stribe indicier fremlagt af anklagemyndigheden i form af mistænkelige køb af Rolex-ure, overlevering af pengesedler i bundter og andre kick-back-ordninger.

Mangeårigt norsk samarbejde

Der har været et samarbejde mellem IT Factory og A-Vision AS i en del år, fremgår det af et IT Factory-bestyrelsesmødereferat fra april 2004.

"A-Vision in Norway will become both a partner and a VASA for Norway," står der således i 2004-referatet.

Og af stævningen fremgår det, at:

"Selskabet har, så vidt ses, tætte relationer til IT Factory A/S, idet det bemærkes, at selskabets virksomhed delvist kan henføres til aktiviteter, der blev erhvervet fra det tidligere IT Factory A/S (cvr. nr. 26159881) forud for dette selskabs konkurs i 2003".

Endvidere solgte A-Vision AS en del af sine aktiviteter til et datterselskab af IT Factory i 2007.

"A-Vision AS frasolgte den 21. maj 2007 en række aktiviteter, herunder navnlig konsulentaktiviteter, til et af IT Factory A/S ejet datterselskab, IT Factory Global Partner Services Norge A/S.... Ved denne overdragelse medfulgte hovedparten af selskabets ansatte," fremgår det af stævningen.

Ingen kommentarer

Sigtelserne mod nordmændene er altså nu droppet.

Computerworld har været i kontakt med Harald Etnestad, der bekræfter, at de to nordmænd ikke længere er sigtet.

Men han ønsker ikke at kommentere det yderligere.

"Jeg har ingen kommentarer," siger Harald Etnestad. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere