Artikel top billede

20 års angreb på Windows: Malware som en industri

Del 6: Malware er blevet til en regulær industri, der tiltrækker investorer og pengefolk. Følg med i Computerworlds gennemgang af 20 års malware rettet mod Microsofts Windows.

Læs også:

Del 1: De første tumlende angrebsbølger.

Del 2: De frygtede macro-vira.

Del 3: Meddelelserne angriber.

Del 4: Botnettets begyndelse.

Del 5: Windows slår revner.

Botnet, der tog form flere år tilbage, er i dag stadig i drift.
 
Den kendsgerning er de folk, der finansierer den nu særdeles lukrative malware-industri, ikke blinde overfor.
 
Det er professionelle mennesker, der står bag disse programmer og de ser ikke med milde øjne på deres konkurrenter.
 
Sobig blev efterfulgt af Mydoom, der var en anden e-mail-vedhæftet botnet-generator, og så udbrød der krig mellem Mydoom, Netsky, Sasser (som nedlagte tusindvis af virksomheders computere) og Bagel, der alle forsøgte at gøre det af med hinanden.
 
En 18-årig datalogistuderende fra Tyskland blev dømt for at have skabt Sasser og varianten Netsky.AC.
 
Trojaneren Zlob tog en ny taktik i brug ved at camouflere sig som et video codec, der tilsyneladende var nødvendigt for at kunne afspille video-filer af tvivlsom karakter.
 
Der har været masser af inkarnationer af Zlob, hvoraf de fleste er notoriske for at forsøge at sælge falsk antivirus-software, hvad der er blevet en indbringende forretning.
 
Zlob forandrede sig i tidens løb og genopstod fem år senere som rootkittet Alureon.
 
I 2007 startede Storm Worm ud som endnu en e-mail-vedhæftet botnet-generator.
 
Men der var alligevel en forskel:
 
Frem for at drive botnettet via en enkelt server lånte Storm Worm en teknik fra peer-to-peer-tilgangen for på den måde at sprede kontrollen.
 
Over en million Windows-pc'er blev inficeret.
 
Storm/Waledac-botnettet blev i store træk brudt op sidst i 2008, men vågnede op og begyndte at spamme igen i januar i år, oplyser Symantec. Folkene bag Waldec er tilsyneladende ved at være klar til anden runde.
 
Mange andre botnet er kommet og gået i løbet af de sidste par år men de fleste er blevet overvundet eller alvorligt svækket, ved at man har brudt deres kommunikationslinjer og blokeret for kompromitterede servere.
 
Hærgende Zeuz
Af de få tilbageværende, der volder problemer, er ZeuS mest markant.
 
Det er en gør-det-selv-værktøjskasse til botnet, der er designet til at støvsuge inficerede computere for kodeord, bankkontonumre og lignende og sende dem til en modtager efter eget valg.
 
Derudover kan nævnes Conficker, der er et botnet, der nu anses for at ligge latent hen, men er dog ikke fuldstændigt udryddet.
 
Spam-genererende botnet såsom Waledac har mødt hård modstand fra Microsofts advokater.
 
Sidste oktober blev et af de største botnet, Bredolab, desuden kraftigt reduceret (dog ikke fuldstændigt udryddet) ved en aktion udført af den hollandske efterretningstjeneste Dienst Nationale Recherche (DNR).
 
Læs også:

Del 1: De første tumlende angrebsbølger.

Del 2: De frygtede macro-vira.

Del 3: Meddelelserne angriber.

Del 4: Botnettets begyndelse.

Del 5: Windows slår revner.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere