Artikel top billede

SharePoint Online er hostet i Microsofts datacentre.

Sådan fungerer cloud-versionen af SharePoint

Scan-Trans' 80 medarbejdere rundt omkring i verden samarbejder via en hostet version af SharePoint. Læs hvordan det fungerer.

Læs også:

Sådan fungerer cloud computing

Her er dommen over Office 365

Sharepoint Online er en hostet version af Microsofts populære collaborations-platform.

Idéen er, at man ikke selv skal bøvle med servere og vedligehold. I stedet lejer man sig til SharePoint som en online-service fra Microsofts datacentre.

Det har blandt andre it-direktør Jan Jensen-Petersen valgt at gøre.

Shipping-virksomheden har 80 medarbejdere fordelt på 14 forskellige lande.

"Vi syntes, at en hostet løsning lød interessant. I og med at vi er spredt så meget rundt omkring i verden, som vi er, så skulle vi være sikre på, at det var et system, der var tilgængeligt mange steder fra," fortæller han.

"Vi kunne selvfølgelig godt selv etablere noget båndbredde her i huset, og vi har også en fornuftig båndbredde ind i huset, men vi kan ikke komme op og tilbyde de båndbredder, som Microsoft kan. Det var faktisk en af de vigtigste bevæggrunde for, at vi godt kunne tænke os en hostet løsning," forklarer Jan Jensen-Petersen.

Sådan bruger de SharePoint

Medarbejderne, der er placeret i blandt andet Beijing, Kuala Lumpur og Houston, bruger intranettet til at dele dokumenter, til wiki'er og til at få et overblik over, hvor de forskellige skibe befinder sig.

For Jan Jensen-Petersen har den hostede løsning betydet, at han ikke længere selv skal bruge tid på filserver og softwareopdateringer.

"Fordelen er for det første, at vi ikke behøver at spekulere på driften. Den bliver varetaget af Microsoft. Vi behøver ikke at spekulere på opgraderinger, for det kommer også med i den pris, vi betaler," siger Jan Jensen-Petersen, der selv er placeret i virksomhedens danske kontor i Næstved.

Scan-Trans betaler for løsningen per måned per bruger. Det betyder blandt andet, at løsningen kan skaleres op og ned, alt efter hvor mange medarbejdere der skal have adgang til den, forklarer Jan Jensen-Petersen.

"Og vi skal hverken ud købe SQL-licenser, SharePoint-licenser, hardware eller noget som helst."

Her er begrænsningerne

Generelt er it-direktøren meget positiv over for SharePoint Online, som har givet virksomheden "et velfungerende intranet" på relativt kort tid og til en overkommelig pris.

"Vi har kørt på det et års tid nu, og samlet set tror jeg ikke, at vi har haft en times nedetid. Stabiliteten er utrolig god, og så er fordelen selvfølgelig også, at man forhåbentlig har de bedste teknikere siddende hos Microsoft, hvis noget skulle gå grueligt galt med ens løsning."

Samtidig forklarer Jan Jensen-Petersen dog, at idet Scan-Trans ikke tidligere har haft SharePoint-løsning, er han ude af stand til at sammenligne med en lokalt installeret løsning. For der er forskel:

"Vi kan ikke selv lægge kode op på serveren. Vi kører på en SharePoint 2007 og bliver i år opgraderet til en version 2010, og der skulle efter sigende være flere muligheder. Men som det er her og nu, har vi ikke mulighed for at lægge noget som helst kode op på serveren selv," forklarer han.

Ellers har Jan Jensen-Petersen kun oplevet få andre begrænsninger ved SharePoint Online. Blandt andet kan man ifølge it-direktøren ikke masseuploade billeder med metadata til kategorisering.

"Der har jeg været ude og finde et tredjepartsværktøj, som fungerer nogenlunde - men man skal dæleme også holde tungen lige i munden for at få det til at fungere," siger Jan Jensen-Petersen.

Samtidig har Scan-Trans som så mange andre virksomheder, der har givet sig i kast med cloud computing, haft nogle overvejelser om sikkerheden i løsningen. Hvad nu, hvis alle data en dag pludselig er væk, og leverandøren ikke er til nogen hjælp?

"Det er vi selvfølglig meget meget opmærksomme på. Jeg har fået omkring 35 siders skrift fra Microsoft om, hvordan sikkerheden er, og der står du i en situation, hvor du dybest set er nødt til at stole på, hvad de siger til dig. Du har ikke mulighed for at tjekke det selv."

Læs også:

Sådan fungerer cloud computing

Her er dommen over Office 365




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere