Artikel top billede

Så meget sparer det offentlige med open source

En ny analyse fra IT- og Telestyrelsen klarlægger hvor stort potentiale, der er i udvikling og genbrug af open source-komponenter i statslige it-projekter.

200 millioner kroner.

Så mange penge ligger der potentielt og venter på at blive sparet, hvis man skal tro indholdet i en ny analyse fra IT- og Telestyrelsen.

Analysen ser på potentialet for statslige it-projekter ved at udvikle og genbruge systemelementer som open source.

Der er indsamlet informationer fra 128 projekter i 12 forskellige myndigheder, og de data er blevet kategoriseret i fem undergrupper, hvor der er stort potentiale ved at udvikle og dele generelle systemelementer som open source, så de efterfølgende kan genbruges i andre statslige projekter.

Potentialeområderne er defineret til at være: Database-/registreringsløsninger, ESDH, indberetning, portaler og sagsbehandling.

De første 100 millioner kroner

Ud fra myndighedernes tal og med en forudsætning om, at staten så også genanvender komponenterne, har man analyseret sig frem til, at der kan spares et sted mellem 78 og 97 millioner kroner.

De knap 100 millioner kommer alene fra udvikling og genbrug af centrale systemelementer.

Potentialerne ved at genbruge større systemkomplekser og eksisterende komplette open source-løsninger er således ikke undersøgt i rapporten.

Yderligere 100 millioner kroner

Udover at beskrive potentialet ved open source, analyserer rapporten også potentialet ved at gennemføre statslige it-projekter efter mere agile udviklingsmetoder.

Dette potentiale udgør yderligere mellem 97 og 122 millioner kroner.

Samlet set kan der således, ifølge IT og Telestyrelsen, effektiviseres på lige i omegnen af 200 millioner kroner.

Er i gang

I statslige it-projekter findes der allerede erfaringer med at genbruge open source-komponenter, som er udviklet af andre offentlige myndigheder.

Som eksempler peger analysen på Navision Stat og IndFak, der genbruger open source-komponenter fra NemHandel, og at VisKort genbruges hos blandt andre Naturstyrelsen og DMI.

Hele rapporten kan hentes på Digitaliser.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere