Artikel top billede

Foto: Sem Rox.

Politikere kigger TDC's bredbånds-tv efter i sømmene

Teleselskabet TDC dominerer markedet for tv via telefonstikket. Nu retter politikere blikket imod konkurrencesituationen.

TDC sidder tungt på det danske marked for tv gennem telefonstikket.
 
Teleselskabet har 123.000 tv-kunder, mens nærmeste konkurrent på markedet er Telia med 5.000 kunder.
 
Prisen for at komme ind på markedet er fastsat af IT- og Telestyrelsen, og ifølge Telia er den for høj til at kunne udfordre TDC. Problemet er ifølge Telia, at der skal betales et for stort beløb for at få adgang til det udstyr i TDC's net, der skal sende tv-signalerne ud til kunderne.
 
På den måde er det svært for andre at udfordre TDC, lyder det fra Telia. Tidligere har også Telenor meddelt, at det ikke var til at udfordre TDC på dette område, og Telenor endte med at droppe tv via telefonstikket.
 
Nu ser to politikere fra teleforligskredsen nærmere på sagen.
 
"Det er klart, at vi vil se på det, for det er meningen, at vi skal have konkurrence på det her marked," siger teleordfører Hanne Agersnap fra SF.

"Vi skal simpelthen regulere det, hvis der er en prispolitik, som er til hinder for konkurrencen - om det så bliver teleloven eller konkurrenceloven i hånden," siger hun videre.
 
Telia kan tilbyde tv til op mod 40 procent af de danske husstande, fordi selskabet selv har egen teknik flere steder i nettet. Men det er kun i tætbefolkede områder.
 
Og det er til skade for Udkantsdanmark, mener Hanne Agersnap.
 
"De får ikke priskonkurrencen, fordi vi har en monopoludbyder (af IP-tv, red.). Det handler ikke kun om at sikre, at andre kan komme ind på markedet, men det handler også om, at udbyderen med den monopolagtige position bliver presset på prisen," siger SF's ordfører. 
 
Vil se på lovgivning
Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, har også set nærmere på sagen. Han ønsker dog at nærstudere flere aspekter, inden han peger på det ene eller andet, siger han.

"Normalvis er den slags jo lagt ud til IT- og Telestyrelsen, og det er ikke noget, vi politisk forholder os til," siger han.

"Hvis vi skal forholde os til det, så er det, fordi den bagvedliggende lovgivning ikke i orden," forklarer Torsten Schack Pedersen.

Fiberudbyderen Waoo har tidligere klaget over en lignende problemstilling i TDC's fibernet.

Rettelse: Computerworld skrev tidligere, at Telia har 10.000 tv-kunder. Det tal var baseret på TeliaSonera-koncernens 1. kvartalsregnskab. Imidlertid er der i det regnskab medregnet kunder, som ikke er knyttet direkte til Telia.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere