Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

CSC: Sørgeligt at Prosa stemte nej til god aftale

Interview: CSC-chef Lene Christensen er meget ked af, at Prosa afviste en urafstemning om en god aftale. Nu afventer hun møde med forligsmanden, men har ikke håb om en ny aftale i dag.

Lene Christensen, director og leder af forhandlingsdelegationen i konflikten med Prosa.Hvad er din umiddelbare reaktion på den afvisning der skete i aftes? 

"Det vi er meget kede af, det er dels en afvisning, men vi er også meget kede af, at Prosa har valgt at sige, at de ikke vil sende det til urafstemning, så alle berørte medlemmer kan komme til at udtrykke deres mening. Det er vi kede af, og vi er også kede af, at aftalen ikke bliver til noget. Vi synes det var en god aftale, vi havde lavet i fællesskab."

Hvad ville forskellen havde været, hvis Prosa-medlemmerne kunne have stemt om den til en ursafstemning?

"Det kan jeg ikke sige. Men så havde vi i al fald fået en afstemning, som var helt klar i forhold til, hvor mange medlemmer, der var for og imod."

Mener du, at stemmetallet har været for lige? Har der været for tæt løb?

"Der var meget tæt løb, men det er nu engang de afstemningsregler, der ligger i Prosas regler. Så det kan man ikke kritisere. Men det er klart, at det var meget tæt løb, og derfor så vi selvfølgelig gerne, at der havde været nogle flere der kunne stemme. Uden dog at vide hvad udfaldet var blevet."

Når du nu synes, at det var et godt forlig, hvad tror du så gør udslaget. Hvad er det, de er utilfredse med?

"Jeg har ikke fået nogen detaljer fra Prosa om hvad grunden var til at de forkastede at sende det til urafstemning. Så det kan jeg faktisk ikke vide noget om."

Man kan sige, at fra de debatter der har været rundt omkring, så kan man måske få det indtryk, at særligt reglerne omkring strejker gjorde et særligt indtryk. Tror du, det har indflydelse.  

"Jeg vil sige, at den nye aftale på det punkt ligner det, der ligger i HK-it-overenskomsten, den indeholder en begrænsning i relation til strejke og relation til vitale systemer. Man kan så sige, at det vi har i sag er kørende systemet, men det, vi havde aftalt med Prosa, var, at vi efterfølgende ville gøre det mere operationelt, sådan at begge parter ikke en gang til skulle ud i en diskussion om, hvorvidt det var med eller ikke med, sådan som vi har været denne her gang."

Du har stadigvæk til midnat. Hvad forventer du dig af mødet i Forligsinstitutionen?

"Vi er blevet indkaldt af Forligsmanden for at orientere om situationen. Derudover forventer jeg ikke andet, end at vi må høre på, hvad Forligsmanden siger. Han taler først med os, og så taler han med Prosa. Jeg synes, det ser svært ud at kunne nå en anden aftale i dag. Vi opfatter nok, at Prosa har stemt nej for good på denne her aftale."

Du har ikke noget i ærmet?

"Nej, det har vi ikke."

Hvad vil der så ske rent praktisk ?

"Vi har jo kendt denne situation et stykke tid og har forberedt os grundigt. Det har vi gjort dels ved hjælp af eksterne konsulenter, dels ved hjælp af en række af vores kolleger fra andre lande. Vi mener vi har en god plan, der kan sikre, at vore kunders leverancer ikke lider skade."

Er det fortsat situationen, hvis I taber sagen i Arbejdsretten i dag omkring konsulenter ?

"Den vil vi udtale os om, når vi får dommen."

Men den vil ikke få indflydelse på stabiliteten af det her beredskab?

"Nej, det kan jeg ikke forestille mig."

Kan kunderne fortsat være trygge ved den beredskabsplan i har lagt ?

"Ja det mener vi bestemt. Vi mener at vi har en beredskabsplan som er god og at vi kan køre vores systemer som aftalt med kunderne."

Hvad bliver jeres mere formelle reaktion på Prosas nej til den nye overenskomt. Har i tiltrådt HK/privats overenskomst?

"Nej vi har erklæret os friholdt. Det vi gør, er, at når vi forhåbentligt i Arbejdsretten får medhold i, at vi er frigjort, så vil vi tiltræde HK-aftalen. Men ikke før.

Det er lidt uklart, hvordan status egentlig er på denne overenskomst nu. For I har jo erklæret jer friholdt. Samtidig er konflikten en realitet fra i morgen. Og derfor har I vel ikke længere pligt til at overholde den?  

"Det vil jeg lade nogle arbejdsretseksperter udtale sig om. Men det er klart, at bliver vi frigjort, så er vi jo ikke principielt bundet af aftalen."

Betyder det noget for de, der nu er lockoutet eller i strejke?

"Vi har garanteret alle vores medarbejdere, at alle dem, der er i lovlig strejke og lockout, vil vi tilbyde et job i forbindelse med, at vi tiltræder HK-overenskomsten. Så det kommer ikke til at betyde noget for dem."

Og det vil sige, at disse medarbejdere vil kunne få tilbudt et job, hvor de godt nok er medlem af Prosa, men hvor Prosa ikke har forhandlingsretten, og de dermed er på en HK-overenskomst?   

"Vi vil give dem et tilbud, som vi allerede har orienteret hver enkelt medarbejder om. Her i maj har vi sendt et brev til hver enkelt og orienteret dem om hvilke vilkår, vi kan tilbyde dem i relation til HK-overenskomsten med noget ovenpå."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere