Artikel top billede

Heftig udvikler-debat: Performer C++ virkelig bedst?

En intern Google-test af programmeringssprogs performance skaber stor udvikler-debat. C++ har markant bedre performance end Java, er konklusionen. Men er det rigtigt?

Hvilket programmeringssprog er "det bedste"?
Det er en diskussion, som udviklere kan bruge lang tid på.

Ligesom diskussionen om hvilket programmeringssprog, der er det mest populære (der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem bedst og mest populær).

Men hvordan vurderes hvilket programmeringssprog, der er "bedst"?

Hvilket sprog er bedst til at implementere en algoritme?

En Google-ansat, Robert Hundt, gjorde et forsøg ved at prøve at måle hvilket programmeringssprog, der giver den bedste performance ved implementering af en veldefineret algoritme.

I rapporten "Loop Recognition in C++/Java/Go/Scala" (pdf) sammenlignes performance for implementeringen af en Loop Recognition-algoritme i de fire programmeringssprog C++, Java, Go og Scala.

Den oprindelige test byggede på implementering af algoritmen uden speciel optimering af koden.
 
Efter rapportens forfatter, Robert Hundt, publicerede resultaterne fra testen internt i Google, gik udviklere hos Google i gang med at optimere implementeringen i de enkelte sprog.

C++ er langt det bedste

Efter optimeringen af programmerne i de fire programmeringssprog, er der ingen tvivl i Google-rapportens forfatters sind:

C++ vinder performance-mæssigt.
 
"Med hensyn til performance, så vinder C++ med en stor margin. Det krævede dog også den mest intensive tuning-indsats, hvoraf mange blev udført på et sofistikeringsniveau, som ikke ville være tilgængelige for den gennemsnitlige programmør," hedder det i rapporten.

Java-program ikke optimeret i samme grad som C++

Rapporten blev lagt ud på nettet, og nørd-sitet Slashdot fik øje på den, hvorefter en heftig debat blandt Slashdot-læsere udfoldede sig.

Var C++ virkelig så meget bedre end Java?
 
Formentlig ikke.

Der var nemlig forskel på hvor meget optimering, der blev foretaget af algoritmeimplementeringen i de enkelte sprog.
 
Google-udvikleren Jeremy Manson stod for Java-optimeringen, og på sin blog tager han afstand fra rapportens konklusion.
 
Jeremy Manson påpeger, at han kun gjorde nogle enkelte ting ved Java-koden og ikke optimerede den helt.
 
Afhænger af programmørens kendskab til sproget
Samtidig var den oprindelige implementering i Java skrevet af Robert Hundt, der er nybegynder i Java, mens han har godt kendskab til C++.

Derfor var der fra starten stor forskel på kvaliteten og dermed performance af algoritme-implementeringen i de to sprog.
 
Det ses blandt andet af valg af datastruktur, der har stor indflydelse på, om en algoritme-implementering performer godt eller dårligt. Den slags valg afhænger af udviklerens kendskab og erfaring med programmeringssproget og ikke mindst de tilhørende libraries.

"Ud over de collections-relaterede fixes jeg lavede (som beskrevet i rapporten), benyttede testen sig også af en HashMap(Type, Integer), hvor det blot skulle have gemt en primitiv int som Type; den benyttede også en LinkedList, hvor det burde have været en ArrayDeque," skriver Jeremy Manson blandt andet.

Jeremy Manson mener, at testens konklusion ikke bør være, at "Java er langsomt, men at man kan skrive dårlig kode i ethvert sprog (med undskyldninger til Robert, som er en af de smarteste fyre, men han er ikke Java-programmør)."

Skaden er sket

Den slags forbehold er dog ikke hvad, der bliver rapporteret på diverse it-sites. Som datalogi-professoren Sebastiano Vigna skriver i en kommentar til Jeremy Mansons blog:

"Men hvad, der er slemt - rigtigt, rigtigt slemt - er, at nettet er oversvømmet med it-blogs og -sites, som siger, at 'C++ er klar vinder i Google-sprogtest'.

Det er latterligt. Det er ikke Google, som lavede testen, det er en enkelt Google-ansat. Og testen er meget fejlbehæftet. Og konklusionen er forkert."

Trods kritikken bør du læse rapporten og Jeremy Mansons blog, hvis du er udvikler. Der er masser af guldkorn af hente, når du får hele sammenhængen.

Læs også eventuelt Slashdot-kommentarerne. Der er også et par guldkorn og som altid god nørd-humor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere