Artikel top billede

De vigtigste it-job i Danmark: Bestyrelsesformanden

It-Danmark 2011: Licensrådgiveren er bankuddannet og interesserer sig ikke for it. Frank Mortensen er også bestyrelsesformand og giver gerne gode råd om komplicerede forhold, der går lige i bundlinjen.

"Jeg er faktisk heller ikke særlig kyndig inden for it. Min hovedinteresse har altid været rådgivning og det med at hjælpe kunderne."

Sådan siger Frank Mortensen, administrerende direktør og bestyrelsesformand for A Gain, der rådgiver om licensforhold.

Frank Mortensen er bankuddannet og kom ind i it-branchen, da han i 1995 forlod Sydbank til fordel for et job hos BFC Data.

"Jeg var gået lidt død i bankverdenen og havde set et opslag, der handlede om at bruge sin bankerfaring til noget andet," siger han.

Forståeligt for ikke-it-kyndige

"Når jeg selv ikke er verdens dybeste på it, så har det altid fulgt mig at oversætte noget kompliceret til noget simpelt af forretningmæssig betydning og forståeligt for ikke it-kyndige," lyder det.

Som bestyrelsesformand er det vigtigt at kunne trække sig ud af den daglige drift og hæve sig op til det strategiske niveau.

"I hvilken retning skal virksomheden bevæge sig de kommende år, og hvilke vigtige milepæle skal der nås på vejen?"

Det kan være svært, når man også er direktør, så enten holder Frank sig derhjemme og arbejder, når han er bestyrelsesformand, eller også mødes han med bestyrelsesmedlemmerne et sted ude i byen.

Fra BFC over WM-data til Atea

"Og lige pludselig stod jeg i spidsen, da vi skulle skille produktforretningen ud af WM-data til det, som blev til Atea," erindrer Frank.

Den udskillelse gik "supergodt". Atea blev større end Topnordic, og Ementor var også en større forretning, da Atea så dagens lys, men blev senere overhalet.

Hvorfor så vælge at sige farvel, når man står i spidsen for en forretning med en årlig omsætning på 1,3 milliarder kroner, hvor det går "supergodt", og antallet af ansatte er fordoblet fra 80 til 160?

"Det her med at dyrke rådgivningen er svært i en virksomhed som Atea med måske 30 forskellige forretningsområder. På det tidspunkt gik tendensen mod, at den slags rådgivning, som jeg gerne ville levere, blev varetaget af specielle huse som ProActive, Netcompany og den slags," siger Frank Mortensen.

"Det kunne også handle om, at rådgiveren besøger kunden, går ind i hans system og finder ud af: ‘hvad bruger I, og - ikke mindst - hvad bruger I ikke?', og så se at få den software afinstalleret, som ikke er i brug. På den konto kan der hurtigt spares rigtig mange penge," siger Frank Mortensen.

Se alle Computerworlds artikler i serien om Danmarks vigtigste it-job her.

Sådan håndterer man en dobbeltrolle

Se alle Computerworlds artikler i serien om Danmarks vigtigste it-job her.

"WM-datas produktforretning kørte med et årligt underskud på 17 millioner kroner, da jeg overtog den og omsatte for 22 millioner kroner med overskud, da jeg forlod selskabet, så jeg havde dokumenteret, at jeg kunne, og det gav troen på, at det nok skulle gå - at jeg godt turde springe fra det sikre," siger Frank Mortensen.

I februar 2005 blev A Gain stiftet, og i andet kvartal 2006 gav selskabet overskud og har gjort det lige siden.

At være både administrerende direktør og bestyrelsesformand er en ekstra udfordring, som Frank Mortensen håndterer ved at være meget bevidst om, hvilken kasket han har på:

"Hvis ikke jeg gør det, bliver jeg på kort sigt fanget med konstant fokus på den næste kunde, den næste produktlancering og så videre og når aldrig til det strategiske, som handler om, hvor vi er om tre år, og hvad der skal ske i de næste tre år, for at vi når målet."

Den store milepæl

Efter at A Gain begyndte at tjene penge, var den næste store milepæl, da selskabet blev Microsoft-partner første gang.

"Det er klart cool at blive dygtigere end de andre i markedet," siger Frank Mortensen, som mest af alt møder sin gamle arbejdsgiver, Atea, når der er kamp om kunderne derude i virkeligheden.

I december 2007 rundede A Gain 100 millioner kroner i årlig omsætning, og "det var fedt" og også noget af en milepæl for licensrådgiveren.

25 ud af i alt 35 medarbejdere i virksomheden er i øvrigt kvinder - blandt andet fordi kvinder, med deres udprægede logiske og rationelle tankesæt, er gode til komplicerede licensaftaler.

Se alle Computerworlds artikler i serien om Danmarks vigtigste it-job her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere