Artikel top billede

De vigtigste it-job i Danmark: Projektlederen

It-Danmark 2011: Tina Dueholm er projektleder hos Nykredit Koncernudvikling og -IT. Hverdagen bevæger sig fra helikopterperspektivet til det super detaljerede.

Under konversation med bordherrer til selskabsmiddage, lyder Tina Dueholms jobbeskrivelse sådan:

"Leder - det vil sige, at jeg leder nogle opgaver eller et projekt, som er nogle afgrænsede opgaver. Forskellen på at være projektleder og linjeleder er blandt andet, at når opgaverne er løst, forsvinder projektdeltagerne for alle vinde."

"Mit ansvar er at få lagt planer og få alle i projektet til at løbe i samme retning," siger Tina Dueholm.

Men det begynder i den dybe ende, hvor man ikke kan bunde.

For projektlederen skal kunne holde til at være i det ukendte længere end de fleste.

Det mener Tina Dueholm, som de sidste 20 år har arbejdet med projektledelse hos Nykredit.

Helt central

Her har hun stille og roligt ledet sig gennem projekter til jobbet som senior projektleder i koncernudvikling og -it.

På hendes visitkort står der afdelingsdirektør på dansk og first vice president på engelsk.

Titler, der vidner om den rolle, som projektorganiseringen, og navnlig ledelsen af den, spiller i en finanskoncern som Nykredit.

Selv om projektorganiseringen vinder mere og mere frem i erhvervslivet generelt, er it-afdelingerne helt centrale i det seneste årtis modning og udvikling af projektkulturen.

Projektlederen er edderkoppen, som fra enhver tænkelig position kan overskue og udvikle sine projekter.

"I begyndelsen af et projekt skal frustrationerne over ikke at vide præcist, hvad der skal ske, have lov til at være der. Folk skal også udfordres, så det ikke bare er det første, det bedste, de kommer op med, der bliver resultatet, siger Tina Dueholm."

Folk kan ikke lide det ukendte

Det er det ukendte i den dybe ende, som der ikke er ret mange mennesker, der kan lide.

Men det er projektlederens arbejde at udnytte projektdeltagernes kompetencer til at gøre grunden mere og mere fast, indtil projektet er færdigt og i drift.

Se alle Computerworlds artikler i serien om Danmarks vigtigste it-job her.

Sådan er teknologien kommet ind under huden

Se alle Computerworlds artikler i serien om Danmarks vigtigste it-job her.

"Det bliver aldrig kedeligt at være projektleder, fordi det er så omskifteligt. Man skal rumme både komplekse forretningsproblemer og komplekse teknologiproblemer, men samtidig er der hele tiden en helt masse detaljer, som man skal tage hensyn til," fortæller hun.

"Men det allervigtigste i projektlederens hverdag er menneskedelen - at få teamet til at fungere. Der er jo ikke to projekter, som er ens, og man kommer selv til at præge projektet rigtig meget gennem ledelsen."

Ledelsesdelen er nok den del, der lå mest naturlig for Tina Dueholm.

Teknologien har hun fået ind under huden gennem hårdt arbejde i projekterne, mens forretningsdelen er hendes oprindelige faglige kompetence fra studiet til cand.merc.

Efter endt uddannelse i 1990 kom hun til Nykredit og har altså hængt på siden.

Det rummer en periode, hvor Nykredit har udviklet sig fra ren realkredit til en finanskoncern med både forsikring og bank.

Nødvendigt at være vidende

Men trods den stigende kompleksitet har Tina Dueholm som projektleder ikke et bestemt projektområde, hun dækker i koncernens udviklingsarbejde.

Til gengæld er det er nødvendigt både at være vidende om fagområdet, som projektet udvikler løsninger til, og vidende om teknologien.

"Hverdagen som projektleder består af møder og mails. På en typisk dag er jeg helt oppe i helikopterperspektivet og helt nede i det super detaljerede med masser af små afklaringsting."

"Og så skal jeg rundt og snakke med folk - enten på møder eller uformelt. Nogle projektdeltagere skal jeg følge op hos dagligt og andre slet ikke. Det afgørende er at lytte til og læse folk - og så lede, når det er nødvendigt, og holde sig væk, når det kører."

Et projekt ad gangen

Tina Dueholm leder kun ét projekt ad gangen.

Det er til gengæld store projekter, som typisk strækker sig over et år og består af op mod 3.500 mandedage.

Mandedage er måleenheden for projekters omfang i Nykredit og samtidig valutaen, når omkostningerne skal fordeles.

"Vi har mange ‘købesystemer' eller standardløsninger, hvor vi så også typisk har leverandører med i projekterne. Og her har samarbejdet en anderledes form - langt mere juridisk."

Koncernudvikling og -it i Nykredit beskæftiger rundt regnet 450 medarbejdere, hvoraf cirka to tredjedele er udviklere, som står til rådighed for projektlederne.

Projektlederne skal til gengæld sikre, at ressourcerne bliver udnytte bedst muligt, hvad enten medarbejderne med de rigtige kompetencer sidder i Nykredits udviklingsenheder i København, Aalborg, Warszawa eller New Delhi.

"Det er helt afgørende, at udviklerne i Nykredit jo er udviklere, som har valgt projektkulturen og tænder på at løse en opgave i et projekt. Selv om det naturligvis ikke udelukker konflikter, som projektlederen skal løse," siger Tina Dueholm.

Se alle Computerworlds artikler i serien om Danmarks vigtigste it-job her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere