It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Et stor udviklingsprojekt får prisen på Microsoft Office til at stige helt vildt, lyder den kontante forklaring fra Region Hovedstadens hospitaler på beslutningen om at droppe Office til 25.000 ansatte.

Læs også:
Københavnske hospitaler dropper Microsoft Office

Region H sparer dagligt 4.000 timer med virtualisering


Udrulningen af et kæmpe projekt med virtuelle desktoppe (VDI) i Region Hovedstaden er den direkte årsag til, at Microsoft Office snart er fortid for 25.000 læger, sygeplejersker og sosu-assistenter - såkaldte klinikere - i landets største region. 

Det fortæller sektionsleder i Region Hovedstadens koncern-it, Vivian Thomsen, til Computerworld. 

"Vi er i gang med at indføre såkaldt 'effektiv systemadgang' til vores 25.000 klinikere med VDI. I det arbejde erfarede vi, at udrulningen af virtuelle desktoppe ville udløse en uacceptabel stor licensomkostning til vores Office-licenser, så vi måtte kigge mod open source-produkter," siger hun om den udskiftning af Microsoft Office med LibreOffice, som vil finde sted i løbet af det næste års tid på Region Hovedstadens 13 hospitaler.

Licens-pris vokser hurtigt
Årsagen til de ekstra-licensomkostninger ligger ifølge Vivian Thomsen i Microsofts licenspolitik. 

Hun fortæller, at hvis bare én VDI-bruger har adgang til Microsoft Office blandt de 25.000 klinikere, så udløser det en betaling for Office-licenser for samtlige computere/klienter med adgang til det virtuelle desktop-miljø View fra VMware. 

"Vi har talt med Microsoft i et års tid om dette her, og selskabet erkender problemstillingen," lyder det fra Vivian Thomsen. 

I dag har regionen godt 20.000 Office-licenser, men det er ikke på en ensartet version af den populære kontorpakke fra Microsoft.

Den brogede skare af Office-licenser med eller uden support-aftaler i et VDI-miljø med godt 15.000 pc'er/klienter ville ifølge Vivian Thomsen betyde, at Region Hovedstaden var tvunget til at betale for 15.000 spritnye Office-licenser med support-aftaler, der kunne køre på alle maskiner i VDI-miljøet.
 
Yderligere 10.000 Office-licenser på vej ud
Men sådan blev det ikke - og regionen kan være på vej med yderligere besparelser i fremtiden, når omkring 10.000 Office-licenser til det administrative personale skal fornys.

"Indtil videre fortsætter vi med Office-licenser til de tunge, administrative brugere, men det er med streg under 'indtil videre'. For de bliver nok de næste, der får afskaffet Office-licenser på nær nogle enkelte brugere, der har avancerede opgaver i Excel," siger Vivian Thomsen. 

Læs også:
Københavnske hospitaler dropper Microsoft Office

Region H sparer dagligt 4.000 timer med virtualisering
 

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.