Sådan tager du bedre fotos med din mobil

Er du også træt af grynede og grimme mobilfotos? Så gør noget ved det! Her er seks gode råd, der gør dine billeder markant bedre - også selv om mobilkameraet er noget møg.

Sådan tager du bedre fotos med din mobil

Det bedste kamera er det, som du har med dig, sagde en kendt fotograf engang. I dag er det ofte kameraet i vores mobil.

Derfor bliver det brugt til at skyde snapshots af ungerne, der grinende har hovederne fyldt med softice, eller en uventet situation, som når sommervejret sender 2.000 liter vand ned i din kælder.

Her er der ikke tid til at lede efter det forsvundne kompaktkamera eller pakke spejlreflekskameraet ud af tasken.

Du griber din telefon og tager et foto.

Det er dog ikke altid, at det bliver særligt godt, da mobilkameraerne fortsat ikke kan måle sig med de bedste kompaktkameraer.

Der er dog noget, som du kan gøre, for at få nogle bedre billeder. Her er seks gode råd:

1. Hold telefonen i ro

Det lyder måske banalt, men det er uhyre vigtigt. Hold gerne om telefonen med begge hænder for at give den stabilitet. Problemet er, at lukkertiden - den tid som kameraet suger lys ind - ofte kan være lang, og der skal ikke mange vibrationer til, før billedet bliver rystet. Hold eventuelt også albuerne ind mod kroppen for yderligere stabilitet.

2. Vær forberedt på klikket

På mange telefoner går der flere sekunder, fra du trykker på knappen eller skærmen, til billedet bliver taget. Det er ikke ligesom på et kompaktkamera eller spejlreflekskamera. Hvis du øver dig, kan du faktisk vænne dig til at time dine skud efter kameraets forsinkelse.

3. Få styr på ISO-indstillingen

Flere mobilkameraer har en ISO-indstilling, som er sat på auto. I nogle situationer er det praktisk, men ofte er det meget bedre at tage kontrol manuelt.

ISO'en gør det muligt at tage billeder i situationer med begrænset lys, men metoden betyder, at der tilføjes digital støj til dit foto. Det kan være ganske ødelæggende. Med manuel kontrol over ISO-indstillingen er du selv med til at bestemme, hvor meget støj du er parat til at acceptere i dine billeder.

Bedre billeder med apps

4. Tag kontrol over flashen

Det er et godt og gammelt trick til fotografi med kompakt- og spejlreflekskamera, men det fungerer også med mobilkameraer. Hvis du er ved at tage eksempelvis et portræt i modlys, kan du manuelt aktivere flashen.

Det betyder, at personen bliver korrekt eksponeret. Ellers ville vedkommende ofte blot være en silhuet på grund af det kraftige modlys.

Det kan også betale sig at slå flashen helt fra i situationer, hvor du gerne vil have et naturligt billede. Nogle mobilkameraer er nemlig meget aggressive, når det gælder automatisk flash, og det kan faktisk være med til at ødelægge et motiv, der bades i blitzlys. 

5. Hold nallerne fra digital zoom

De fleste mobiler kan ikke zoome meget, og de er derfor udstyret med digital zoom. Det er desværre ikke særligt brugbart, og reelt betyder det, at du zoomer ind i billedet og ikke på motivet.

Du forstørrer ganske enkelt dit snapshot og taber dermed massevis af detaljer og ender med et grynet og grimt foto. Så hold nallerne fra den digitale zoom. I stedet kan du bruge benene og bevæge dig tættere på dit motiv. 

6. Gør dine fotos bedre med apps

Selv om du har et elendigt kamera i din mobil, kan du faktisk redde dårlige fotos. Der findes rigtig mange apps, både gratis- og betalingsversioner, som kan give dine billeder en tiltrængt omgang makeup. De kan få et råt retro-look, tilføjet spøjse talebobler eller mere liv i farverne. 

Til Android er det værd at kigge nærmere på PicSay, Camera 360 eller Retro Camera. Mens du med en iPhone kan se nærmere på Photo fx og Instagram.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere