Artikel top billede

Folketingets it-chef, Ole Søndergaaard. Foto: Henrik Frydkjær

It-chef: Sort skærm i Folketinget stadig uopklaret

Årsagen til omfattende it-nedbrud hos Folketinget er stadig ukendt. Mistanken peger i flere retninger.

Folketinget har stadig ikke fundet årsagen til det nedbrud, som mandag formiddag sendte folkestyrets it-systemer og hjemmeside i sort i timevis til langt hen på eftermiddagen. Men man arbejder intenst på at finde ud af, hvad er skete.   
 
"Det er en større analyse. Der er en hel masse logs, som både mine egne folk og eksterne eksperter skal igennem. Så jeg har ikke nogen klar tilkendegivelse af, hvad der konkret skete," siger Folketingets it-chef, Ole Søndergaaard.
 
Nedbruddet bevirkede, at personale og politikere var ude af stand til at bruge Folketingets systemer, som eksempelvis e-mail. Samtidig forsvandt Folketingets hjemmeside ft.dk fra nettet.
 
Flere teorier om årsag
Ifølge it-chefen arbejder man i øjeblikket med flere teorier om årsagen til det omfattende nedbrud.
 
"Det kan være, at operativsystemet fik forstoppelse, for nogle af de eksperter, vi har talt med, har kendskab til lignende situationer fra andre installationer," siger han.
 
Men mistanken peger også på nogle redundante systemer, hvor en eventuel løs forbindelse i en dubleret fiber kan være årsagen til nedbruddet, forklarer han og understreger, at det er for tidligt at slå fast.
 
"Man arbejder med forskellige spor," siger Ole Søndergaaard.
 
Folketinget arbejder i øjeblikket på en række tekniske udvidelser på it-området, men foreløbig er der intet, der tyder på, at der er en sammenhæng med mandagens nedbrud. 

Ingen sky efter nedbrud 

Selvom it-afdelingen venter på en analyse af den konkrete fejlårsag, stod det i går klart, at en genstart af VMWare-miljøet med over 100 servere løste problemet.
 
"Da man havde set situationen i øjnene, blev beslutningen taget om at genstarte alle servere," siger Ole Søndergaard.
 
Genstarten tog dog noget tid, fordi manøvren skulle foretages under overvågning og er en større opgave. Herefter kom systemerne et efter et tilbage på netværket.
 
Giver det her dig lyst til at proppe det hele i en sky?
 
"Nej, nej. Det er lang tid siden, vi har haft et nedbrud, der nærmer sig denne her karakter. Så nu skal vi bare have struktur på tingene igen," siger Ole Søndergaaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere