Debat: Harald Nyborg rammer hele branchen

Sikkerhedsproblemerne i postordrefirmaet Harald Nyborgs netbutik smitter af på tilliden til hele e-handelsprocessen og alle udbydere. Firmaets håndtering af sagen viser, at netbutikken ikke anses som forretningskritisk for virksomheden, skriver administrerende direktør Tina Lerche, WingerCom.

Når vi er færdige med at blive underholdt af Harald Nyborg-sagen, og de dertil knyttede forsøg på sende aben videre, er det en god ide at se lidt nærmere på, hvorfor det danske postordreflagskib er havnet i den kedelige situation, der kan koste kunder, image og den generelle tillid til betaling og handel på nettet.

Årsagen ligger nemlig omkring Harald Nyborgs forståelse af og indkøb af de hosting- og sikkerhedsløsninger, der er så forretningskritiske i enhver form for e-handel.

Harald Nyborg forsøger i første omgang at sende aben videre til sin hostingudbyder, TDC, der elegant sparker den tilbage med en tør konstatering af, at Harald Nyborg har fået nøjagtig den ydelse, man betaler for, nemlig den basale hosting af sitet.

TDC vil ikke, og det gælder også alle andre udbydere af hosting, tage ansvar for drift af applikationer, man ikke har udviklet og kontrollerer.

Tag ansvar

Hvad skulle Harald Nyborg så have gjort? Meget enkelt, man skulle have forlangt, at leverandøren af applikationen tog ansvar for driften og sikkerheden i applikationen.

Dernæst skulle man enten hos TDC eller hos en anden udbyder have valgt Managed Hosting, hvor udbyderen overvåger hele driften af sitet og løbende registrerer og agerer på forsøg på uautoriseret adgang, fejl og uregelmæssigheder.

En Managed Hosting-løsning havde forhindret den kæde af begivenheder, der nu har bragt virksomheden i den offentlige gabestok, nemlig sikkerhedsbrud, uønsket opbevaring af MP3-filer, iklædt lange perioder, før fejlene bliver rettet.

En Managed Hosting-løsning kunne også indebære, at skaderne blev udbedret, uden at der blev oplevet nedetid på sitet.

Hele branchens problem

Elementært, men Harald Nyborg er desværre ikke den eneste danske e-handelsvirksomhed, der enten på grund af uvidenhed eller i forsøg på at holde omkostningerne nede, vælger at bygge sin e-handelsløsning på hostingmæssige lerfødder.

Harald Nyborgs problem er nemlig hele branchens problem, og hver gang der kan stilles berettiget tvivl om sikkerheden på en e-handelsløsning, smitter det af på tilliden til hele e-handelsprocessen og alle udbydere. Harald Nyborg må dog selv tage ansvar for en meget vigtig del af miseren.

Det fremgår af hele virksomhedens kommunikation og håndtering af sagen, at e-handelssiten ikke anses som forretningskritisk for virksomheden. Fejl kan stå urettede, indtil der alligevel skal pilles ved løsningen, ledelsen går ikke ind i sagen, men lader IT-chefen alene håndtere krisestyringen osv.

Jeg kender ikke Harald Nyborgs omsætningstal, men det er tydeligt, at der er tale om en af de mest succesfulde e-handelsløsninger i Danmark. Det er derfor ekstra trist, at der ikke har været forståelse for, hvor vigtig drift, sikkerhed og oppetid er for en stabil løsning.

Tina Lerche er administrerende direktør i virksomheden Wingercom.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere