Fængsler dropper IT-indkøb for millioner

Sparekrav kan tvinge Kriminalforsorgen til at droppe planlagte IT-indkøb for op mod 21 millioner kroner til næste år. Kriminalforsorgen trøster sig med, at den netop er blevet færdig med at indføre nye og moderne systemer. Alligevel rammes forsorgens IT-visioner hårdt.

Hårde sparekrav fra staten kan tvinge Direktoratet for Kriminalforsorgen til at droppe ellers planlagte IT-indkøb for 21 millioner kroner til næste år.

Kriminalforsorgen skal spare175 millioner kroner på fængselsvæsenet mod 90 millioner kroner i år.

Det kommer blandt andet til at gå ud over de IT-investeringer, som forsorgen har planlagt.

- Vi bliver simpelthen nødt til at lukke helt for al indkøb af hardware og software til næste år, ligesom vi bliver nødt til at hive proppen ud af en række af de IT-projekter, som vi ellers har sat i gang, siger vicedirektør i Kriminalforsorgen, Ole Hansen, til Computerworld Online.

Hele budgettet gennemtrevlet
Kriminalforsorgen vil foruden nedskæringen på 21 millioner kroner på IT-budgettet også skære 60 millioner kroner fra vedligeholdelseskontoen til fængslerne samt omkring 25 millioner på personalesiden.

- Vi har været gennem hele budgettet og vurderede, at IT var et af de områder, hvor store besparelser ikke ville få helt katastrofale konsekvenser. Selv om det selvfølgelig er uhensigtsmæssigt, at vi med tiden vil stå med utidssvarende udstyr, siger Ole Hansen.

Kriminalforsorgen har hidtil udskiftet sine pc'er hvert fjerde år. Sparekravet betyder, at en del af pc'erne risikerer at blive seks år gamle, inden de udskiftes. Det vil i givet fald få konsekvenser for indkøbet af nyt software, der som oftest er tilrettet nye maskiner med flere hestekræfter.

Kriminalforsorgen vil desuden omgående droppe det planlagte indkøb af Office XP til alle sine pc'er.

- Der er ingen tvivl om, at det her vil kunne mærkes, og at mange ting vil gå væsentligt ned i omdrejninger. Det er rigtigt mange penge på vores i forvejen rigeligt trimmede IT-budget, siger Kriminalforsorgens IT-chef, Lars Vinther.

Farvel til store projekter

Sparerunden vil i givet fald også tvinge Direktoratet for Kriminalforsorgen til at trække proppen ud på forskellige større IT-projekter.

Blandt andet dropper forsorgen et nyt system, der skulle gøre kontante penge overflødige i fængslerne, ligesom opgraderingen af et stort produktions- og lagerstyringssystem bliver sat på vågeblus.

Også forsorgens kommende ledelsesinformationssystem, som i øjeblikket er i EU-udbud, kan i givet fald komme til at indgå i overvejelserne.

- Det er svært at overskue konsekvenserne, før beløbet er endeligt bestemt. Men det er i hvert fald sikkert, at vi ikke når at sætte de ting i gang, som vi havde planlagt, siger Lars Vinther.

Nåede at bruge penge

Vicedirektør Ole Hansen trøster sig omvendt med, at Kriminalforsorgen i de seneste år har nået at bruge en del penge på nyt IT.

Det er sket i forbindelse med den aftale, som blev indgået ved finanslovsforliget i efteråret 1998 mellem SR-regeringen, V, K, CD og KrF.

Aftalen betød, at Kriminalforsorgen dengang fik 200 millioner kroner til ny IT. Beløbet skulle blandt andet effektivisere og bidrage til en mere effektiv styring af hele fængselsvæsenet.

Derfor er Kriminalforsorgen godt med, når det handler om IT, mener Ole Hansen.

- Vi har brugt rigtigt mange penge på IT og har i dag fået banket et godt system op. Vi har fået et nyt klientsystem med central registrering, og vi har fået nyt økonomistyringssystem (Navision Stat, red), siger han.

Ole Hansen peger på, at besparelsen på IT-siden derfor ikke hører i den "tunge" ende af registret, selv om det er mange penge, det drejer sig om.

- Vi har allerede gennemført de mest centrale udskiftninger, og man kan sige, at det primært er vedligeholdelsen, som besparelserne går ud over, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere